See also:
» 20.01.2014 - Kina registrerer sin laveste vekst på 14 år
» 21.11.2013 - Kina ønsker frihandelsavtale med EU
» 11.09.2013 - Kinas superrike griper etter makten
» 21.08.2013 - Kina blir verdens største oljeimportør i løpet av 2013
» 12.08.2013 - Kinas første kommersielle frakt over Nordøstpassasjen
» 10.07.2013 - Overraskende nedtur for Kinas eksport
» 24.06.2013 - Kineserne vil ha luksusturisme
» 13.05.2013 - Kina og Sveits enige om frihandelsavtaleChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Kinas president Xi Jinping (v) og statsminister Li Keqiang (andre fra venstre)
© China Trade/GNU/Kureren
Økonomi - Kina

Kinas elite gjemmer pengene sine i skatteparadiser

Kureren, 22. januar 2014 - Lekkasjer fra flere dokumenter avslører at kinesiske forretningsmenn og landets politiske elite gjemmer formuene sine i skatteparadiser. Blant disse er svogeren til nåværende president Xi Jinping, samt sønnen og svigersønnen til tidligere statsminister Wen Jiabao.

Informasjonen, som er blitt samlet inn av International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), ble i dag publisert i en reke medier ICIJ hadde en avtale med: Franske Le Monde, tyske Süddeutsche Zeitung, spanske El País, britiske The Guardian og japanske Asahi Shimbun.

Informasjonen kommer opprinnelig fra en lekkasje på mer enn to millioner filer fra to regnskapsføringsbyråer som opererer på De britiske jomfruøyene i Karibia, og er kjent som "Offshoreleaks". Granskningen av filene dokumenterer at over 21.000 kunder fra fastlands-Kina og Hongkong bruker skatteparadiser for å skjule sine formuer. Og blant disse finnes minst tretten personer som er nære slektninger til de høyeste lederne i Kinas kommunistiske parti.

Blant eiere av store formuer i skatteparadis er svogeren til president Xi Jinping; sønnen og svigersønnen til tidligere statsminister Wen Jiabao; datteren til hans forgjenger, Li Peng; en svoger til den avdøde statslederen Deng Xiaoping; og et barnebarn til revolusjonens legendariske leder Su Yu.

Og disse seks personlighetene alene er knyttet til minst 25 offshoreselskaper, både som aksjonærer eller styremedlemmer.

Avsløringene rundt Deng Jiagui, mannen til Qi Qiaoqiao, en eldre søster av Kinas nåværende president, viser at han sammen sin kone bygget et eiendomsimperium i Hong Kong og Shenzhen i løpet av bare 20 år.

Wen Yunsong, sønnen til tidligere statsminister Wen Jiabao, etablerte samtidig et selskap kalt "Trend Gull Consultants" i skatteparadiset, og i 2012 hadde dette samlet seg en formue på hele 2,7 milliarder dollar (over 16,6 milliarder kroner), ifølge avisen New York Times.

Svært stor "samhandel" med Jomfruøyene
Grunnen til at den kinesiske eliten valgte De britiske jomfruøyene er ikke overraskende: Det britiske oversjøiske territoriet var den nest største direkte investoren i Kina i årett 2010, rett etter Hongkong. Med bare 27.000 innbyggere, er det registrert mer enn en million selskaper på De britiske jomfruøyene. Hele 40 prosent av disse er fra Kina, Hongkong og Singapore.

De nye lekkasjene avslører også et samarbeid mellom disse kinesiskeide bedriftene og store finansinstitusjoner som sveitsiske Credit Suisse for å flyte de store pengesummene til skatteparadiser.

De to regnskapsføringsbyråene som opererer på De britiske jomfruøyene, og som er innblandet i lekkasjene, har i dag nektet å gi noen kommentarer om de nye avsløringene.

Men i Kina har kilder som står regjeringen nært hevdet at det å etablere offshoreselskaper verken kan knyttes til korrupsjon eller kriminalitet, og man insisterer på at det er en vanlig forretningspraksis blant kinesiske entreprenører som vil konkurrere med de utenlandske bedriftene som investerer i Kina.

Samtidig har Kinas mektige president og kommunistpartiets generalsekretær, Xi Jinping, i de siste månedene lagt stor vekt på å få i gang en kampanje for nulltoleranse for korrupsjon, blant annet for å bedre omdømmet til partiets funksjonærer. Korrupsjonsbekjempelsen sto også høyt på møteagendaen under den 18. sentralkomiteen i Kinas kommunistparti, som ble avholdt i november.

Men med en økonomisk og politisk elite som fritt får gjemme formuene sine i skatteparadiser som Jomfruøyene, vil myndighetene trolig få store problemer med å rydde opp i korrupsjonskulturen som brer om seg i Kina.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no