See also:
» 17.12.2013 - Dette er planene til Tysklands nye regjering
» 04.12.2013 - Tyske NPD: "Andre raser er fremmedlegemer"
» 27.11.2013 - Ny regjering: Tyskland får minstelønn og høyere pensjon
» 17.10.2013 - Tyskland: "Timelønn på 68 kr er altfor mye"
» 11.10.2013 - Tyskland forbereder forbud mot høyreekstreme NPD
» 04.10.2013 - Regjeringssonderingene starter i Tyskland
» 28.09.2013 - Minelagt sti på vei mot storkoalisjon i Tyskland
» 23.09.2013 - Ny Merkel-koalisjon vil myke opp Tysklands Europa-politikk











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


FDPs toppkandidat Rainer Brüderle (v) og leder Phillipp Rösler (h) uttrykker skuffelse under valgvaken
© FDP/Kureren
Politikk - Tyskland

Tysklands liberale FDP: "Hvorfor hater de oss?"

Tysklands utenriksminister og FDPs tidligere leder, Guido Westerwelle, under valgkampen

© FDP/Kureren
Kureren, 25. september 2013
- Det tradisjonsrike liberale partiet FDP i Tyskland er i ferd med å implodere etter at det kom under sperregrensen ved valget. Hele ledelsen trekker seg. Partiet er forbløffet over hån og hatmeldinger fra et bredt publikum i Tyskland, som feirer partiets fallitt.

Det var scener som liknet på Siv Jensens famøse "Morna Jens" under valgnatten i Tyskland. På flere valgvaker, der ingen partier unntatt Angela Merkels CDU hadde noe å feire, brøt det ut jubel og hånlig latter da det ble klart at fridemokratene FDP for første gang siden 1949 ikke ville nå sperregrensen på 5 prosent og elimineres fra Forbundsdagen.

FDP-politikere og deres støttespillere ble også møtt med hån fra publikum da de forlot sin egen valgvake i Berlin. Skadefro tilskuere ropte hånlige kommentarer til de liberale, som at de fikk som fortjent, og at nå fikk de smake sin egen medisin.

I nyhetsmagasinet Der Spiegel spør en ikke-navngitt FDP-representant, som nå har mistet jobben sin, "hvor kommer dette utrolige hatet, denne hånlige ondskapen, mot FDP fra?" Så forteller han om en samtale med kona, som hadde fortalt ham at datteren kom hjem gråtende fordi hun hadde blitt skjelt ut av medelever fordi far er FDP-politiker.

Det tok ikke lang tid før FDP-representanten fikk svar på tiltale. Kommentarfeltet kokte av folk som gjerne ville forklare hvorfor de hatet det liberale partiet.

Brutte valgløfter
Partiet selv forklarer valgnederlaget med intern krangel og brutte valgløfter. FDP gjorde et rekordvalg i 2009, med nesten 15 prosent av stemmene, etter at Guido Westerwelle, som da var partileder, hadde lovet en dyptgripende skattereform og betydelige skatteletter til alle. Men kort tid etter valgseieren rykket eurokrisen nærmere, og Merkel motsatte seg alle forslag om skattekutt.

Dette resulterte i en rask nedgang på meningsmålingene, til et mer normalt nivå for FDP på rundt 6-9 prosent, og en rekke valgtap i flere tyske delstater. Nederlagene førte til at Westerwelle gikk av som partileder og unge Phillipp Rösler, uten særlig karisma og gjennomslagskraft, ble partileder. Deretter gikk det videre nedover med FDP.

Men velgerne hevder at det ikke var disse brutte valgløftene og partiintern krangel som var den vesentlige grunnen til at partiet både ble straffet ved valget og møtes med såpass mye hat. Det er derimot tapet av partiets liberale røtter og et ensidig fokus på markedsliberalisme som har desimert partiet, som har sittet lengre i regjering enn både SPD og CDU i Etterkrigs-Tyskland.

Lobbyistpartiet
FDP kalles generelt lobbyist- og klientpartiet. Fridemokratene beskyldes jevnt over å ha solgt sin sjel til storkapitalen og sine sponsorer.

En stygg affære som ble avdekket i 2010 trekkes stadig frem. Det viste seg at FDP hadde fått partistøtte på flere millioner euro fra hotell- og gastronomikjeden Mövenpick. Kort tid etter fikk partiet gjennomslag for den eneste skatteletten som ble gjennomført i løpet av fire år i regjering: nedsatt moms for hotellbransjen.

Etter dette går partiet under navnet Mövenpick-Partei blant folk flest.

