See also:
» 27.08.2013 - Syria: Krigsforberedelsene er i full gang
» 27.08.2013 - Leder: Erfaringen fra Libya viser at Syria-aksjon må til
» 26.08.2013 - Kerry: Bruk av kjemiske våpen i Syria er bevist
» 22.08.2013 - Krav om vestlig angrep etter giftgassbruk i Syria
» 29.04.2013 - Obama kvier seg for aksjoner mot Syria
» 22.04.2013 - EU letter oljesanksjonene mot Syria
» 10.04.2013 - Syrisk opprørsgruppe bekjenner seg til al Qaida
» 15.03.2013 - London og Paris utfordrer EUs våpenembargo mot Syria











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


FN-kontrollpost i buffersonen på Golanhøydene
© UNDOF/Kureren
Politikk - Syria | Filippinene

Ingen vil vokte Golanhøydene for FN

På FN-utposten Hermon Base på Golanhøydene (Syria) var det snø i vinter, noe særlig østerrikerne satte pris på

© UNDOF/Kureren
Kureren, 10. mai 2013
- Det kan gå mot en avvikling av den viktige FN-troppen som vokter buffersonen mellom Syria og de israelskokkuperte Golanhøydene etter flere bortføringer. To land har allerede trukket seg ut, og nå vurderer Filippinene det samme.

FN-styrkene har voktet buffersonen mellom Syria og Golanhøydene siden 1974, og trolig spilt en viktig rolle i å hindre utbruddet av en ny væpnet storkonflikt mellom erkerivalene Israel og Syria. Men nå truer urolighetene i Syria sikkerheten for de lett bevæpnede FN-styrkene.

Ved to anledninger har syriske opprørere bortført filippinske FN-soldater for å bruke dem som menneskelige skjold i konflikten mot Assads styrker. For to måneder siden ble 21 filippinere bortført av syriske rebeller og holdt i deres varetekt i fire dager. På tirsdag ble ytterligere fire filippinere kidnappet, og FN prøver fortsatt å forhandle med opprørerne for å få løslatt blåhjelmene.

Men nå er det nok for forsvarsdepartementet i Manila. Den filippinske utenriksministeren, Albert del Rosario, foreslo i dag at landet skulle trekke seg fra FN-misjonen på Golanhøydene så fort som mulig. "Det er vår anbefaling at mennene våre trekkes ut raskt, fordi vi tror at farepotensialet nå ligger over grenseverdien for det son kan tolereres," uttalte Rosario på en pressekonferanse i Manila i dag.

Utenriksministeren har allerede gitt en anbefaling til Filippinenes president Benigno Aquino om å avvikle landets engasjement for FN på Golanhøydene. "Straks presidenten sier seg enig, kommer vil til å trekke oss tilbake så raskt som mulig," oppsummerte Rosario.

Filippinene har siden 2009 hatt den nest største kontingenten av FN-soldater som overvåker buffersonen i det som internasjonal anses som syrisk territorium. For øyeblikket er det kun 381 østerrikske soldater og 342 filippinske styrker som utgjør FN-misjonen som helhet, i tillegg til 194 indere som har ansvaret for logistikken. Østerrikerne og filippinerne vokter hver sin halvdel av buffersonen.

I mars i år trakk Kroatia ut troppeenhetene sine fra Golanhøydene etter et 5-årig engasjement. De fulgte etter japanerne, som sa endelig farvel til det stadig mer urolige området i januar i år, etter å ha deltatt i FN-misjonen i 17 år. FN har fått tilsagn om 100 soldater fra Fiji, men disse skal først stasjoneres på Golanhøydene i slutten av juni, dersom FN-styrken da fortsatt eksisterer.

Kattepine i Wien og New York
Etter at nyheten om det filippinske ønsket om tilbaketrekking ble kjent, ble det også turbulent på forsvars- og utenriksdepartementet i Wien i dag.

Nå kommer østerrikerne under større press for å ta en avgjørelse. De siste kidnappingene og evalueringen fra Manila tilsier at det nå også er for uttrygt for østerrikske FN-styrker på Golanhøydene. På den andre siden vil annonseringen av en rask østerriksk tilbaketrekking bety en fullstendig kollaps av den nesten 40 år gamle fredsbevarende operasjonen.

Østerrikes forsvarsminister Gerald Klug besøkte Golanhøydene tidligere denne uken, og beskrev da situasjonen som "spent men kontrollerbar." Og i dag refererer østerriksk presse til departementets talsmann, som understreker at situasjonen fortsatt ikke har endret seg. Nå måtte man vente og se hva som blir besluttet på Filippinene, la talsmannen til. Dessuten måtte man la FN få uttale seg om hva en eventuell filippinsk tilbaketrekking ville få å bety.

FNs hovedkontor i New York, på sin side, har fortsatt ikke reagert på den ikke uventende beskjeden fra Filippinene.

På tirsdag var verdensorganisasjonen imidlertid raskt ute med å fordømme de syriske opprørernes bortføring av de fire filippinske FN-soldatene. Ban Ki-moon krevde at filippinerne ble løslatt "umiddelbart", noe som ble gjentatt av Sikkerhetsrådet. FN har også uttrykt bekymring for at det i økende grad befinner seg væpnede opprørere og styrker fra Assad-regimet i buffersonen, som egentlig er en demilitarisert sone.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no