See also:
» 04.03.2014 - Obama foreslår skattelette for fattige og middelklassen
» 25.02.2014 - USA planlegger full tilbaketrekking fra Afghanistan i år
» 04.01.2014 - USA: Republikanerne blir et kreasjonistisk parti
» 11.12.2013 - Demokrater og republikanere enige om 2-års budsjett
» 04.11.2013 - New York får "europeisk sosialdemokrat" som borgermester
» 18.10.2013 - "USA er i ferd med å utvikle nye atomvåpen"
» 17.10.2013 - USA gjenåpnes i dag, enn så lenge
» 30.09.2013 - USA: Alle offentlige kontorer kan bli stengtChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Brev fra Iran?
© Pete Souza/White House/Kureren
Politikk - USA | Iran

Obama og Irans president "i personlig dialog"

Irans president Hassan Rouhani

© Presidentembetet i Iran/Kureren
Kureren, 19. september 2013
- Det går mot slutten på istiden mellom Iran og USA. USAs president Barack Obama og Irans president Hassan Rouhani har brevvekslet og begge roser hverandre for en god og konstruktiv tone. Nå spekuleres det i om de to statslederne vil møtes når Rouhani kommer til New York for å tale i FN neste uke.

Både Det hvite hus og presidentskapet i Iran har bekreftet at to statslederne har sendt hverandre brev, noe som i seg selv er et gjennombrudd etter at de diplomatiske båndene mellom de to landene ble brutt i 1980. Brevvekslingen begynte med at Obama gratulerte Rouhani med valgseieren i sommer.

Jay Carney, talsmannen for Det hvite hus, sier ifølge nyhetsbyrået Reuters at brevet fra Obama til Rouhani "indikerer at USA er rede til å løse atomspørsmålet på en måte som vil gi Iran muligheten til å demonstrere at atomprogrammet deres kun har fredelige hensikter."

Obama selv avslørte i et intervju med tv-kanalen ABC på søndag at han personlig hadde brevvekslet med Rouhani og var håpefull at de to lederne kunne "komme frem til en avtale" om Irans omstridte atomprogram, som Vesten hevder også har et militært element. Obama har denne uken også fremhevet at innstillingen til Rouhani er såpass positiv at dette åpner et vindu for forhandlinger.

I Iran bekreftet talsmannen for utenriksdepartementet i Teheran, Marziyeh Afkham, på tirsdag at brevvekslingen hadde funnet sted. Etter at Obama hadde gratulert sin iranske kollega med valgseieren, hadde Rouhani sendt et svarbrev til Washington. "Rouhani takket ham for beskjeden og uttrykte sine synspunkter på flere felt," sa Afkham på pressekonferansen i Teheran.

Iranske medier har mottatt nyheten om en positiv forhandlingstone med USA svært godt. Obama omtales i positive ordelag i en rekke iranske nyhetsmeldinger som ser ut til å nære stort håp til at det kan gå mot en slutt for landets internasjonale isolasjon. Det iranske nyhetsbyrået NAMNA fremhever for eksempel den positive "tonen" til den amerikanske presidenten og at det nå er håp om å komme frem til en løsning.

Og nå har Rouhani selv gitt et intervju til den amerikanske tv-kanalen NBC News, som fortsatt ikke er sendt, der han bekrefter den positive kontakten mellom de to. "Dette kan vise seg å være subtile og små skritt med en svært viktig fremtidsbetydning," blir Rouhani sitert av NBC News.

"Fra mitt ståsted var tonen i brevet [til Obama] både positiv og konstruktiv," la den iranske presidenten til.

Møte i New York?
Rouhani skal reise til New York og tale i FNs generalforsamling neste tirsdag, og der vil også president Obama være til stede. Fordi Rouhani tidligere har meldt fra om at han vil benytte New York-besøket til å få fart på atomforhandlingene med vetomaktene i FNs sikkerhetsråd, har det allerede vært spekulert mye i om han vil prøve å få Obama i tale under oppholdet i USA.

Men offisielle kilder i både Washington og Iran påpeker at det skal finnes noen planer for et toppmøte mellom de to.

På tirsdag ble talsmann Carney i Det hvite hus spurt på den daglige pressekonferansen om Obama ville snakke med Rouhani dersom de møtes tilfeldig i FN-bygget i New York. "Det har jo skjedd før," sa journalisten med et smil.

"Hva skjer dersom de møtes i hallen? Ærlig talt, jeg kommer ikke til å spekulere i hypotetiske spørsmål som dette. Det er ingen møter som er planlagt eller booket med den iranske president," avfeide Carney.

"Jeg mener, [Obama] ville vel ikke forsvinne inn i en annen sal dersom han så [Rouhani] komme," fortsatte journalisten å spørre, til stor latter i presserommet i Det hvite hus. Men Carney lot seg ikke vippe av pinnen. "Jeg tviler på det. Og jeg gjentar, vi har ikke planlagt noe møte," sa Obamas talsmann.

Les mer om forhandlingsviljen i Rouhanis Iran i denne artikkelen: "Iran ønsker nye atomforhandlinger raskt".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no