See also:
» 17.12.2013 - Dette er planene til Tysklands nye regjering
» 04.12.2013 - Tyske NPD: "Andre raser er fremmedlegemer"
» 27.11.2013 - Ny regjering: Tyskland får minstelønn og høyere pensjon
» 11.10.2013 - Tyskland forbereder forbud mot høyreekstreme NPD
» 04.10.2013 - Regjeringssonderingene starter i Tyskland
» 28.09.2013 - Minelagt sti på vei mot storkoalisjon i Tyskland
» 25.09.2013 - Tysklands liberale FDP: "Hvorfor hater de oss?"
» 23.09.2013 - Ny Merkel-koalisjon vil myke opp Tysklands Europa-politikk











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Claus Matecki leder kampanjen for minstelønn i den tyske fagbevegelsen DGB
© DGB/Kureren
Politikk | Økonomi - Tyskland

Tyskland: "Timelønn på 68 kr er altfor mye"

SPD-leder Sigmar Gabriel krever minstelønn på 8,50 euro for alle tyskere

© Marco Urban/SPD/Kureren
Kureren, 17. oktober 2013
- Etter at De grønne trakk seg fra koalisjonsforhandlingene med Angela Merkels CDU, er det nå sosialdemokratene i SPD som vil måtte danne regjering med Merkel. De krever en minstelønn på 68 kroner i hele landet, men det er "altfor mye" advarer økonomer og arbeidsgivere.

"Dersom man innfører en minstelønn som er såpass høy, ville det ført til at et betydelig antall arbeidsplasser forsvinner fra Øst-Tyskland," advarer de ledende økonomiske tankesmiene i Tyskland i dag.

Instituttene minner om at minst en fjerdedel av arbeidstakerne i det tidligere DDR fortsatt tjener mindre enn den foreslåtte minstelønnen på 68 kroner timen (8,50 euro). Ordningen ville derfor gjøre mer skade enn nytte i den østlige delen av Tyskland.

Og selv om instituttene ikke ville advare mot minstelønnsordninger generelt, så måtte ordningen tilpasses enten forskjellige bransjer eller regioner. I det minste burde minstelønnen ligge lavere i Øst-Tyskland enn i Vest-Tyskland, fremhever de fire instituttene i den årlige konjunkturprognosen.

En enhetlig minstelønn er en het potet i dagens Tyskland, et av de få landene i Europa (ved siden av Norge) som ikke har en slik ordning. Og i motsetning til i Norge, er det nettopp fagbevegelsen og den politiske venstresiden som krever en enhetlig minstelønn. Dette har bakgrunn i at tariffestede lønner ikke har samme gjennomslag i Tyskland som i Norge, og at svært mange tyskere i løpet av de siste årene har gått kraftig ned i lønn.

Hele bransjer er blitt utsatt for lønnsdumping. Det er nå få frisører som tjener mer enn 5-8 euro i timen. De fleste nyansatte butikk- og lagerarbeiderne i Tyskland starter nå med et lønnsnivå på rundt 6-8 euro. I tillegg kommer de store mengdene med såkalt "minijobb", der de kan tjene opptil 450 euro (3.600 kroner) i måneden skattefritt og med svært lave kostnader for arbeidsgiver. Her ligger timelønnen typisk på mellom 4,50 og 8 euro.

Ifølge de nyeste tallene, er det nå utrolige fem millioner tyskere som tjener mindre enn 8,50 euro (64 kroner) i timen. Med totalt 29 millioner sysselsatte i Tyskland, betyr det at én av seks sysselsatte tyskere nå får en lønn de knapt kan leve av.

"Kynisk overfor østtyskerne"
Den tyske motsatsen til LO, DGB, er derfor utvetydig i sitt krav til den kommende regjeringen. "For oss er og blir den enhetlige minstelønnen på 8,50 euro til å begynne med et ufravikelig krav, uten en differensiering etter regioner og bransjer," sier Claus Matecki fra DGB i en kommentar til regjeringsforhandlingene mellom partiene CDU og SPD.

"Det går ikke an å innføre forskjellige minstelønnssa

Forbundskansler Angela Merkel forsvarte "partenes autonomi ved tarifforhandlinger" på en fagforeningskongress i går

© Kugler/Bundesregierung/Kureren
tser for øst og vest hele 23 år etter gjenforeningen," legger Matecki til. Fagforeningen er i dag svært provosert over at landets økonomiske tenketanker, flere av dem med bindinger til høyresiden i tysk politikk, igjen går ut mot minstelønnen.

"De snur alt på hodet," fremhever Matecki. "Når en fjerdedel av de sysselsatte i Øst-Tyskland ville nytt godt av en minstelønn på 8,50 euro, så må det være noe galt med minstelønnen, ifølge 'ekspertenes' tankegang. Men det er et fattigdomstegn at 25 prosent av befolkningen i store deler av landet ikke engang tjener 8,50 euro i timen i et såpass rikt land som Tyskland. Og i tillegg påstår de at arbeiderne skal fortsette å være beskjedne for ikke å true sin egen eksistens og arbeidsplass. Det er ikke annet en kynisk," sier Matecki.

Minstelønn er hovedtema i Berlin
Imens har sosialdemokratene og de konservative i dag avsluttet sonderingene i Berlin og gått over til formelle regjeringsforhandlinger. Og de to store stridsemnene synes å være nettopp SPDs krav om minstelønnen på 8,50 euro og skatteøkninger for de rikeste.

Lederen for Merkels bayerske søsterparti CSU, Horst Seehofer, som også vil bli en del av den påtroppende regjeringen, kom i går sosialdemokratene i møte og sa han "kunne akseptere" en minstelønn slik SPD og fagbevegelsen krever. Betingelsen var imidlertid at det ikke ble noen skatteøkninger i fireårsperioden.

Merkels CDU har derimot i offentligheten spisset sin motstand mot minstelønnen i den siste uken, og kommentatorer i Tyskland regner med at Merkel prøver å få gjennomslag for en mer differensiert minstelønn. Det kan være snakk om at visse bransjer får en minstelønn på under 8,50 euro, eller at de sysselsatte i tidligere DDR vil måtte nøye seg med en lavere minstelønn.

SPD-leder Sigmar Gabriel har imidlertid gjort det klart at minstelønnskravet skal være unntaksløst. Og da partiene i dag kunngjorde at de er enige om å starte regjeringsforhandlingene på onsdag neste uke, hintet Gabriel om at sosialdemokratene var nær ved å få kravet sitt innfridd.

"De konservative vet at en enhetlig, lovbestemt minstelønn på 8,50 euro er et sentralt punkt, og dersom dette ikke oppnås, vil en regjeringskoalisjon ikke ha noen mening for SPD," sa Gabriel på en pressekonferanse i dag. Nærmere et ultimatum kommer man knapt i politikken.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no