See also:
» 17.12.2013 - Dette er planene til Tysklands nye regjering
» 27.11.2013 - Ny regjering: Tyskland får minstelønn og høyere pensjon
» 17.10.2013 - Tyskland: "Timelønn på 68 kr er altfor mye"
» 11.10.2013 - Tyskland forbereder forbud mot høyreekstreme NPD
» 04.10.2013 - Regjeringssonderingene starter i Tyskland
» 28.09.2013 - Minelagt sti på vei mot storkoalisjon i Tyskland
» 25.09.2013 - Tysklands liberale FDP: "Hvorfor hater de oss?"
» 23.09.2013 - Ny Merkel-koalisjon vil myke opp Tysklands Europa-politikk











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


NPD-parlamentariker Udo Pastörs: "Europa er landet til den hvite rase"
© NPD/Kureren
Politikk | Samfunn - Tyskland

Tyske NPD: "Andre raser er fremmedlegemer"

En politisk markering av høyreekstreme NDP møtes med protester

© Peter Endig/Bundesrat/Kureren
Kureren, 4. desember 2013
- De tyske delstatene har nå presentert en offisiell klage til grunnlovsdomstolen, der de ber om at det høyreekstreme partiet NPD må forbys. Klagen inneholder ekstreme uttalelser fra NPD som, ifølge saksøkerne, beviser at det har samme antidemokratiske ideologi som Hitlers NSDAP.

Den tyske grunnloven er utstyrt med mekanismer for å beskytte seg selv og demokratiet mot ekstreme grupper som ikke selv respekterer demokratiske verdier, slik som partier med kommunistisk eller nazistisk tankegods. Fire partier er blitt forbudt siden 1952, og nå kan NPD bli det femte dersom dommerne er enige i at det er grunnlovsstridig.

Det er heftig lesning i det 268 sider lange klageskriftet som de tyske delstatene i fellesskap har presentert overfor grunnlovsdomstolen i Karlsruhe. Klagen inneholder sitater fra partiinterne papirer og partifunksjonærer som skal bevise den ideologiske nærheten til Hitler-partiet.

Tyske medier har fått fatt på deler av klageskriftet, som ble overlevert domstolen i går. Der føres det bevis for at NPD bygger sin ideologi på raseteorier, antisemittisme, antidemokratiske prinsipper og voldsbruk for å undergrave systemet.

Forskjell på raser
NPD har ved flere anledninger åpent hevdet at mennesker med ikke-tysk etnisk bakgrunn vurderes som annenrangs. I et internt papir som skal veilede partimedlemmer i retorikk heter det blant annet at afrikanere, asiater og folk fra Midtøsten "aldri kan bli tyskere" selv om de får et tysk pass, fordi passet "jo ikke endrer de biologiske arveanleggene" til innvandrerne og deres barn.

Derfor forblir "de som tilhører andre raser alltid kroppslige, åndelige og sjelelige fremmedlegemer," heter det i klartekst. En lokal NPD-parlamentariker, Udo Pastörs, har videre understreket at Europa er "landet til den hvite rase" og at man har rett til "å sikre dette, til nød med bruk av militær makt."

Hva angår åpen antisemittisme og holocaustfornektelse, har NPD-toppene vært mer forsiktige, men likevel latt det fremstå klart hvor partiet står. Blant annet har NPD delt ut valgkampmaterial, som buttens og t-skjorter, med tekster som "Ingen makt til nesene" og "100 % ukoscher", mens en jødisk menighet er blitt kalt en "grådig religionsbedrift".

En annen lokal NPD-parlamentariker, Jürgen Gansel, anbefalte i et internt dokument om organiseringen av valgkampen i 2010 at man "tilspisser utlendingsspørsm

Dommerne i den tyske grunnlovsdomstolen skal avgjøre om partiet NPD skal forbys

© Bundesfinanzministerium/Kureren
ålet mot muslimene" for å få mest mulig velgere med seg. Muslimene skulle brukes som "projeksjonsflate" for å "popularisere kravet om tvangsreturen av utlendinger," med eller uten tysk statsborgerskap, forklarte Gansel.

