See also:
» 17.12.2013 - Dette er planene til Tysklands nye regjering
» 04.12.2013 - Tyske NPD: "Andre raser er fremmedlegemer"
» 27.11.2013 - Ny regjering: Tyskland får minstelønn og høyere pensjon
» 17.10.2013 - Tyskland: "Timelønn på 68 kr er altfor mye"
» 11.10.2013 - Tyskland forbereder forbud mot høyreekstreme NPD
» 04.10.2013 - Regjeringssonderingene starter i Tyskland
» 28.09.2013 - Minelagt sti på vei mot storkoalisjon i Tyskland
» 25.09.2013 - Tysklands liberale FDP: "Hvorfor hater de oss?"











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Angela Merkel og partiledelsen i CDU lar seg feire på valgvaken i går
© CDU/Kureren
Politikk - Tyskland

Ny Merkel-koalisjon vil myke opp Tysklands Europa-politikk

Sosialdemokratenes partileder, Sigmar Gabriel, vil inviteres til koalisjonssamtaler med Merkel

© H.C. Plambeck/SPD/Kureren
Kureren, 23. september 2013
- Angela Merkel mistet sin liberale koalisjonspartner, som til tider avkrevde henne en tøff kurs overfor Europas kriseland. Nå må hun verve sosialdemokratene eller De grønne som ny regjeringspartner, og begge partiene krever større solidaritet med Europas finanskriseofre.

Valget i Tyskland har én klar vinner og én klar taper: Med 41,5 prosent av stemmene kunne Merkels kristeligdemokrater CDU kassere inn en vekst på 7,7 prosentpoeng og en gedigen tillitserklæring til Merkel som forbundskansler. Den liberale koalisjonspartneren, FDP, ble derimot desimert. Partiet tapte nesten 10 prosentpoeng og endte på 4,8 prosent, like under sperregrensen på 5 prosent.

"Det tyske folk har valgt bort den eksisterende regjeringen," konkluderte Klaus Wowereit, Berlins prominente ordfører og en av nestlederne i sosialdemokratiske SPD. Men Wowereit understreket i går kveld også at Merkel var valgets ubestridte vinner og at "ballen ligger nå hos henne. Hun må bestemme seg for hvilken regjering hun vil danne."

Wowereit vet hva det betyr å stå i spissen for en koalisjon. Han har hatt dem alle. I Berlin har han regjert sammen med De grønne, og med ekskommunistene fra Die Linke. Nå står han i spissen for en SPD-koalisjon sammen med konservative CDU. Som populær politiker og representant for det største partiet, har Wowereit alltid kommet godt ut av det, i likhet med Merkel på riksplan, som har regjert sammen med SPD og de liberale. Koalisjonspartnerne, derimot, har alltid gått på nederlag.

Derfor kvier begge de to mulige regjeringspartnerne seg for å bli juniorpartner i enda en Merkel-koalisjon. Sterke røster i De grønne har i dag uttalt seg imot en blågrønn koalisjon. Også i SPD er det røster som advarer mot å nok en gang gå inn i en storkoalisjon, i hvert fall uten et ekte sosialdemokratisk tilsnitt i regjeringsprogrammet.

I Tyskland forventer de fleste kommentatorene likevel at det til slutt blir SPD som føyer seg og tar ansvar for at landet får en regjering. Venstrefløyen i partiet begynte allerede for to uker siden å formulere minimumskrav for å delta i en storkoalisjon, kunne tyske medier rapportere i forrige uke.

Skillelinjer mellom koalisjonspartnerne
Det er særlig tre stridsemner som skiller Merkels CDU fra sosialdemokratene, og det er innføringen av en minstelønn, skattenivået og politikken overfor kriselandene i Sør-Europa.

SPD krever en nasjonal minstelønn for alle sektorer, noe Merkel hittil har vært imot, ikke minst på grunn av koalisjonspartneren FDP. Men pragmatiske Merkel har til en viss grad åpnet for en minstelønn, og nettopp dette temaet kan derfor bli døråpneren for en SDP-CDU-storkoalisjon. Og mens SPD vurderer høyere skatter for å finansiere velferdsstaten, har CDU tidligere stoppet FDPs planer for skattelette.

Det foreløpige valgresultatet i Tyskland

© Kureren (Kilde: Stat. Bundesamt)
Mye taler derfor for at en koalisjon mellom CDU-SPD vil kunne leve med et skattetrykk på dagens nivå.

Europa-politikken er et av områdene der endringene kan bli merkbare ved en ny koalisjon i Berlin. Sosialdemokratene er overbeviste europeere og står for en større grad av internasjonal solidaritet. De har uttalt seg negativt om den ensidige sparepolitikken utført av Merkel-regjeringen, og ønsker seg en sterkere vekstpolitikk i kriselandene. Samtidig krever SPD at finansnæringen må holdes sterkere i tømmene og betale mer av regningen for finanskrisen.

Standpunktene til sosialdemokratene faller ikke for døve ører i Merkels CDU, der en stor andel er like overbeviste europeere. Men Merkel har de siste fire årene måttet forholde seg til liberale FDP, og ettersom partiet har ligget rundt sperregrensen på meningsmålinger de to siste årene, har partiledelsen betjent seg av euroskeptiske slagord og garantert for at det tyske bidraget for å redde kriselandene skulle bli minimalt.

Dette presset vil Merkel nå miste, selv om hennes søsterparti fra Bayern, CSU, også er skeptisk til å bidra med mer hjelp til for eksempel Hellas. Men med overstått valg i både Bayern og Tyskland, forventes det at de bayerske konservative vil finne tilbake til sin pro-europeiske kurs.

Det nye blir altså at Merkel vil få en koalisjonspartner som er skeptisk til en ensidig sparepolitikk i kriselandene. Dette gjelder både SPD og De grønne, som fortsatt ikke er utelukket som koalisjonspartner.

Men en ny tysk regjering vil ikke gå med på å innføre de såkalte eurobonds, som i praksis vil gi eurolandene felles ansvar for gjelden til det enkelte land. Derimot vil den kunne akseptere at kriselandene bruker lengre tid på å nå balanserte budsjetter og heller investere noe mer i å fremme fornyet økonomisk vekst.

Og dette ville bli tatt svært godt imot i Sør-Europa. Kriselandene har fulgt godt med på valget i Tyskland og mange hadde satt sine håp på sosialdemokratene. Og selv om valgresultatet for disse først fortonet seg som en skuffelse, kan de nå øyne nytt håp når Europa-politikken blir et sentralt emne under regjeringsforhandlingene, trolig mellom CDU og SPD.

Men det haster. Europa har i stor grad vært handlingslammet i opptakten til det tyske valget, da Merkel verken ville fastlegge seg eller gjennomføre potensielt upopulære tiltak før valget. Nå står eurospørsmålene i kø, og først må de gjennom en tysk koalisjonsforhandling før de kan presenteres for de europeiske partnerne i Brussel.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no