Videre folkelig harme fikk FDP etter at de fortsatte å forsvare interessene til en av sine andre store sponsorer, de mektige forsikringsselskapene som har kontroll med utbetalingene av helse- og pleieutgifter til folk flest. FDP har sørget for at forsikringspremiene forblir høyere enn nødvendig, mens tjenestetilbudet blir mer og mer todelt for dem med god inntekt og dem med lav inntekt.

Også da Tyskland opplevde en av sine største konkurser for noen år siden, den store butikkjeden Schlecker, viste FDPs ministere ingen nåde for flere titusen ufaglærte som mistet jobben. Det ble ikke iverksatt noen offentlige tiltak for å hjelpe Schlecker-arbeiderne med å finne en ny jobb. Partileder Westerwelle skjelte derimo

Christian Lindner har meldt sitt kandidatur til lederposten i FDP

© Kowalke/FDP/Kureren
t ut arbeidsledige og personer som mottar offentlige tilskudd til sine underbetalte jobber som "senromersk dekadente".

Med videre støtte for lobbygrupper fra lege- og apotekerstanden fjernet FDP seg dermed fra virkeligheten til den allmenne tysker og ble oppfattet som et klientparti for nasjonens aller rikeste.

Tidligere liberale velgere beklager også at FDP ikke har tatt opp noen av de viktige liberale stridsspørsmålene i regjeringsperioden. Det er særlig det nye overvåkningssamfunnet, noe tyske velgere er spesielt allergiske mot, som partiet ikke har tatt tak i. Skandalen rundt amerikanske NSAs overvåkning av nettet i Tyskland har blitt fordømt sterkest av venstresiden mens liberale FDP ikke har engasjert seg i saken.

Frihet og borgerrettigheter, grunnverdier i det gamle FDP, står knapt på agendaen til partiets neoliberale ledere i dag, beklager gamle velgere.

Mot fornyelse
Nå som partiet endte opp med kun 4,8 prosent av stemmene, er det for første gang ute av Forbundsdagen. Også i den ene etter den andre landdagen, parlamentene i delstatene, har FDP måttet vike i løpet av de siste årene, nå sist i Bayern.

Partiet trues dermed av å synke ned i ubetydeligheten. Allerede valgnatten ble dette følbart. På kort varsel ble invitasjonen til FDP-ledelsen om å delta i den tradisjonelle partilederdebatten etter valget trukket tilbake fra statskanalen ARD. Det var en uventet ydmykelse.

Nå må partiets 93 representanter i Forbundsdagen finne seg en ny jobb. I tillegg kommer rundt 600 ansatte FDP har rundt forbundsdaggruppen sin og i ministeriene. Men det er ikke mye sympati å få. "Nå kan dere selv få oppleve det de ufaglærte kvinnene i Schlecker måtte gjennomgå," er en mye gjentatt kommentar fra folkedypet.

Med denne store gruppen ansatte mister partiet også store deler av apparatet som kunne gjenreist FDP. De liberale må videre regne med vesentlig mindre adgang til mediene, slik partilederdebatten viste. Dessuten har nesten hele lederskapet i partiet meldt sin avgang, både på riksplan og i mange av delstatene.

Partileder Rösler og toppkandidat Rainer Brüderle er blant dem som har trukket seg. Nå forventes det et ekstraordinært landsmøte allerede i desember, slik at partiet kan velge en ny ledelse og begynne prosessen med politisk fornyelse.

Det er allerede en kandidat til ledervervet, som de fleste tyske kommentatorer også regner med vil bli FDPs nye leder. Han heter Christian Lindner. Lindner var klok nok til å trekke seg fra partiledelsen da det stormet som verst og tok over som toppkandidat i den viktige delstaten Nordrhein-Westfalen, der han dro i land et godt valgresultat for FDP i mai 2012.

Siden dette har han vært en slags Messias for reformkreftene i partiet. Lindner er også blant "den yngre garde" i FDP, og sees på som en god retoriker og velgermagnet av sine mange tilhengere i partiet.

Kritikere stempler ham imidlertid som nok en japp, med neoliberale holdninger og bånd til lobbygruppene. Mange betviler om han klarer å gjenopprette partiets gamle liberale verdier, og noen frykter at han heller vil falle for fristelsen å dra FDP i en mer høyrepopulistisk, eurokritisk og kanskje til og med innvandringskritisk retning.

For selv om et stort antall tyskere koste seg stort over at FDP nå ble straffet hardt ved valget, er det et svært utbredt syn at Tyskland trenger et ekte liberalt parti som forsvarer borgerrettighetene mot angrep fra både staten og næringslivet. Spørsmålet blir om et fornyet FDP vil fylle denne rollen i fremtiden eller ikke.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no