Demokratifiendtlig virksomhet
Gansel har videre uttalt at "Merkel-republikken" er en "regime av de mindreverdige" og kalt det resterende partilandskapet i Tyskland for "en stinkende kloakk". Med en slik virkelighetsbeskrivelse i bunnen, mener de mest fremtredende NPD-politikerne at det er legitimt å bruke vold mot landets demokratisk valgte ledere.

Representanten Pastörs har kommet med klare trusler. "Demokraturet i Forbundsrepublikken er ideologisk på villspor, og derfor fortjener ikke dette lederskapet noen form for nåde på oppgjørets dag," skal Pastörs ha sagt, ifølge klageskriftet.

Og i enda klarere hitlersk ordlyd siteres NPD-partisekretæren Karl Richter i sitt oppgjør med dagens politiske lederskap: "Den som går til sengs med fremmedherredømmet må elimineres, uten mye krumspring. Ubrukeligheter som må renses bort."

Videre fører klagerne bevis for at NPD også i praksis bruker vold på sin "revolusjonære vei" for å undergrave det demokratiske systemet i Tyskland. Dette viste seg ikke minst gjennom det faktum at hvert fjerde partimedlem allerede er domfelt for politisk motivert vold, heter det i klageskriftet.

Forsøk nummer to
Dette blir det andre forsøket statlige institusjoner gjør for å forby Tysklands nasjonaldemokratiske parti (NPD), et småparti som har eksistert med varierende suksess siden 1964.

Politikerne har lært av feilene som ble begått under det mislykkede forsøket på å forby det høyreekstreme partiet i 2001-03 etter initiativ til regjeringen til forbundskansler Gerhard Schröder. Det utviklet seg nemlig til en storstilt skandale da domstolen i Karlsruhe avdekket at det var umulig å skille de ekte NPD-politikerne fra de mange hemmelige agentene og informantene som var plassert i partiet, som til dels satt i toppstillinger.

Det ble i 2003 reist spørsmål om infiltreringen av NPD var så stor at statsagente

Fornøyd med publisiteten: NPD-leder Holger Apfel

© NPD/Kureren
ne selv var medansvarlige i de grunnlovsstridige aktivitetene til partiet. Dermed ble forbudsprosessen mot NPD avlyst før grunnlovsdomstolen rakk å se på spørsmålet om hvorvidt partiet var grunnlovsstridig. Dette ble et av Schröder-regjeringens større politiske nederlag og en svært pinlig affære for kansleren.

Les mer om tidligere forbudsforsøk og de lange forberedelsene for denne nye klagen mot NPD i denne artikkelen: "Tyskland forbereder forbud mot høyreekstreme NPD".

Fornuftig eller kontraproduktivt?
I Tyskland debatteres det nå høyt om dette andre forsøket på å forby NPD er fornuftig eller om det kun vil gjøre vondt verre. Få er i tvil om at NPD fisker i akkurat de samme farvannene som Hitlers NSDAP og at det er snakk om samme grunnleggende ideologi.

Det er også et stort irritasjonsmoment blant folk flest at NPD i løpet av de siste ti årene har hatt rett til å håve inn hele 20 millioner euro i statlig partistøtte.

Også omfanget av NPDs virke begynner å bli skremmende for de fleste tyskere, særlig i enkelte deler av Øst-Tyskland, der partiet er representert i delstatsparlamenter og kommunestyrer. NPD fikk 1,3 prosent av stemmene ved forbundsdagsvalget i september i år, noe som tilsvarer skremmende 560.000 enkeltstemmer.

Men på tross av dette, mener mange det blir helt feil å forby partiet. Nynazistene som støtter NPD vil jo ikke forsvinne av den grunn, men heller forsvinne fra rampelyset og gå under jorden, argumenteres det. Alternativt vil partiet kunne gjøre som belgiske Vlaams Blok, som ble forbudt i 2004 og gjenetablerte seg som like høyreekstreme Vlaams Belang samme år.

Og NPD-leder Holger Apfel snakket i dag selv de mange som frykter NDP-forbudssaken etter munnen. "Dermed har man sørget for mer oppmerksomhet i pressen, og det er - på tross av hetsen - bare bra! Den forløpende debatten fremmer kjentheten vår, og borgerne vil merke seg med hvilke ublu midler de herskende forsøker å bli kvitt en uønsket politisk konkurrent og kriminalisere hele det nasjonalistiske meningsspekteret i Tyskland," jubler Apfel.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no