See also:
» 18.10.2013 - "USA er i ferd med å utvikle nye atomvåpen"
» 18.10.2013 - Saudi-Arabia valgt til Sikkerhetsrådet: Takker nei
» 11.10.2013 - Fredsprisen til kampen mot kjemiske våpen
» 05.10.2013 - Norsk våpeneksport øker kraftig
» 19.09.2013 - Obama og Irans president "i personlig dialog"
» 10.09.2013 - Iran ønsker nye atomforhandlinger raskt
» 27.08.2013 - Syria: Krigsforberedelsene er i full gang
» 13.08.2013 - Iran: Store forventninger til atomsamtaler











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Irans president Hassan Rouhani på FNs talerstol
© Sarah Fretwell/UN Photo/Kureren
Politikk - Iran | Verden

Irans president skuffer i FN-tale

USAs president Barack Obama taler til FNs generalforsamling

© Rick Bajornas/UN Photo/Kureren
Kureren, 25. september 2013
- Det var store forventninger til president Hassan Rouhanis tale i FNs generalforsamling i dag, noen timer etter at USAs president hadde formidlet forsonlige toner. Rouhani dempet retorikken kraftig i forhold til sin forgjenger, men holdt fast ved kritikken av USA.

"Det finnes ingen saker som ikke kan løses der det er gjensidig respekt, og Irans atomspørsmål er et eksempel på dette," sa Rouhani i den korte delen av talen som dreide seg om landets omstridte atomprogram. Men "å akseptere Irans ukuelige rett [til urananrikning] er den beste og enkleste veien for å løse denne saken," la han til.

Rouhani holdt dermed fast ved gamle iranske standpunkt, selv om han uttrykte seg vesentlig mer diplomatisk enn sin forgjenger, Mahmoud Ahmadinejad.

Han fastholdt imidlertid også at "dette er en unik anledning" til å komme videre i de fastlåste atomforhandlingene og han understreket at han hadde full forståelse for kravet om at det iranske atomprogrammet måtte være utelukkende fredelig. Men dette hadde Iran allerede sagt tilstrekkelige ganger, ifølge Rouhani, som igjen "erklærer her og nå" at Iran aldri hadde hatt som mål å bygge atomvåpen.

Den iranske presidenten brukte det meste av talen sin på å snakke om truslene mot verdensfreden, både ekstremisme og imperialisme. Rouhani klarte ikke å styre unna direkte kritikk mot USA i det mange hadde håpet ville bli en forsoningstale fra den nye iranske lederen.

Han minte om at det var USA som hadde utstyrt Irak med kjemiske våpen og hjulpet til med å etablere terrorgruppen al Qaida i Afghanistan i sin tid. Rouhani fordømte bruken av ubemannede droner, "den brutale undertrykkingen av det palestinske folket" og "terrorbombingen av land som Irak, Afghanistan og Libanon."

Iran hadde derimot aldri utgjort "noen som helst trussel mot verden," påpekte Rouhani. "Faktum er at landet mitt har fremmet rettferdig fred og sikkerhet," la han til, som en kontrast til beskrivelsen av USA.

Rouhani brukte også mye tid på å snakke om fredshåp og felles tiltak mot ekstremisme. Verden trengte "dialog i stedet for konflikt og moderasjon i stedet for ekstremisme," sa den iranske lederen. "Vi burde ikke bare tolerere hverandre. Vi burde gå videre fra enkel toleranse til å jobbe sammen," var den positive sluttstreken i innlegget hans.

Obama mer forsonlig
USAs president Barack Obama hadde derimot åpnet dørene for en usedvanlig forsonlig tone overfor Iran. Han nevnte det vanskelige forholdet de to landene hadde hatt siden revolusjonen i Iran i 1979, men ga seg optimistisk for fremtiden. "Jeg tror ikke at denne vanskelige historien kan glemmes over natten, til det er mistroen for dyp. Men jeg tror at, dersom vi kan løse problemet omkring Irans atomprogram, så vil det kunne være et betydelig skritt på en lang vei mot et annerledes forhold, basert på gjensidige interesser og gjensidig respekt."

"Vi er ikke ute etter et regimeskifte i Iran, og vi respekterer det iranske folkets rett til å ha tilgang til atomkraft på fredelig vis," sa Obama, som også la til at USA kun krever at Iran må leve opp til forpliktelsene i Ikke-spredningsavtalen og resolusjonene som er blitt gjort om spørsmålet i FNs sikkerhetsråd.

Den amerikanske presidenten var positiv til at Irans øverste leder hadde utstedt en fatwa mot byggingen av atomvåpen og at Rouhani nylig hadde lovt at Iran aldri ville utvikle slike våpen. Dette "burde være et godt grunnlag for meningsfulle forhandlinger," sa Obama.

Møtet det ikke ble noe av
Tidligere hadde kilder i Det hvite hus gjort det kjent at både president Obama og administrasjonen hans hadde tilbudt iranerne et "tilfeldig" og uformelt møte mellom Obama og Rouhani. Dette hadde, ifølge Det hvite hus, blitt avslått av iranerne fordi det ville bli "for komplisert å arrangere".

Heller ikke et "tilfeldig" møte mellom Obama og Rouhani i FNs lunsjområde ble det noe av. Fra offisielt iransk hold ble det fremholdt at Rouhani holdt seg unna serveringsstedet "fordi det serveres alkohol der." Rouhani fant derimot tid til å sette seg ned og ha en lengre samtale med Frankrikes president François Hollande.

Internasjonale medier har i den siste uken spekulert i om det ville bli et "tilfeldig møte" mellom de to lederne i FNs korridorer, noe både Det hvite hus og det iranske presidentskapet avviste på forhånd. Men i dag viste det seg altså likevel at amerikanerne hadde ønsket et slikt uformelt møte.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no