Minibankene er fortsatt stengt på Kypros © Christos Savva/Kureren Politikk | Økonomi - Kypros | Russland
Russland avviser mer støtte til Kypros | EU-president José Manuel Barroso på besøk hos Russlands statsminister Dmitrij Medvedev i går | © Russiske føderasjon/Kureren | Kureren, 22. mars 2013 - Den kypriotiske finansministeren Michael Sarris klarte ikke å friste russerne med verken tilgang til landets gassreserver eller bankaksjer. Moskva har avsluttet forhandlingene om krisehjelp til Kypros. Imens overrasker presidenten med nye forhandlinger i Brussel.
Finansminister Sarris ble sendt til Moskva med et bredt forhandlingsmandat. Den konservative president på Kypros, Nikos Anastasiades, tillot ham å gå langt i å inngå nye strategiske bånd med Moskva, selv om dette kunne true forholdet til EU og Vesten.
På tirsdag understreket Sarris til russiske journalister at han ikke hadde kommet tomhendt til Moskva. I offentligheten presenterte finansministeren "perspektivene" for russiske muligheter på middelhavsøya, og fokuserte særlig på muligheten for oppkjøp av kypriotiske banker og en kontrollerende andel i Kypros' fremtidige gassproduksjon. Dette ville gi Russland kontroll over strategiske sektorer på Kypros.
Uoffisielt skal Sarris ha gått enda lengre, ifølge kilder på Kypros. President Anastasiades skal til og med ha vært villig til å diskutere en russisk marinebase på Kypros.
Men den kypriotiske finansministeren fikk ikke engang møte de viktigste makthaverne i Kreml. President Vladimir Putin og statsminister Dmitrij Medvedev holdt seg langt unna Sarris, og de avslo også et foreslått møte med president Anastasiades.
Finansminister Sarris fikk derimot møte en visestatsminister og sin russiske kollega, finansminister Anton Siluanov. Siluanov gjorde det raskt klart for kyprioten at han ikke ville ofre russiske statsmidler på Kypros, men tilbød seg derimot å formidle kontakt til russiske investorer som kunne tenkes å gå inn i kypriotisk gassutvinning eller finanssektor. Men Sarris ble skuffet i møte etter møte, der ingen storinvestor viste noen interesse i å legge igjen kapital på Kypros, trolig fordi Moskva ikke ville støtte opp med statsgarantier.
Den russiske avisen 'Nesavissimaja Gaseta' siterer Andrej Kostin, sjefen for Russlands nest største bank Vnechtorgbank (VTB), som omtaler de to største kypriotiske bankene som saneringsprosjekter. "Det ville vært absurd å hevde at vi kunne hatt noen form for interesse for dette."
På spørsmål om hvordan VTB ville reagere på at tvangsavgiften på kypriotiske bankinnskudd likevel blir innført, er Kostin klar. Banken hans vil "ganske enkelte avslutte vår aktivitet og forlate det kypriotiske markedet skulle det komme til rettsstridige beslutninger som dikteres fra politikken," sier Kostin til 'Nesavissimaja Gaseta'.
Også Barroso i Moskva
Også EU-kommisjonens leder, José Manuel Barroso, har vært i Moskva i går og i dag, og i motsetning til kypriotene fått møte Putin og Medvedev. I en tale i går prøvde Barroso å dekke over uenighetene mellom Brussel og Moskva angående krisepakken for Kypros.
President Putin hadde tidligere kalt EUs kriseplan for "uansvarlig" og russerne var svært irritert over at Brussel ikke hadde informert dem om planene om å innføre en tvangsavgift på kypriotiske bankinnskudd. Tross alt var det i stor grad russiske innskudd som ville rammes, samt at Russland tidligere hadde sagt seg villig til å bidra med midler for å redde de kypriotiske bankene "etter at Kypros har nådd en bærekraftig enighet med EU og IMF."
Barosso tonet ned uenigheten. EU hadde "vært i konsultasjon med Russland i lengre tid," fremhevet han. "Hva angår konklusjonene i det siste møtet i eurogruppen, så ble Russland ikke informert fordi regjeringene i Europa heller ikke ble informert." Det hadde ikke eksistert en enighet om en plan før møtet, sa Barosso, som fremhevet at løsningen hadde kommet sent på natten.
Men siden den forsonende talen i går har Barosso ikke uttalt seg om Kypros under sitt Moskva-opphold. Kypros ble heller ikke nevnt da Barosso oppsummerte samtalene sine i Kreml foran den internasjonale pressen i dag. Det er likevel få som tror at Kypros ikke var et sentralt samtaleemne mellom lederne for EU og Russland.
En "Plan B" på Kypros
På Kypros i dag, overrasket president Anastasiades med å annonsere at han allerede var i gang med samtaler med sine eurokollegaer om en "Plan B". "Presidenten og regjeringen er i harde forhandlinger med troikaen for å komme frem til løsninger som vil redde banksystemet, økonomien generelt og vil bringe roen tilake til landet," annonserte presidentens talsmann Christos Stylianides i en ordknapp melding i dag, som videre oppfordret folket og opposisjonen til "ansvarlighet".
Det største opposisjonspartiet, AKEL, som innehadde presidentembetet inntil for noen få uker siden, viste seg derimot ikke beroliget av meldingene fra presidenten. AKEL-leder Andros Kyprianou sier at "det kom som en stor overraskelse da vi hørte at regjeringen forhandler med troikaen om en Plan B. Igjen følte regjeringen ikke behovet for å høre synspunktene fra de politiske partiene," klager Kyprianou.
Kyprianou var også skeptisk til de opsjonene som angivelig skulle ligge på bordet i Brussel. Der forhandler regjeringen, ifølge ubekreftede rapporter, om en sammenslåing av landets to største banker, der tapsbringende elementer skal skilles ut i en såkalt "bad bank".
Kypros sin andel av redningspakken skal, ifølge de samme meldingene, fortsatt finansieres gjennom en tvangsavgift på noen - men ikke alle - bankinnskudd på øya. I så fall vil løsningen det forhandles om i Brussel kom nært opp til de forslagene det kypriotiske parlamentet stemte ned tidligere denne uken. AKEL-leder Kyprianou indikerer at opposisjonen igjen kan komme til å stemme mot en slik pakke.
Men kypriotene ser ut til å ha få valgmuligheter etter at Russland har sagt nei til å hjelpe. Den europeiske sentralbanken har gitt Kypros til mandag med å finne en løsning som innebærer enighet med EU og IMF, ellers vil den stoppe å garantere for likviditeten til landets to største banker, som da vil kollapse.
Kypriotene synes dermed trengt opp i et hjørne.
Av redaksjonen © Kureren
|