See also:
» 27.08.2013 - Syria: Krigsforberedelsene er i full gang
» 26.08.2013 - Kerry: Bruk av kjemiske våpen i Syria er bevist
» 22.08.2013 - Krav om vestlig angrep etter giftgassbruk i Syria
» 10.05.2013 - Ingen vil vokte Golanhøydene for FN
» 29.04.2013 - Obama kvier seg for aksjoner mot Syria
» 22.04.2013 - EU letter oljesanksjonene mot Syria
» 10.04.2013 - Syrisk opprørsgruppe bekjenner seg til al Qaida
» 15.03.2013 - London og Paris utfordrer EUs våpenembargo mot Syria











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Politikk - Syria | Verden

Leder: Erfaringen fra Libya viser at Syria-aksjon må til

Leder, Kureren, 27. august 2013 - Mange pasifistrøster kommer nå med advarsler mot å angripe Assad-regimet. På tross av det som hevdes, var den sammenliknbare NATO-aksjonen i Libya en suksess. Dessverre har det ikke vært folkerettslig mulig å gå til aksjon i Syria tidligere, noe som kunne spart mange liv.

Partileder Bjørnar Moxnes i Rødt er blant dem som i dag har gått ut og advart mot en militæraksjon mot Assad-regimet i Syria. Moxnes minner om de store lidelsene som ble påført befolkningen i Libya da en NATO-ledet allianse i 2011 hjalp opprørene i landet med å kvitte seg med Gadaffi-regimet.

Det er historieforfalskning å hevde at det var det vestlige militære inngrepet i Libya som skapte en humanitær krise og store lidelser blant sivile i Libya. Selvsagt hadde de NATO-ledede luftangrepene i Libya utilsiktede følger for sivile som befant seg i nærheten av de vanskelig identifiserbare militære målene på bakken, og Gadaffi-regimet brukte bevisst sivile som menneskelige skjold.

Men faktum er at den vestlige militæroperasjonen hjalp til med å gjøre slutt på en svært blodig konflikt som holdt på å utarte i et folkemord begått av Gadaffi-regimet. Man kan bare tenke seg hva som ville skjedd dersom NATO ikke hadde grepet inn. Regimet i Libya ville ha massakrert den enorme folkebevegelsen som jobbet for å fjerne ham. Gadaffi var fullstendig uten skrupler. Det var en stor seier for menneskeheten å få ham fjernet.

Det kan sies at den nåværende situasjonen i Libya heller ikke er en drømmesituasjon. Men det har ikke noe med militæraksjonen i 2011 å gjøre. Dette gjelder heller manglende vestlig engasjement i Libya etter at revolusjonen var fullbyrdet, samt ingen nasjonale strukturer de nye makthaverne kunne bygge en ny nasjon på.

Aksjonen mot Assad kommer sent
I Syria har brutaliseringen dessverre allerede gått mye lengre enn det situasjonen var i Libya i 2011. Geopolitiske forhold, som Russlands hardnakkede motstand mot sanksjoner mot Assads Syria, og Assad-regimets relative militære styrke, har hindret en nødvendig intervensjon til nå.

Et FN-mandat, som den gang i Libya, blir det ikke noe av på grunn av Russland.

Og da vil land som Norge heller ikke delta i noen militær mot Assad-regimet. Det er en feilvurdering av utenriksminister Espen Barth Eide. Eide bør huske at Norge deltok i forsvaret av Kosovos sivilbefolkning på et liknende grunnlag som de allierte nå planlegger i aksjonen mot Assad-regimet. Også i Kosovo-innsatsen forhindret Russland et FN-mandat, men en bred allianse legitimerte angrepet mot Serbia med et "humanitært mandat" for å hindre massakre av lokalbefolkningen.

Dette er også et gyldig argument nå. Det er gode nok bevis for at Assad-regimet massakrerer sitt eget folk, med eller uten kjemiske våpen (høyst sannsynlig med). Assad-regimet har brukt alle mulige maktmidler for å slå ned et bredt folkelig opprør. Ved å klamre seg til sin urettmessige makt, påfører diktator Bashir al Assad millioner av syrere enorme lidelser, hver eneste dag.

Nå bør nok være nok. Med et humanitært mandat, basert på regimets folkerettsstridende krigføring mot egen befolkning, forbereder vestlige og arabiske makter nå et militært slag mot Assad-regimet. Målet for dette slaget bør være tydelig og klart: Å fjerne Assad fra makten.

Og der bør også Norge, som såkalt humanitær stormakt, bidra med sin skjerv. Man kan ikke sitte i Oslo og se på at en brutal diktator massakrerer sitt eget folk når det finnes en invitasjon fra våre allierte om å være med og gjøre noe med det.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no