See also:
» 17.12.2013 - Dette er planene til Tysklands nye regjering
» 04.12.2013 - Tyske NPD: "Andre raser er fremmedlegemer"
» 27.11.2013 - Ny regjering: Tyskland får minstelønn og høyere pensjon
» 17.10.2013 - Tyskland: "Timelønn på 68 kr er altfor mye"
» 11.10.2013 - Tyskland forbereder forbud mot høyreekstreme NPD
» 28.09.2013 - Minelagt sti på vei mot storkoalisjon i Tyskland
» 25.09.2013 - Tysklands liberale FDP: "Hvorfor hater de oss?"
» 23.09.2013 - Ny Merkel-koalisjon vil myke opp Tysklands Europa-politikk











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Tysklands forbundskansler og CDU-leder Angela Merkel og SPD-leder Sigmar Gabriel skal forhandle (arkivbilde)
© Hans-Christian Plambeck/SPD/Kureren
Politikk - Tyskland

Regjeringssonderingene starter i Tyskland

I går deltok kansler Merkel i feiringen av den tyske nasjonaldagen i Stuttgart

© Dezel/Budesregierung/Kureren
Kureren, 4. oktober 2013
- Mulige skatteøkninger og kontrollen over finansdepartementet i Berlin avtegner seg til å bli de store stridsemnene i regjeringssonderingene som begynner i Tyskland i dag. Det er det konservative CDU og sosialdemokratene SPD som begynner forhandlingene om en storkoalisjon.

Sosialdemokratenes leder Sigmar Gabriel har ikke nevnt skatteøkninger som et viktig krav i sonderingene han nå innleder med kansler Angela Merkel. Men det har Merkels parti CDU, der flere toppolitikere krangler offentlig om man skal tilby SPD å heve skattene eller ikke.

Finansminister Wolfgang Schäuble overrasket mange da han få dager etter valget forsiktig åpnet for at man kunne forhandle om moderate skatteøkninger i samtalene med SPD, selv om han "personlig" var imot dette. Siden dette har debatten rast i CDU og dets bayerske søsterparti CSU.

CSU-leder Horst Seehofer stilte seg ultimativ: "Det blir ingen skatteøkninger med oss!" lovte han.

Andre CDU-politikere har ymtet frempå at det faktisk er noen skatter som godt kunne heves, og at det selv blant CDUs egne velgere er et flertall som ønsker seg en høyere beskatning av både formue og de rikeste i landet. Og tysk presse har kastet seg over skattedebatten: Noen hevder politikerne vil benytte anledningen til et bakholdsangrep mot folket, mens andre sier at det er på tide dette kommer på agendaen.

SPD-leder Gabriel må ha kost seg stort denne uken. Mens han har skapt ro i egne rekker ved å love at partimedlemmene skal få stemmer over en mulig regjeringsavtale i en uravstemning i november, bryter den politiske debatten løs hos motstanderen CDU uten at han har rørt en finger.

Selv om SPD gjorde et skuffende valg og Merkel fikk imponerende 42 prosent av stemmene ved valget for nesten to uker siden, sitter SPD-lederen plutselig med det sterkeste forhandlingskortet før han i dag skal diskutere et mulig regjeringssamarbeid med Merkel.

Gabriel sa på SPD-landsstyret forrige helg at det er partiprogrammet som skal ligge til grunn for sonderingene. Til pressen har han denne uken gjentatt at det kun er politiske saker som skal diskuteres, ikke ministerposter, og at hans eneste mål er å få gjennomslag for mest mulig SPD-politikk

Og de viktigste valgkampsakene til SPD synes det ikke som om han vil få noen problemer med å få gjennom i møte med pragmatiske Merkel, som ikke er kjent for et sterkt ideologisk fundament. SPD-kravet om en allmenn minstelønn i Tyskland er tidligere blitt avvist blankt av CDU, men Merkel har vært på gli i spørsmålet de siste ukene. Heller ikke SPD-kravene om høyere minstepensjon og tiltak mot raskt økende husleier møter vesentlig motstand i CDU.

SPD tester ut grensene
Med dette utgangspunktet

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble (CDU) er åpen for skattereformer

© Jörg Rüger/Bundesfinanzministerium/Kureren
er det noen røster i SPD som har prøvd ut grensene for mer ideologiske krav i den siste uken. For eksempel er Gabriel blitt oppfordret til å kreve at den nylig innførte, og svært upopulære kontantstøtten skal avskaffes. Og noen røster har nevnt krav om høyere skatter.

Mange har også konkret nevnt at Schäuble bør avløses som finansminister, og at SPD bør sikre seg dette nøkkeldepartementet i en storkoalisjon.

Alt dette har utløst debatter i CDU, der det er mange som støtter SPD-forslagene. SPD-ledelsen har derimot holdt kortene tett og ikke innlatt seg på noen partiintern debatt. Derimot har de latt folket observere hvordan det i praksis kan være flertall for SPDs krav i den nye Forbundsdagen, gitt splittelsen i CDU.

Gabriel har også lagt et svært stort press på Merkel og CDU gjennom løftet om å presentere regjeringsplattformen for de 470.000 partimedlemmene i en uravstemning. Grasrota i partiet er i utgangspunktet imot en storkoalisjon, og CDU vet at de må gi Gabriel et godt forhandlingsresultat for at han skal kunne overbevise partimedlemmene. Derfor kommer også de uventede "tilbudene" om skatteøkninger og avskaffelse av kontantstøtten fra enkelte CDU-politikere.

SPD-lederen sa i går i et intervju med Süddeutsche Zeitung at det nå var viktig å komme frem til gode resultater i sonderingene, og at man måtte ta seg den tiden man trengte. Det siste folk ville nå, var enda en valgkamp og nyvalg, sa Gabriel, med en dårlig skjult henvisning til at dersom partimedlemmene hans sier nei til forhandlingsresultatet, vil et nyvalg rykke nærmere.

Gabriel har dermed klart å få et uventet overtak på Merkel allerede før sonderingene starter.

De konservative prøver å møte dette med henvisninger til at de også kan danne flertall med partiet De grønne, og CDU vil også starte regjeringssonderinger med dette partiet på torsdag neste uke. Men De grønne er i ferd med å fordøye og analysere sitt overraskende svake valgresultat, noe som har ført til at så å si hele partiledelsen har takket for seg.

Partiet De grønne synes på ingen måte inntilt på å delta i regjering nå. Og dette vet både CDU og SPD. Derfor kan Gabriel kokettere med spekulasjoner om nyvalg mens CDU åpner for å akseptere det meste av valgprogrammet til sosialdemokratene.

Les mer om spillet om storkoalisjonen i Tyskland i denne analysen: "Minelagt sti på vei mot storkoalisjon i Tyskland".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no