See also:
» 02.04.2013 - Kypros' finansminister går av
» 26.03.2013 - Eurosjef sprer angst om bankavgift i andre EU-land
» 22.03.2013 - Russland avviser mer støtte til Kypros
» 21.03.2013 - EU gir Kypros galgefrist til mandag
» 20.03.2013 - Striden står om Kypros sin "forretningsmodell"
» 19.03.2013 - Kypros takker nei til EU-redningsplan
» 19.03.2013 - Hvem forlangte tvangsavgiften, Tyskland eller Kypros?
» 18.02.2013 - Konservative avløser trolig kommunistene på Kypros











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Nikos Anastasiades (h) blir Kypros' neste president
© DISY/Kureren
Politikk - Kypros

Nikos Anastasiades blir ny president på Kypros

Valgkampplakat for presidentkandidat Stavros Malas i Nikosia

© Malas2013/Kureren
Kureren, 24. februar 2013
- Den konservative kandidaten Nikos Anastasiades vant en klar seier i søndagens valg på Kypros. Valglederen har erklært Anastasiades som vinner etter at foreløpige resultater ser ut til å ha gitt ham 57,5 prosent av stemmene.

Anastasiades gikk dermed, som forventet, seirende ut av stikkvalget mellom ham og Stavros Malas, en uavhengig kandidat med støtte fra det kypriotiske kommunistpartiet. Stikkvalget ble nødvendig etter at ingen kandidat oppnådde 50 prosent av stemmene ved presidentvalgets første runde for en uke siden.

Men Anastasiades oppnådde nesten flertall i første runde. Med rundt 45 prosent av stemmene i forrige uke, var han dermed storfavoritt til å vinne stikkvalget mot Malas. Likevel var det en viss usikkerhet, da de to kandidatene på venstresiden, Malas fra kommunistene og Giorgos Lillikas fra sosialdemokratene, til sammen hadde flere stemmer enn Anastasiades.

Det viste seg altså at venstresiden i kypriotisk politikk ikke klarte å samle seg rundt Malas.

Valgleder Andreas Assiotis kunne presentere de foreløpige resultatene relativt tidlig i kveld. Ifølge Assiotis, var stemmene allerede ferdig talt opp kort etter kl 19 i kveld. Den konservative kandidaten hadde, ifølge valglederen, fått 57,48 prosent av stemmene, mens venstresidens kandidat fikk 42,52 prosent. Assiotis kunne dermed utpeke en klar vinner.

Ifølge Assiotis hadde 445.009 greskkyprioter stemt ved dagens valg, noe som tilsvarer 81,6 prosent av de stemmeberettigede. Dette var en svak nedgang på nesten to prosentpoeng fra første valgrunde.

Påtroppende president Anastasiades representerer det konservative partiet DISY, og har lovet å rydde opp i økonomien i det kriserammede Kypros. Middelhavsøya har flere ganger bedt EU og Pengefondet om krisehjelp etter at banknæringen nærmer seg en kollaps. Men EU har drøyd med å svare på henvendelsen da den nåværende regjeringen på Kypros ikke har ønsket å gå med på tøffe sparetiltak.

Anastasiades tar over stafettpinnen fra avtroppende president Dimitris Khristofias. Kommunisten Khristofias ønsket ikke å stille til gjenvalg, trolig på grunn av de store sosiale kuttene som vil måtte komme som følge av reformpolitikken og som vil kreves av Pengefondet og EU.

Det konservative partiet har lovt å straks gå i gang med å reformere økonomien for å få Kypros ut av krisen. Anastasiades lovte videre å "gjenreise Kypros' internasjonale anseelse," med klart henblikk til forgjengerens manglende evne til å få til en bindende avtale med EU og Pengefondet.

Også på kontinentet vil valget av Anastasiades være en lettelse. EU-ledere har latt det skinne gjennom at de ikke hadde noen hast med å hjelpe Kypros ut av krisen så lenge Khristofias satt ved makten.

Kypros har bedt om en hjelpepakke på 17 milliarder euro (rundt 130 mrd kroner) for å refinansiere bankene sine. De kypriotiske bankene fikk store problemer etter at Hellas ble rammet av krisen da de hadde store investeringer i nabolandet, inkludert i greske statsobligasjoner.

Men det har vært en skepsis mot å skyte inn europeiske skattepenger i de kypriotiske bankene da sistnevnte beskyldes for å skjule store summer russiske svarte penger og mafiapenger. Russland har sagt seg villig til å finansiere en stor del av hjelpepakken straks Kypros kommer til enighet med Pengefondet og EU.

Les mer om Russlands planlagte krisehjelp til Kypros her: "Russland redder trolig Kypros ut av bankkrisen".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no