See also:
» 27.08.2013 - Leder: Erfaringen fra Libya viser at Syria-aksjon må til
» 26.08.2013 - Kerry: Bruk av kjemiske våpen i Syria er bevist
» 22.08.2013 - Krav om vestlig angrep etter giftgassbruk i Syria
» 10.05.2013 - Ingen vil vokte Golanhøydene for FN
» 29.04.2013 - Obama kvier seg for aksjoner mot Syria
» 22.04.2013 - EU letter oljesanksjonene mot Syria
» 10.04.2013 - Syrisk opprørsgruppe bekjenner seg til al Qaida
» 15.03.2013 - London og Paris utfordrer EUs våpenembargo mot Syria











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


USAs hærsjef Martin E. Dempsey, i møte med sin jordanske kollega, Mashal al-Zaben, i Amman
© D. Myles Cullen/DOD Photeo/Kureren
Politikk - Syria | Verden

Syria: Krigsforberedelsene er i full gang

USAs hærsjef Martin E. Dempsey på militært besøk i Jordan

© D. Myles Cullen/DOD Photeo/Kureren
Kureren, 27. august 2013
- Rapporter fra USA og Europa er samstemte. Vestlige og arabiske land forbereder en USA-ledet militæraksjon mot Assad-regimet. Militære ledere fra ti mulig allierte land har lagt konkrete krigsplaner på et møte i Jordan, og greske militærbaser klargjøres nå som utgangspunkt for angrepet.

Den regjeringsnære greske avisen Kathimereini er blant de mange kildene til et internasjonalt puslespill som avslører at forberedelsene verden over er i full gang for et militært slag mot Assad-regimet i Syria.

Kathimereini siterer flere kilder i utenriks- og forsvarsdepartementet i Aten, som hevder at USA har bedt greske myndigheter om å klargjøre to militærbaser slik at disse kan brukes som utgangspunkt for et angrep på Syria. Det skal dreie seg om en base på Kreta og en på halvøya Peloponnes. Selv om greske myndigheter i dag benekter dette, insisterer avisens kilder på at forespørselen fra USA foreligger.

På Kypros, der britene har en større militærbase, rapporterer lokale medier om økt militær flyaktivitet, særlig av militære transportfly. Likevel tror kypriotiske eksperter at den britiske militærbasen neppe kommer til å spille en viktig rolle i selve angrepet mot regimet i Syria, men derimot i logistikken bak angrepet.

De fleste scenarioene for et vestlig militærslag mot Syria tar utgangspunkt i flyangrep fra allierte hangarskip. Det er bekreftet at USA, Storbritannia og Frankrike er i ferd med å øke sin tilstedeværelse i det østlige Middelhavet, med flere krigsskip på plass eller på vei, deriblant hangarskip. Britene har allerede annonsert at styrkene deres har planene klare for en militæraksjon.

De mange potensielle partnerne i et slag mot Assad-regimet koordinerte planene sine under et viktig møte i Syrias naboland Jordan i går. Høytstående militære ledere fra totalt ti vestlige og arabiske land deltok på møtet, blant dem USAs hærsjef Martin Dempsey. Jordanske kilder bekrefter at det på møtet ble lagt konkrete planer om hvordan militærslaget mot Assad-regimet skal foregå og koordineres.

Det kommer ikke frem av noen kilder hvem som deltok på det viktige planmøtet i Jordan. Det er imidlertid sikkert at representanter fra Frankrike, Storbritannia og Tyrkia, som allerede har erklært sin støtte til et militærslag, deltok, i tillegg til vertslandet Jordan. Fra arabisk hold spekuleres det også i at Qatar og Saudi-Arabia er med i koalisjonen som er i ferd med å danne seg. Videre spekuleres de

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt: Klar til å bidra militært

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
t om australsk og kanadisk deltakelse.

Og i dag meldte nok et land seg på listen over allierte som vil bidra til et angrep på Assad-regimet, også uten et FN-mandat i ryggen. Danmarks sosialdemokratiske statsminister Helle Thorning-Schmidt bekreftet i dag at den danske regjeringen er klar til å bidra med styrker i et slikt alliert, USA-ledet militærslag.

Ikke umiddelbart forestående
Men mens troppene samler seg i en ny "koalisjon av de villige", synes det likevel klart at et slag mot Assad-regimet ikke er umiddelbart forestående. FN har fortsatt en kontrollgruppe på bakken i Syria, som i løpet av gårsdagen har klart å samle inn "verdifulle bevis" i dokumentasjonen om bruken av kjemiske våpen i landet, ifølge FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Og selv om de allierte, med USAs utenriksminister John Kerry i spissen, sier at de ikke trenger flere bevis mot Assad-regimet for å treffe et valg, synes det klart at landene vil la FN få avslutte jobben sin i Syria før de går til aksjon. De allierte vil i alle fall la FN-teamet, ledet av svensken Åke Sellström, få forlate landet før de går til angrep, ikke minst av frykt for at teamet kan tas som gisler eller brukes som menneskelige skjold.

Ifølge Ban Ki-moon antas det at inspektørgruppen ledet av Sellström har en 14-dagers jobb i Syria.

Medierapporter fra flere vestlige land indikerer at den forestående militæraksjonen mot Assad-regiment vil konsentrere seg om flyangrep mot militære mål i Syria, med utgangspunkt fra allierte hangarskip. Washington Post refererer i dag til kilder i Det hvite hus som forutser et relativt begrenset og kortvarig angrep som først og fremst skal svekke Assad-regimet militært. Obama-regjeringens ønske om ikke å belaste budsjettene for mye taler også for dette.

Andre scenarioer går ut på innføringen av en flyforbudssone over Syria og et lengre engasjement på linje med aksjonen mot Gadaffi-regimet i Libya i 2011. Det er også mye som taler for dette, ikke minst at mange av de allierte, med Tyrkia i spissen, krever et klart mål for militæraksjonen. Og det målet må være å fjerne president Bashir al Assad fra makten i Syria.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no