See also:











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Diktat fra EU? EU-kommisjonær Olli Rehn (v) og Kypros' finansminister Michael Sarris (h) under euromøtet på fredag, 15. mars
© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Kypros

Småsparerne på Kypros skånes trolig

Kypros' president Nikos Anastasiades (v) ble satt under press av EUs José Manuel Barroso

© EC/Kureren
Kureren, 18. mars 2013
- Helgens protester på Kypros og det internasjonale sjokket over angrepet på kypriotiske bankinnskudd fremtvinger endringer både på tidsplanen og omfanget av krisepakken. EU har sagt seg villig til å skåne småsparerne på Kypros for "engangsavgiften".

Det har vært en turbulent helg på Kypros, der dagen i dag også er en helligdag. Protester fra innbyggerne, men også fra andre politikere, har fått president Nikos Anastasiades til å endre på kriseplanen. Avstemningen i parlamentet, som skulle skjedd i går, er foreløpig utsatt, trolig til i morgen.

Imens ringes det om innholdet i krisepakken.

Det har i løpet av helgen blitt klart at det er for kontroversielt å sette en "engangsavgift" på alle sparekontoer på Kypros, og det snakkes derfor om en minstegrense for beløp som går klar av tvangsavgiften. Det avgiftsfrie beløpet vil trolig settes enten til 20.000 eller 100.000 euro.

Kravet om å skåne vanlige sparere har kommet både fra Kypros og fra andre deler av EU. Mange har minnet om at EU i begynnelsen av finanskrisen garanterte for alle bankinnskudd under 100.000 euro, og at en tvangsavgift på mindre kypriotiske tilgodehavender vil føre til uro og usikkerhet i hele Europa. En nærmest samlet europeisk presse uttrykte vantro over tiltakene i løpet av helgen.

På Kypros har den politiske støtten til krisetiltakene svunnet i løpet av helgen. En samlet rødgrønn opposisjon har allerede sagt at den vil stemme mot kriseplanen. President Anastasiades' parti DISY har 20 av 56 seter i parlamentet i Nikosia, men han leder en flertallskoalisjon som trolig vil kunne trumfe gjennom en lett endret kriseplan i løpet av morgendagen.

President Anastasiades sa i en tale til nasjonen at han "fortsetter å kjempe for" at avgjørelsene i Brussel kan differensieres mer "for å begrense virkningen på sparerne." Men han sendte også en appell til parlamentarikerne om å enes om rammen for krisepakken, om enn med noen innholdsmessige endringer.

Etter hvert som det synes å utkrystallisere seg en enighet om å begrense tvangsavgiften for mindre sparebeløp, kommer det i dag klare meldinger fra Brussel om at man forventer at Kypros bidrar med 5,8 milliarder euro til krisepakken, samme hvor beløpet stammer fra.

Jeroen Dijsselbloem - lederen for gruppen av finansministere i de landene som benytter euroen, den såkalte "Europgruppen" - gjorde det i dag klart at EU-landene var for en differensiert belastning av kypriotiske kontoinnehavere. Ifølge Dijsselbloem, bekrefter Eurogruppen "

Kypriotisk satire: Merkel i minibanken

© Evangelos2012/Twitter/Kureren
viktigheten av å fullstendig garantere for bankinnskudd på opptil 100.000 euro," og indikerer dermed at EU-landene nå ønsker at 100.000 settes som minimumsgrense for tvangsavgiften.

Men Dijsselbloem understreket i en pressemelding i dag igjen at Eurogruppen forlanger at Kypros ikke endrer totalbeløpet landet skal bidra med. Eurogruppen hadde, ifølge Dijsselbloem, ikke noe problem med at Kypros endrer avgiftsnivåene på forskjellige tilgodehavender "i forhold til det som ble avtalt 16. mars," så lenge landet inndrar totalt 5,8 milliarder euro fra innskuddene i kypriotiske banker.

Dette beløpet ble også konkret nevnt i det tyske finansdepartementet i går. Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble advarte kypriotene mot å endre rammene, som var en forutsetning for EUs og Pengefondets krisepakke. Uten krisepakken "vil landets banker ikke lengre være betalingsdyktige," sa Schäuble, som likevel stilte seg positiv til "å beskytte småsparerne i kypriotiske banker."

Men dersom småsparerne skal skånes, vil det måtte settes et vesentlig høyere gebyr på bankinnskudd på over 100.000 euro. Kilder i Brussel snakker om en avgift på mellom 15 og 20 prosent på slike innskudd, noe som i teorien i sterkest grad vil ramme ikke-kypriotiske investorer, trolig særlig russere.

Dette har ikke gått upåaktet hen i Russland, der president Vladimir Putin har kalt planene om tvangsavgifter på kypriotiske bankinnskudd "urettferdige, amatørmessige og farlige."

Den russiske dagsavisen 'Kommersant' kommenterer at EU tydeligvis planlegger å skattlegge russere for å redde Kypros. Det ligger anslagsvis 20 milliarder euro i russisk kapital i kypriotiske banker.

Bankene er fortsatt stengt
Mens kypriotiske politikere fortsetter å diskutere krisepakken og beløpsgrensene for tvangsavgiften, er alle banktjenester fortsatt stengt på øya. Minibanker og nettbanker har vært satt ut av drift siden lørdag morgen, og ingen transaksjoner er mulige på middelhavsøya.

Og i dag kunngjorde myndighetene i Nikosia at "bankferien" vil bli forlenget til og med onsdag. Så lenge vil alle kontoer fortsette å være frosset.

Les også: Tøffe EU-krav til Kypros: Bankkundene må betale



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no