See also:
» 07.11.2013 - "Saudi-Arabia har atombomber på lager i Pakistan"
» 18.10.2013 - "USA er i ferd med å utvikle nye atomvåpen"
» 11.10.2013 - Fredsprisen til kampen mot kjemiske våpen
» 05.10.2013 - Norsk våpeneksport øker kraftig
» 25.09.2013 - Irans president skuffer i FN-tale
» 27.08.2013 - Syria: Krigsforberedelsene er i full gang
» 27.08.2013 - Leder: Erfaringen fra Libya viser at Syria-aksjon må til
» 02.07.2013 - Snowdens asylsøknad avvist av Norge, flere land











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Saudi-Arabias utenriksminister Saud al-Faisal
© Foreign and Commonwealth Office/Kureren
Politikk - Saudi-Arabia | Verden

Saudi-Arabia valgt til Sikkerhetsrådet: Takker nei

FNs sikkerhetsråd, fortsatt uten deltakelse av Saudi-Arabia

© UN Photo/JC McIlwaine/Kureren
Kureren, 18. oktober 2013
- Det råder full forvirring om Saudi-Arabia er medlem av FNs Sikkerhetsråd eller ikke. Landets FN-ambassadør takker pent for tilliten etter å ha blitt valgt som medlem til rådet for to år, mens UD i Riyadh protesterer mot FNs dobbeltmoral og takker nei.

Fem land ble i går valgt til ikke-permanente medlemmer av FNs sikkerhetsråd, alle etter mye lobbyarbeid i sin region. For Midtøsten skulle Saudi-Arabia, for første gang noensinne, ta over det prestisjefulle vervet fra Pakistan.

Men i en pressemelding fra utenriksdepartementet i Riyadh, som foreligger Kureren, ytres det i dag sterk og grunnleggende kritikk av hele FN-systemet og især Sikkerhetsrådet. Det er snakk om dobbeltmoral, et svik mot Midtøsten som region og et sterkt behov for å reformere FNs høyeste råd, og pressemeldingen ender i et "nei takk" til å sitte i dette rådet.

Ifølge saudisk UD er Sikkerhetsrådet "det eneste organet som er ansvarlig for å opprettholde fred og sikkerhet i verden." Men i utøvelsen av dette mandatet viser FN-organet "dobbeltmoral" som "hindrer det i å ta ansvar" der det trengs, noe som "leder til fortsatte fredsbrudd ... og spredningen av kriger verden rundt."

Alle forsøk på reformer av Sikkerhetsrådet har blitt blokkert, heter det videre, med indirekte henvisning til at land som Saudi-Arabia har jobbet for å avskaffe vetoretten til de fem permanente medlemmene (USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike), samt å få til en representasjon i rådet som bedre avspeiler dagens maktforhold i verden.

"Den aktuelle fortsettelsen av Palestina-konflikten uten en rettferdig og varig løsning etter 65 år, noe som har ført til flere kriger og truer verdensfreden og sikkerheten, er ugjendrivelig bevis for at Sikkerhetsrådet er ute av stand til å utføre sin plikt og ta ansvaret sitt på alvor," heter det i den offisielle pressemeldingen.

Videre kritiseres det i sterke ordelag at Sikkerhetsrådet ikke har lyktes å "gjøre Midtøsten til et område uten masseødeleggelsesvåpen," med særlig henvisning til at det er atomvåpen i regionen. Saudisk UD refererer indirekte til at Israel har atomvåpen uten av FN har grepet inn på noen måte, men Riyadh frykter også et mulig atomvåpenprogram i Iran.

"Det å tillate det syriske regimet å drepe og brenne sitt eget folk med kjemiske våpen, mens hele verden er tilskuere uten å gripe inn og uten å innføre drastiske sanksjoner mot regimet i Damaskus, er også et ugjendrivelig bevis for at Sikkerhetsrådet er uegnet til å leve opp til sine plikter og sitt ansvar," heter det videre fra saudisk UD.

Derfor, konkluderes det, "beklager" Saudi-Arabia at landet "ikke aksepterer medlemskap i Sikkerhetsrådet før rådet har blitt reformert og gjort i stand til å ivareta pliktene og ansvaret sitt for å opprettholde fred og sikkerhet i verden."

Den saudiske ambassaden i FN feiret
Den plutselige meldingen fra Riyadh ser ikke ut til å ha vært koordinert med den saudiske FN-ambassaden i New York, der kongerikets representanter hadde jobbet hardt for å overtale andre land i Midtøsten til å stemme for Saudi-Arabias representasjon i Sikkerhetsrådet.

Etter at FNs generalforsamling i går kveld endelig stemte for Saudi-Arabias toårige medlemskap i rådet, jublet den store saudiske delegasjonen i New York. Det hadde vært en lang kamp for at kongeriket endelig og for første gang skulle få delta i verdens mektigste organ.

Saudi-Arabias FN-ambassadør Abdallah al-Mouallimi godtok valget og uttalte at "dette er et stort øyeblikk i kongerikets historie." Han la til at "valget av oss er svært mye å juble over." Nå skulle saudierne ta fatt i "utfordringene ved å være medlemmer av Sikkerhetsrådet," lovte en strålende og blid ambassadør al-Mouallimi overfor pressen i FN-bygget.

De fem nye medlemmene - Chile, Litauen, Nigeria, Saudi-Arabia og Tsjad - skal egentlig ta plass i Sikkerhetsrådet 1. januar 2014. Men med de motstridende saudiske meldingene fra New York og Riyadh, er det nå full forvirring i FN om saudierne vil delta i rådet eller ikke. Og hva er egentlig veien videre?

Skal man nå gå i forhandlinger med Saudi-Arabia om en reformagenda for Sikkerhetsrådet? Og dersom FN mottar en formell betakkelse fra Riyadh, hva skjer da? Dette vil nemlig være første gang i FNs historie at et valgt medlem av Sikkerhetsrådet takker nei, så det er mange åpne spørsmål. Dersom valget er bindende, kan man tenke seg ett medlem mindre i rådet. Eventuelt kan man velge et "varamedlem" fra Midtøsten, eller kanskje valget av alle de fem nye medlemmene må gjentas.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no