See also:
» 02.04.2013 - Kypros' finansminister går av
» 26.03.2013 - Eurosjef sprer angst om bankavgift i andre EU-land
» 22.03.2013 - Russland avviser mer støtte til Kypros
» 21.03.2013 - EU gir Kypros galgefrist til mandag
» 20.03.2013 - Striden står om Kypros sin "forretningsmodell"
» 19.03.2013 - Hvem forlangte tvangsavgiften, Tyskland eller Kypros?
» 24.02.2013 - Nikos Anastasiades blir ny president på Kypros
» 18.02.2013 - Konservative avløser trolig kommunistene på Kypros











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Demonstranter samlet seg foran det kypriotiske parlamentet
© Roulla/Twitter/Kureren
Politikk - Kypros

Kypros takker nei til EU-redningsplan

Demonstrantene foran det kypriotiske parlamentet sier nei til EUs krisepakke

© Roulla/Twitter/Kureren
Kureren, 19. mars 2013
- Det var stort engasjement og dramaturgi i det ekstraordinære møte i det kypriotiske parlamentet i dag. Med hele verdenspressen rettet mot seg, var det ikke én folkevalgt som stemte for den omstridte EU-redningsplanen. Men ingen plan B eksisterer.

En etter en steg de kypriotiske folkevalgte frem på talerstolen i dag og holdt store og dramatiske taler om rikets tilstand, om det umulige med å bøye seg for EUs "kolonistiske" krav, om skuffelsen over de europeiske partnerne, om nasjonal selvstendighet, om motstanden mot et "tysk" diktat og om nødvendigheten for å finne andre løsninger. Vel vitende om at verdenspressen filmet det hele, var det en dag med stor retorikk men også med mye selvforherligelse.

Avstemningen ble et totalt nederlag for den nyalgte, konservative presidenten Nikos Anastasiades. Ingen stemte i kveld for forslaget om å godta det reviderte forslaget om en redningsplan for øystatens konkurstruede banker. Selv representantene for presidentens konservative parti DISY avholdt seg fra å stemme, mens koalisjonspartnerne til DISY stemte imot.

Det var særlig det sosialistiske opposisjonspartiet AKEL, som inntil nylig holdt presidentembetet, som totalslaktet president Anastasiades. AKEL-leder Andros Kyprianou gjorde oppmerksom på at Anastasiades hadde vunnet valget for tre uker siden på å hevde at han hadde de beste kontaktene i Brussel og love at det verken ville bli avgifter på bankinnskudd, privatiseringer eller forhøyet selskapsskatt med ham ved makten.

Alt dette hadde vist seg å være løgn, konkluderte Kyprianou.

President Anastasiades, som tidligere på dagen hadde anerkjent nederlaget og innsett at redningsplanen måtte endres, forsøkte å redde situasjonen ved å be om en utsettelse av avstemningen. Kun hans eget parti var for en utsettelse. Resten av nasjonalforsamlingen i Nikosia ville gjøre seg ferdig med EU-planen for å tvinge regjeringen til å se seg om etter alternativer.

Det fullstendige nederlaget kom på tross av at president Anastasiades på forhånd hadde gjort innrømmelser. Isteden for at alle bankinnskudd på Kypros skulle få en tvangsavgift, ble sparebeløp på under 20.000 euro fritatt i forslaget nasjonalforsamlingen stemte over. Beløp mellom 20.000 og 100.000 euro skulle skattes med 6,75 prosent, mens beløp på over 100.000 euro ville tvangsskates med 9,9 prosent.

Avvisningen av krisepakken utløste jubel blant tusenvis av protesterend

Leder for den kypriotiske opposisjonen, Andros Kyprianou

© AKEL/Kureren
e kyprioter som hadde samlet seg utenfor parlamentet i hovedstaden Nikosia.

Hva er "Plan B"?
Men nå spørres det etter en kypriotisk "Plan B". Det eneste alternativet som for øyeblikket er i spill er at Kypros' finansminister Michael Sarris allerede har reist til Russland for å forhandle om russisk krisehjelp til middelhavsøya, som huser anslagsvis 20 milliarder euro i russiske investeringer.

Det er uklart hvorvidt den russiske regjeringen vil være stemt for å hjelpe kypriotene. Russlands president Vladimir Putin var i går svært irritert over EU og Anastasiades sin plan om tvangsavgifter på kypriotiske bankinnskudd og kalte dem for "urettferdige, amatørmessige og farlige" da de i stor grad ville ramme russiske investorer.

Russland har allerede hjulpet Kypros med et kriselån på 2,5 milliarder euro og hadde sagt seg villig til å bidra med mer dersom EU, Pengefondet og Kypros kom frem til en bærekraftig kriseplan. Men nå har kypriotene sagt nei til EUs kriseplan, som var en forutsetning for russisk hjelp. Dessuten har de irritert Moskva ved verken å ta dem med på forhandlingene i Brussel eller å informere dem om de planlagte tvangsavgiftene på kypriotiske bankinnskudd.

Bankene på Kypros har vært stengt siden natt til lørdag, inkludert minibanker og nettbanker, og kypriotiske kontoer vil fortsette å være frosset minst til og med onsdag.

Men denne fristen kan muligens forlenges, da det vil være nødvendig å finne en løsning på den kypriotiske finanskrisen før banke kan gjenåpnes. De to største bankene på øya er nå komplett avhengige av nødkreditter fra Den europeiske sentralbanken og vil kollapse dersom disse kredittene strykes. Fortsatte nødkreditter var også en del av krisepakken det kypriotiske parlamentet stemte ned.

Reaksjonene på det kypriotiske neiet fra EU har i kveld vært beskjedne. Eurogruppen sendte i kveld ut en svært kort pressemelding der den tok beslutningen "til etterretning" og bekreftet at EU fortsatt står parat til å hjelpe Kypros under forutsetningene som ble "erklært i går."

Les mer om saken i denne atikkelen: "Småsparerne på Kypros skånes trolig".





    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no