See also:
» 11.04.2015 - Rekordvekst i turisme til Portugal
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 30.10.2013 - Portugal: Over 120.000 forlater landet hvert år
» 29.08.2013 - Portugal øker arbeidsdagen fra 7 til 8 timer
» 08.07.2013 - Portugals nye regjering lover stabilitet
» 04.07.2013 - Forhandlinger for å redde Portugals regjering
» 03.07.2013 - Portugals regjering nærmer seg kollaps
» 26.03.2013 - Eurosjef sprer angst om bankavgift i andre EU-land











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Bro over elven Amstel i Amsterdam: Den nederlandske hovedstaden har 12.000 postboksfirmaer
© Mike McHolm/Flickr/Kureren
Økonomi - Portugal | Nederland

Skatteflukt til Nederland fra eurokriselandene

SOMO-rapporten om Nederland som skatteparadis for firmaer i kriselandene

© Kureren
Kureren, 12. september 2013
- Nederland fremstår nå som et av de viktigste skatteparadisene i Europa, og etter hvert som skattetrykket i kriselandene i eurosonen øker, flytter storbedriftene overskuddene sine til postboksfirmaer i Amsterdam. 19 av Portugals 20 største bedrifter har gjort dette, ifølge en ny rapport.

"Endelig begynner Amsterdam å bli mer kjent for sin virksomhet som skatteparadis enn for sitt horestrøk," spotter Rodrigo Fernandez fra den nederlandske tankesmia SOMO. Det finnes nå 12.000 firmaer uten noen ansatte registrert i Nederland. Det er omtrent like mange som antall prostituerte i landet.

Fernandez er en av forfatterne bak SOMOs nye rapport om hvordan skatteoasen Nederland skor seg på krisen i eurolandene i Sør-Europa. Og det er særlig i Portugal der folk flest og småbedriftene i landet har blitt rammet svært hardt av sparetiltak og økte skatter og avgifter. Men SOMO-rapporten avslører at storkonsernene i Portugal ikke bidrar til å rette opp den skakkjørte portugisiske økonomien.

Tvert imot. "19 av de største multinasjonale selskapene i Portugal bruker nå postboksfirmaer i Nederland for å betale mindre skatt i hjemlandet," står det i rapporten. Data fra Pengefondet (IMF), OECD og den nederlandske sentralbanken dokumenterer at Nederland er den viktigste kanalen for portugisere som vil unngå å betale skatt.

På europeisk nivå blir det unndratt skatt for totalt 150 milliarder euro årlig gjennom bruk av skatteparadiser, ifølge beregninger fra Den europeiske kommisjonen. Dette tilsvarer hele EUs årlige budsjett.

For Portugals del har SOMO beregnet et skattetap på 2,5 milliarder euro. Dette tilsvarer halvparten av verdien av sparetiltakene regjeringen i Lisboa har måttet iverksette i år. Nederland er blant de landene som har presset hardest på for at land som Portugal skal gjennomføre tøffe sparetiltak.

Rapporten avdekker at det går enorme finansstrømmer fra Portugal til Nederland, og tilbake til Portugal igjen. "Dette viser at 'investeringer' fra og til Portugal ikke er ekte investeringer, men heller 'investeringer på rundtur', der nederlandske postboksfirmaer brukes for å unngå å betale skatt i Portugal," konkluderer SOMO.

"Det internasjonale skatterammeverket er utdatert," beklager Fernandez. "I disse dagers globalisering og hypermobil kapital er det altfor lett for store selskaper å unngå å betale skatt. Dette fører til at arbeidere og små og mellomstore bedrifter sitter igjen med alle konsekvensene av denne historiske krisen," avslutter han.

Nederland i EUs fokus
Men det er ikke bare Portugal og andre kriseland i Sør-Europa som beklager store skatteinntektstap på grunn av sjenerøse nederlandske sk

Betaler ikke skatt: Starbucks i Friedrichstraße i Berlin

© Thomas Schewe/Flickr/Kureren
atteregler. Nederland har i økende grad kommet i fokus fordi landet tapper kapital fra u-land, og fordi store multinasjonale selskap klarer å unngå nesten all skatt på sine store gevinster i Europa som helhet.

Det er særlig den ekstra lave skatten på lisensinntekter som gjør det attraktivt å sluse kapitalen innom Amsterdam.

For eksempel har giganten Amazon knapt betalt noe i skatt av sine store inntekter i Tyskland; Starbucks Tyskland betaler ikke én cent i skatt. Inntektene i Tyskland settes opp mot vilkårlig høye lisensavgifter i et annet EU-land, for eksempel Nederland, som "betales" for å bruke merkenavnet Amazon eller Starbucks. Blant annet Apple og Google benytter seg av de samme skattetriksene.

Men nå begynner også nederlandske myndigheter å innse at EU-landet bidrar til mer problemer enn løsninger med sin kreative skattepolitikk. Moralske skrupler kommer til syne i den nederlandske debatten.

Det første resultatet er at Nederland nå reviderer sine skatteavtaler med et knippe u-land slik at multinasjonale selskap ikke kan misbruke Amsterdam for å melke ubeskattede inntekter fra verdens fattigste land.

Også overfor EU-landene er det bevegelse. EU-kommisjonen annonserte i går at den vil studere regelverket i Nederland, Luxemburg og Irland ekstra nøye og deretter vurdere tiltak mot disse tre medlemslandene. Kommisjonen har særlig sett seg lei på at amerikanske giganter som Apple og Starbucks kan skipe nesten hele sitt europeiske overskudd ubeskattet tilbake til USA på grunn av smutthull i disse tre landene.

Regjeringene i Amsterdam, Dublin og Luxemburg har blitt bedt om å klargjøre hvilke avtaler og vilkår de har gitt til de forskjellige multinasjonale selskapene. EU-kommisjonen har også åpnet for at de såkalte verstingene, Apple og Starbucks, vil måtte etterbetale skatt dersom gjennomgangen viser at selskapene har gått for langt i triksingen.

Det er stor enighet i EU om at skatteparadisene må tvinges til samarbeid. Hittil har Nederland unngått å bli omtalt som skatteparadis innad i EU, men den tiden er nå forbi. Trykket mot Nederland fra nabolandene er sterkere en noen gang før for at skattehullene i Amsterdam skal tettes.

Mer informasjon:
Rapporten fra SOMO er tilgjengelig på denne lenken (pdf-fil).



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no