See also:
» 27.08.2013 - Syria: Krigsforberedelsene er i full gang
» 27.08.2013 - Leder: Erfaringen fra Libya viser at Syria-aksjon må til
» 26.08.2013 - Kerry: Bruk av kjemiske våpen i Syria er bevist
» 10.05.2013 - Ingen vil vokte Golanhøydene for FN
» 29.04.2013 - Obama kvier seg for aksjoner mot Syria
» 22.04.2013 - EU letter oljesanksjonene mot Syria
» 10.04.2013 - Syrisk opprørsgruppe bekjenner seg til al Qaida
» 15.03.2013 - London og Paris utfordrer EUs våpenembargo mot Syria











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius i Brussel i dag
© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Politikk - Syria | Frankrike

Krav om vestlig angrep etter giftgassbruk i Syria

Behandlingen av ett av de få barna som overlevde giftgassangrepet i Damaskus-forstaden Irbin den 21. august 2013

© Bashar Assad Crimes Archive/Kureren
Kureren, 22. august 2013
- Bevismengden øker. Assad-regimet har trolig brukt kjemiske våpen mot befolkningen og dermed krysset "den røde linjen". Men det er ikke USAs president Barack Obama som nå truer med intervensjon. Frankrike leder en gruppe land som ønsker "en reaksjon av styrke".

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius er den som nå prøver å samle troppene i Vesten for å gå tøffere til verks mot det syriske diktaturet. Han har kun et lite forbehold om at rapportene om Assad-regimets bruk av kjemiske våpen mot egen befolkning er sanne, noe FN-observatører nå måtte få lov til å finne ut.

Det er særlig videoer av det som ifølge opprørerne er et giftgassangrep i forstaden Irbin øst for Damaskus på onsdag som nå setter sinnene i kok. Mellom 500 og 1300 mennesker skal ha blitt drept i gassangrepet, og opptakene viser grufulle scener med hopetall av døde kropper, blant dem mange barn.

Internasjonale eksperter levner liten tvil om at det har foregått kjemisk krigføring i Syria. Men det foreligger fortsatt ikke bevis for at det er Assad-regimet, og ikke andre væpnede grupper, som står bak dette bruddet på folkeretten.

Ifølge den franske utenriksministeren "latterliggjør" Syrias president Bashar al-Assad "det internasjonale samfunnet" med sine brudd på folkeretten. Fabius minner i et intervju med den franske tv-kanalen 'BFM TV' om at onsdagens grusomme hendelse kommer "ett år og én dag etter den berømte formuleringen til Obama om at bruk av kjemiske våpen i Syria er den røde linjen som ikke kan krysses."

Dermed er det nå nødvendig med "en reaksjon av styrke" fra vestlige land, understreker Fabius. Sammen med Frankrike, burde også Storbritannia og USA, "og hvorfor ikke russerne," delta i denne reaksjonen, sier Fabius, som i intervjuet ikke ville gå nærmere inn på hvordan vestmaktene skulle bruke sin styrke overfor Syria. "Jeg vet selv hva jeg mener," forklarte han kryptisk.

Heller FN-spor enn militæraksjon
Men Frankrikes potensielle allierte er mer tilbakeholdne. Det var den britiske utenriksministeren William Hague som i går gikk lengst i å ansvarliggjøre Assad-regimet for bruken av kjemiske våpen i forstaden Irbin. Men i dag er Hague mer nøktern i sine uttalelser, og vil vente på FN-observatørenes konklusjoner om hvem som er ansvarlig for den kjemiske krigføringen i Syria.

Dermed er britene, nærmest som vanlig, samstemte med regjeringen i Wash

Syrias president Bashar al-Assad

© UN Photo/Kureren
ington. Her vil man også vente på hva FN-kontrollørene konkluderer med. Nå måtte FN-inspektørene, som nylig ankom i Syria, få lov til å gjøre jobben sin og finne ut om det er blitt brukt kjemiske våpen i landet og av hvem, fremholder Obamas talsmann Josh Earnest.

Ett år etter at Obama trakk sin røde linje, og fire måneder etter at Det hvite hus i april fastslo at det kjemiske våpenet sarin med stor grad av sikkerhet var blitt brukt i Syria, ignorerer Assad-regimet i økende grad truslene fra Washington. I Damaskus har man forstått at Obamas røde linje i virkeligheten er en rød strikk, og den er som kjent tøyelig.

Dermed kan Fabius kun regne med en "koalisjon av de villige" når det gjelder å vise mer styrke overfor Syria. Og der er det kun Tyrkia og Israel som peker seg ut i dag. Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu krevde under et besøk i Berlin om strenge sanksjoner mot Syria etter at "alle de røde linjene" var blitt krysset. Israels regjering kritiserte derimot Vesten for ikke å gjøre noe som helst mens Assad-regimet dreper sin egen befolkning.

Men på tross av disse enkeltstående kravene om kraftigere lut mot Assad-regimet, er det internasjonale samfunnet nå i det store og det hele enige om å følge FN-sporet. Kontrollørene må først få gjøre sin jobb og konkludere om hva som faktisk har skjedd.

Da Obamas talsmann på en pressekonferanse i Det hvite hus ble spurt om hva som ville skje dersom FN-inspektørene ikke ble gitt full tilgang informasjon og stedene de vil undersøke, skisserte Earnest det som trolig vil dominere nyhetsbildet fra Syria i de kommende månedene: "Før vi anbefaler hva som skal skje etter inspeksjonen, må vi forsikre oss om at undersøkelsen i det hele tatt finner sted."

Med andre ord kan vi forvente oss en katt-og-mus-lek mellom FN-kontrollører og Assad-regimet i nærmeste fremtid, der styresmaktene i Damaskus vil gjøre sitt beste for å vinne tid og fjerne bevis, men likevel gi FN akkurat nok til at FN-sporet kan holdes åpent. Og dette er også i Vestens interesse, for selv i Frankrike er det ikke noe reelt ønske om en storstilt militæroperasjon i Syria.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no