See also:
» 22.01.2014 - Kinas elite gjemmer pengene sine i skatteparadiser
» 12.09.2013 - Skatteflukt til Nederland fra eurokriselandene
» 02.09.2013 - Østerrikes rolle som skatteparadis blir valgkamptema
» 28.08.2013 - Sveits gir seg i skattestriden med USA
» 13.05.2013 - Liechtenstein stiller krav for å sløyfe bankhemmeligheten
» 02.05.2013 - Bermuda, Caymanøyene faller fra som skatteparadiser
» 16.04.2013 - Bankkunder i Luxemburg gis 18 måneder
» 11.04.2013 - "Skatteparadiset Østerrike" står for fall











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Det blåser opp til uvær over Nassau, hovedstaden på skatteparadiset Bahamas
© David Lewis/GNU/Kureren
Økonomi - Bahamas

Skatteparadiset Bahamas "nær konkurs"

Ishmael Lightbourne fra finansdepartementet på Bahamas la i januar i år frem planene for å innføre moms

© VAT-Bahamas/Kureren
Kureren, 10. mars 2014
- På skatteparadiset Bahamas spør man seg nå om hva befolkningen tjener på de mange postboksselskapene på øygruppen. Staten er nemlig på konkursens rand på grunn av manglende skatteinntekter, og folket blir bedt om å betale regningen ved hjelp av en ny moms.

Det er full ordkrig om skattepolitikken på Bahamas i Karibia. Skal landet rike tvinges til å betale utestående skatter, eller skal folk flest begynne å betale moms?

Ishmael Lightbourne ved øystatens finansdepartement hadde ansvaret for å utarbeide planene for innføringen av en merverdiavgift på Bahamas. Men det viste seg at Lightbourne selv var en del av problemet som nå trolig leder til en skatteomlegging på øygruppen.

Lokalavisen Nassau Guardian avslørte nemlig at finansdepartementets momsarkitekt selv skyldte hele 100.000 dollar i ubetalt eiendomsskatt, som hadde akkumulert seg i over 20 år. Lightbourne ble dermed et godt bilde på det som er det reelle problemet på Bahamas. Ifølge myndighetene skylder private og bedrifter staten minst 500 millioner dollar kun i eiendomsskatt.

Det ironiske er at Bahamas er milliardærenes yngleplass, der en rekke store formuer står registrert, og der mange selskap hevder å ha sitt hovedsete. Grunnen til denne virtuelle rikdommen på øygruppen er nettopp at det her legges opp til at man skal slippe å betale skatt. Og dermed er det verken vilje til å betale de skattene som faktisk finnes på Bahamas, eller noe større apparat som sørger for at skatteinntektene kommer inn i statskassen.

"Dersom dette hadde vært i privat sektor, hadde regjeringen på Bahamas forlengst blitt sendt ut av markedet," påpeker avisen Nassau Guardian i en lederartikkel. "Offentligheten forlanger nå at regjeringen lever bedre opp til sine forpliktelser om å kreve inn den eksisterende skatten før den krever nye skatter," legger avisen til.

For mens det er krise i statskassen og mange øyboere merker at de får dårligere råd, skal det for første gang innføres moms på Bahamas. Det skaper konflikter. "Det virkelige problemet har imidlertid vært at mange rike bahamanere har unngått å betale skatt i årevis, og de som har dårligere råd blir nå bedt om å rydde opp og betale regningen," kommenterer George Turner fra Tax Justice Network, en internasjonal organisasjon som jobber mot skatteparadiser og skattedumping.

Turner merker seg spesielt at debatten på skatteparadiset Bahamas nå endelig er kommet i gang. Nå spørres det "om øyenes status som skatteparadis faktisk gjør noen nytte for seg for befolkningen på Bahamas," bemerker Turner fornøyd.

