See also:
» 17.12.2013 - Dette er planene til Tysklands nye regjering
» 04.12.2013 - Tyske NPD: "Andre raser er fremmedlegemer"
» 27.11.2013 - Ny regjering: Tyskland får minstelønn og høyere pensjon
» 17.10.2013 - Tyskland: "Timelønn på 68 kr er altfor mye"
» 11.10.2013 - Tyskland forbereder forbud mot høyreekstreme NPD
» 04.10.2013 - Regjeringssonderingene starter i Tyskland
» 28.09.2013 - Minelagt sti på vei mot storkoalisjon i Tyskland
» 25.09.2013 - Tysklands liberale FDP: "Hvorfor hater de oss?"











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Tysklands forbundskansler Angela Merkel diskuterer med Kypros' nye president Nikos Anastasiades på fredag, 15. mars
© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Politikk - Tyskland | Kypros

Hvem forlangte tvangsavgiften, Tyskland eller Kypros?

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble uttaler seg om krisepakken for Kypros

© Bundesfinanzministerium/Kureren
Kureren, 19. mars 2013
- Det er brutt ut en heftig krangel mellom den kypriotiske presidenten Nikos Anastasiades og Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble om hvem som kom med kravet om at også kypriotiske småsparere må betale en tvangsavgift for å sette i verk EUs krisepakke.

På Kypros er det igjen Tyskland som får Svarteper. Demonstranter i gatene i Nikosia har båret plakater med Angela Merkel med hitlerbart. Parlamentsdebatten om EUs krisepakke for Kypros har vært krydret med beskyldninger mot Tysklands forbundskansler og finansminister, som visstnok ønsker å "kolonisere" Kypros.

Beskyldningene retter seg mot Tysklands rolle som det ledende og mest innflytelsesrike landet i eurosonen, som også ved siden av Finland, Nederland og Slovakia har målbært de tøffeste kravene mot kriselandene i Sør-Europa. Ifølge mange kyprioter, blant dem president Anastasiades, var det Tysklands finansminister Schäuble som kom med de tøffeste kravene på fredagens forhandlingsmøte.

Men Schäuble tilbakeviser påstandene. Han sier at det tvert imot var kypriotenes president Anastasiades og hans finansminister Michael Sarris som ønsket å spare storinvestorene for altfor store tvangsavgifter. Kypriotene foretrakk å også inkludere småsparerne i tvangsavgiftene, ifølge tyske regjeringskilder.

Hvem har rett? Kildene i Tyskland og på Kypros er motsigende og følger politiske interesselinjer. Opposisjonen i begge land velger å tro på motparten i denne delikate saken, som kan true den politiske fremtiden til enten Anastasiades eller Merkel.

Den normalt velinformerte tyske dagsavisen 'Süddeutsche Zeitung' siterer ikke-navngitte kilder som deltok i forhandlingene mellom eurosonens finansministere i Brussel fredag, natt til lørdag. De leger mye av ansvaret over på Schäuble og Pengefondets leder Christine Lagarde, som de hevder nærmest dikterte summen på 5,8 milliarder som Kypros måtte skaffe til veie selv for å få en EU- og IMF-hjelpepakke. Og denne summen skulle hentes fra innskudd på kypriotiske banker.

Ifølge kildene til 'Süddeutsche Zeitung', var det Schäuble som insisterte på at Kypros måtte bidra med 7 av de 17 milliardene i krisepakken "mens kollegaene hans og troikaen også hadde vært fornøyd med halvparten av dette

Kyprioter protesterer mot den økonomiske hestekuren

© Roulla/Twitter/Kureren
beløpet."

Avisen sier at EUs finanskommissær Olli Rehn foreslo at Kypros skulle bidra til redningspakken ved å konfiskere et engangsbeløp på alle bankinnskudd, gradert fra 3 prosent for innskudd på under 100.000 euro til 7 prosent for innskudd på over 500.000.

