See also:
» 02.04.2013 - Kypros' finansminister går av
» 26.03.2013 - Eurosjef sprer angst om bankavgift i andre EU-land
» 22.03.2013 - Russland avviser mer støtte til Kypros
» 20.03.2013 - Striden står om Kypros sin "forretningsmodell"
» 19.03.2013 - Kypros takker nei til EU-redningsplan
» 19.03.2013 - Hvem forlangte tvangsavgiften, Tyskland eller Kypros?
» 24.02.2013 - Nikos Anastasiades blir ny president på Kypros
» 18.02.2013 - Konservative avløser trolig kommunistene på Kypros











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


EU-president José Manuel Barroso på besøk hos Russlands statsminister Dmitrij Medvedev
© Russiske føderasjon/Kureren
Politikk | Økonomi - Kypros

EU gir Kypros galgefrist til mandag

Kyprioter protesterer mot den økonomiske hestekuren

© Roulla/Twitter/Kureren
Kureren, 21. mars 2013
- Kypros må finne en løsning før mandag, da vil Den europeiske sentralbanken kutte nødkredittene til kypriotiske banker dersom landet ikke har godkjent en EU-IMF-krisepakke. Imens prøver Kypros å skaffe seg russiske kreditter, hittil uten suksess.

Nå øker EUs institusjoner presset mot Kypros. Den europeiske sentralbanken formulerte en tøff tidsfrist for middelhavsøya i en knapp pressemelding. Banken hadde i dag "bestemt å opprettholde det nåværende nivået på nødlikviditetsbistanden til mandag, 25. mars," heter det. "Deretter kan nødlikviditetsbistanden kun vurderes dersom et EU-IMF-program som sikrer betalingsevnen til de berørte bankene er på plass."

I praksis betyr dette at sentralbanken vil slutte å støtte oppunder likviditeten til Kypros' to ledende banker, Bank of Cyprus og Laiki, på mandag. Dermed vil landets to største finansinstitusjoner gå over ende i løpet av kort tid.

Også betingelsene er umisforståelige. Den europeiske sentralbanken vil kun fortsette å hjelpe landets banker dersom Kypros kommer frem til en forhandlingsløsning med EU og Pengefondet (IMF), ikke dersom landet finner andre løsninger, som økte kreditter fra Russland.

Det krasse kravet fra sentralbanken kommer to dager etter at det kypriotiske parlamentet stemte ned vilkårene for en hjelpepakke fra EU og IMF. Siden dette har den kypriotiske finansministeren Michael Sarris vært i forhandlinger med Russland om en mulig hjelpepakke.

Men Den europeiske sentralbanken begraver altså mer eller mindre denne løsningen og krever at Kypros gjenopptar forhandlingene med EU og IMF.

Samtidig når også rapporter om "interne diskusjoner" i EU om muligheten for at Kypros forlater eurosonen offentligheten. "Lekkasjene" fra Brussel ses på som et ytterligere press mot kypriotiske myndigheter for å akseptere en reforhandlet hjelpepakke med EU og IMF, der rammevilkårene forblir de samme.

EU-topper, blant dem Tysklands forbundskansler Angela Merkel, har gjort det klart at de fortsatt ønsker å tilby Kypros en hjelpepakke. Forutsetningen er altså at rammevilkårene fra helgens forhandlinger i Brussel opprettholdes.

Det betyr at eurolandene bidrar med 10 milliarder euro for å redde de kypriotiske bankene, mens Kypros bidrar med 5,8 milliarder euro og IMF med rundt 2 milliarder. Store deler av det kypriotiske bidraget må komme fra bankene selv, og det vil i praksis si fra kypriotiske bankinnskudd - men hvordan dette skjer "er opp til regjeringen og parlamentet" i Nikosia.

Imens meldes det fra Kypros at president Nikos Anastasiades allerede i kveld vil legge frem et nytt forslag for det kypriotiske parlamentet. I går kveld uttalte presidenten at "det må fattes et vedtak om redningsplanen for Kypros senest på torsdag," altså i dag. Kypriotiske media spekulerer i at Anastasiades vil fastholde på den opprinnelige redningsplanen, men kutte i tvangsavgiften på kypriotiske bankinnskudd.

Men selv om president Anastasiades håper å få til en løsning i parlamentet i kveld og Den europeiske sentralbanken har gitt Kypros en frist til mandag, har regjeringen for sikkerhets skyld beordret at landets banker vil fortsette å være stengt frem til minst tirsdag neste uke.

Imens ser også håpet om at Russland skal trå reddende til ut til å svinne. Finansminister Sarris håper å fremforhandle bedre betingelser på et nylig statslån på 2,5 millioner euro og kanskje også en utvidet russisk kreditt. Men meldinger fra Moskva tyder på at samtalene så langt ikke har gitt resultater.

Tvert imot har den russiske ledelsen uttrykt betydelig irritasjon over EUs redningspakke, som Sarris og Anastasiades i utgangspunktet hadde sagt ja til, da den i stor grad ville ramme russisk kapital.

Russerne har også mottatt EU-president José Manuel Barroso, som er på offisielt besøk i Moskva. Det antas at Barosso og Russlands statsminister Dmitrij Medvedev drøfter spørsmålet om en krisepakke for Kypros, som hittil har skapt irritasjon mellom Moskva og Brussel. Kypriotene har ikke vært invitert til disse møtene.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no