See also:
» 26.03.2013 - Eurosjef sprer angst om bankavgift i andre EU-land
» 22.03.2013 - Russland avviser mer støtte til Kypros
» 21.03.2013 - EU gir Kypros galgefrist til mandag
» 20.03.2013 - Striden står om Kypros sin "forretningsmodell"
» 19.03.2013 - Kypros takker nei til EU-redningsplan
» 19.03.2013 - Hvem forlangte tvangsavgiften, Tyskland eller Kypros?
» 24.02.2013 - Nikos Anastasiades blir ny president på Kypros
» 18.02.2013 - Konservative avløser trolig kommunistene på Kypros











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Den avgåtte finansministeren på Kypros, Michael Sarris
© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Politikk | Økonomi - Kypros

Kypros' finansminister går av

Kureren, 2. april 2013 - Etter kun fire uker på post, inkludert som hovedforhandler for Kypros i dramaet om en EU-redningspakke, gikk finansminister Michael Sarris av i dag. Som styreleder i konkursbanken Laiki sto Sarris for nært opphavet til krisen.

Selv om det har vært mange frustrerte kyprioter som har krevd hans avgang de siste ukene, var det likevel en overraskelse for folk flest og for president Nikos Anastasiades at Sarris valgte å gå av i dag. Finansministeren er så å si arkitekten bak den omstridte krisepakken for Kypros, i hvert fall i den grad EU og Pengefondet slapp kypriotene til orde i forhandlingene.

Den fremforhandlede avtalen har blitt tatt imot svært negativt på Kypros, og Sarris har helt til i dag fortsatt å offentliggjøre et upopulært tiltak etter det andre, inkludert lavere lønninger og høyere skatter for folk flest. Men det er ikke den store upopulariteten som fikk finansminister Sarris til å gå av.

Sarris har helt til nå vært styreleder i krisebanken Laiki, som ble ofret i løpet av forhandlingene om krisepakken. Bankinnskudd på under 100.000 euro i Laiki er nå overført til Bank of Cyprus, mens beløp over dette fortsatt er frosset og trolig vil konfiskeres med opptil 50 prosent. De tapsbringende restene av Laiki er i ferd med å overføres til en bank som med tiden skal avvikles.

Og nå som årsakene til krisen skal etterforskes, dukker navnet Sarris stadig oftere opp. Hvilken rolle spilte han i disposisjonene som fikk Laiki til å gå overende? Er han medansvarlig for Laikis svært uheldige beslutninger om å kjøpe opp store mengder greske statsobligasjoner - nærmest i en akt av greskkypriotisk patriotisme - som senere ble nærmest verdiløse og kastet Kypros ut i krisen?

Opposisjonen har krevd at dette skal politietterforskes, og president Anastasiades har gått med på en bred undersøkelseskommisjon og et rettslig oppgjør om årsakene til krisen. Sarris vil måtte svare for seg i disse undersøkelsene.

Men det er også en enda verre mistanke som er adressert Sarris, med avsender opposisjonen. Det var nemlig store summer som ble hevet fra de kypriotiske bankene like før alle innskudd ble frosset. Hvem var det som kunne ha varslet om dette? Både Sarris og Anastasiades selv har blitt nevnt.

Det sirkulerer et dokument på Kypros, med navn på firmaer og personer som har hevet opptil 700 millioner euro fra bankene kort tid før de ble stengt. Ett av firmaene skal tilhøre en person som har nær familietilknytning til presidenten.

En separat undersøkelseskommisjon, som ble tatt i ed i dag, skal nå gå gjennom alle større transaksjoner like før frysingen av kypriotiske bankinnskudd ble kunngjort. Der vil kypriotene være spesielt observante på mulige koblinger til både president og mannen som innehadde dobbeltrollen som finansminister og styreleder i krisebanken Laiki, Michael Sarris.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no