IMF-leder Lagarde skal, ifølge avisen, ha lagt frem et "vesentlig radikalere forslag," og krevd en avgift på 30-40 prosent på bankinnskudd over 100.000 euro. Dette ville gitt inntekter på rundt 7 milliarder euro. Forslaget ble støttet av Tyskland, Finnland, Nederland og Slovakia, mens Spania, Frankrike og Italia var sterkt imot, ifølge 'Süddeutsche Zeitung'.

"Kypros' finansminister Michael Sarris prøvde forgjeves å få kollegaene sine til å ombestemme seg med alternative forslag (skattehøyninger, lønnskutt, privatiseringer). Det skal først og fremst ha vært neiet til Schäuble som hindret fremstøtet til Sarris," skriver den tyske avisen.

Bankontoer frosset før EU-forslaget kom
Forslagene om en tvangsskatt på kypriotiske bankinnskudd var ikke nye. Ifølge opposisjonslederen på Kypros, Andros Kyprianou, hvis parti AKEL satt ved makten for inntil tre uker siden, hadde IMF brakt dette på banen for flere måneder siden. President Anastasiades hadde imidlertid klart å berolige kypriotene ved å forsikre om at forslaget for lengst var blitt tatt av agendaen. Han garanterte at det ikke ville bli drøftet mer både før og etter valget.

Men Kyprianou påpeker videre at all banktrafikk på Kypros ble stoppet på regjeringens ordre lenge før forhandlingsresultatet var klart. Ordren ble gitt rundt en time før forslagene fra Rehn og Lagarde ble gjort. Opposisjonslederen mener dette beviser at finansminister Sarris og president Anastasiades hadde vært innstilt på en tvangsavgift på bankinnskudd hele tiden.

Selv om den tyske finansministeren innrømmer å ha stått på kravet om et kypriotisk pengebidrag på rundt 7 milliarder euro - "i full overensstemmelse og dialog med forbu

Kypriotisk satire: Merkel i minibanken

© Evangelos2012/Twitter/Kureren
ndskansleren" Angela Merkel - har han i går og i dag hardnakket hevdet at det var kypriotene selv som bestemte hvordan den endelige summen på 5,8 milliarder i kontanter skulle frembringes.

Ifølge en uttalelse fra Schäuble, hadde både IMF og Tyskland prøvd å insistere på at kun bankinnskudd på over 100.000 euro skulle belastes med en større tvangsavgift. Grensen på 100.000 euro tilsvarer garantibeløpet EU hadde satt for på bankinnskudd kort tid etter at finanskrisen begynte å ramme kontinentet. "Det avslo han [Anastasiades], fordi han trodde at han også i fremtiden kunne skaffe utenlandsk kapital til kypriotiske banker" dersom avgiften ikke ble for høy på store bankinnskudd.

Anastasiades skal ha insistert på at avgiften måtte ligge under den psykologiske grensen på 10 prosent for å unngå at utenlandske investorer vil trekke seg fra Kypros. Da fikk heller bankinnskudd på under 100.000 euro også rammes av gebyret. I forslaget ble dermed det maksimale gebyret på 9,9 prosent.

Ifølge finansminister Schäuble hadde det hele tiden vært "helt opp til regjeringen og parlamentet i Nikosia" hvordan de 7 milliardene euro skulle skaffes. Men IMF og Tyskland hadde presset på for å få en slutt på "den kypriotiske forretningsmodellen", med lav selskapsskatt, lav kapitalskatt, høye bankrenter og smutthull for hvitevasking av penger, mens president Anastasiades hadde stått på sitt for å bibeholde denne forretningsmodellen.

Underveis hadde altså Anastasiades ofret kypriotiske småsparere.

Den sosialdemokratiske opposisjonen i Tyskland, SPD, tror ikke på Schäuble, og hevder Merkels regjering har begått et overgrep mot kypriotiske småsparere. Opposisjonen på Kypros tror Schäuble. Kyprianou mener faktaene taler for Schäubles versjon: "Men dette reiser bare mer spørsmål" om regjeringens intensjoner, sa Kyprianou i parlamentet i dag.

Les mer om saken i denne atikkelen: "Småsparerne på Kypros skånes trolig".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no