Råtten skattemoral
Avsløringen av skatteunndragelsene til Lightbourne fra finansdepartementet kom som følge av sinnet over den planlagte momsinnføringen. Og denne avsløringen har fått ballen til å rulle. Med ett mistenkes hele politikerstanden på Bahamas for systematisk skattesvik.

Opposisjonen på øygruppen har truet med å avsløre hvordan regjeringen og medlemmer av regjeringspartiet har unndratt store mengder eiendomsskatt gjennom årene. Statsminister Perry Christie har måttet innrømme at han ikke har oversikt om regjeringsmedlemmene hans har alt på det rene i forhold til skatteinnbetalinger.

Jordbruksminister Alfred Gray, som hevder han har bet

Må rydde i økonomien på Bahamas: Statsminister Perry Christie

© Peter Ramsay/BIS Photos/Kureren
alt sin skatt, sier til og med at "dersom jeg hadde hatt muligheten til å unngå å betale skatt, ville jeg ikke betalt noe skatt." Han la til at bahamanere generelt ikke liker å betale skatt, noe han oppfattet som en naturlig forklaring på hvorfor det gikk tregt med å få inn skatteinntekter på øygruppen.

Og arbeidsminister Shane Gibson truet i forrige uke med å avdekke hvordan opposisjonens parlamentsmedlemmer og tidligere regjeringer ligger an i forhold til ubetalt skatt. Ifølge Gibson er opposisjonen "hyklersk", og publikum ville bli "sjokkert" over hvor mange kjente bahamanere som aldri har betalt noe skatt. Han har imidlertid fortsatt ikke lekket ut denne informasjonen.

Og mens offentligheten blir gjort oppmerksom på den heller råtne skattemoralen til den politiske og økonomiske ledelsen på Bahamas, øker motstanden mot innføringen av moms. Lokale medier, som vanligvis forsvarer Bahamas' status som skatteparadis, er nå fulle av krav om at regjeringen må begynne å kreve inn de skattene som faktisk finnes fra de rikeste på øygruppen, eller til og med heve disse skattene. Og for første gang er det krav om åpenhet om hvor mye den enkelte har betalt i skatt.

"Det første skrittet regjeringen bør ta er å avsløre skattestatusen til alle parlamentsmedlemmer og ledende embetsmenn," krever for eksempel avisen Bahamas Tribune i en lederartikkel. Avisen mener det er uhørt at den politiske eliten på Bahamas krever at folket bidrar med mer skattepenger mens den samme eliten verken betaler skatt eller vil informere om den betaler skatt.

Akutt gjeldskrise
Og samtidig som bahamanerne krangler om hvem som skal betale skatt på øygruppen, glir staten sakte men sikkert inn i en akutt betalingskrise. En stadig økende grad av statsutgiftene har nemlig blitt lånefinansiert i løpet av de siste 20 årene, noe som har gitt en femdobling av statsgjelden. I fjor var budsjettunderskuddet på over 17 prosent.

I fjor begynte også Det internasjonale pengefondet (IMF) å uttrykke alvorlig bekymring over statsfinansene på Bahamas og en truende konkurs. Pengefondet påpekte at regjeringen i hovedstaden Nassau måtte sørge for å øke statsinntektene, for eksempel ved å innføre moms, for å klare å betjene statsgjelden og ikke havne i en akutt betalingskrise.

Og problemene i statsøkonomien har for lengst slått over i privatøkonomien. Veksten er svært lav, og arbeidsledigheten økte i løpet av fjoråret til hele 16,2 prosent. Folk flest lever på sparebluss, noe som har gitt lavere investeringer og synkende omsetning i næringslivet. I en slik situasjon er den planlagte innføringen av moms ekstra upopulær.

Avsløringene om skattesnusk blant den politiske eliten og den økte frustrasjonen blant folk flest har imidlertid ikke stoppet regjeringen fra planene om å innføre den upopulære skatten, som rammer rike og fattige likt. Momsen er på full fart inn, også på Bahamas, et av de siste landene i verden som ikke har en merverdiavgift.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no