See also:
» 20.01.2014 - Kina registrerer sin laveste vekst på 14 år
» 21.11.2013 - Kina ønsker frihandelsavtale med EU
» 21.08.2013 - Kina blir verdens største oljeimportør i løpet av 2013
» 12.08.2013 - Kinas første kommersielle frakt over Nordøstpassasjen
» 10.07.2013 - Overraskende nedtur for Kinas eksport
» 24.06.2013 - Kineserne vil ha luksusturisme
» 13.05.2013 - Kina og Sveits enige om frihandelsavtale
» 15.04.2013 - Island først i Europa med kinesisk frihandelsavtale











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Kinas rikeste mann, Wang Jianlin
© World Economic Forum/Kureren
Økonomi - Kina

Kinas superrike griper etter makten

Kureren, 11. september 2013 - Intet sted øker antallet dollarmilliardærer så raskt som i Folkerepublikken Kina. Nå er det 315 av dem, 64 flere enn i fjor. Og milliardærene er i stor grad medlemmer av kommunistpartiet og søker maktposisjoner. 153 dollarmilliardærer er medlemmer i parlamentet eller den rådgivende forsamlingen.

Wang Jianlin har i løpet av året blitt Kinas rikeste mann. Eiendomsspekulanten klarte i løpet av året å doble sin formue, som nå anslås til 22 milliarder US dollar (130 milliarder kroner), eller en trettiendedel av Oljefondet.

Wang har ikke prøvd å skaffe seg noe politisk verv i nominelt kommunistiske Kina. Men han er selvsikker og frittalende i møte med media, og nylig roste han det styrende kommunistpartiet for å ha liberalisert den kinesiske økonomien. I full offentlighet råder han regjeringen til å satse mer på privat kapital og mindre på statsbedrifter.

Eiendomsmagnaten gir et godt bilde av den nye klassen hyperrike i Kina. Selv bransjen han kommer fra er representativ, til tross for gjentatte rykter i Vesten om en eiendomsboble i Kina. Det er nemlig særlig innen eiendom og IT at det popper opp én dollarmilliardær etter den andre i vekstlandet Kina. Og kapitalistene er både taleføre og maktsøkende i nyliberale Kina.

Anerkjente Hurun Report fra Shanghai i Kina har i dag publisert sin årlige liste over landets rikeste og rikdomsfordeling.

Og årets liste er svært avslørende. Den viser nemlig også at nesten halvparten av landets dollarmilliardærer aktivt søker politisk makt i Kina. 84 av dem sitter i det kinesiske parlamentet (Folkekongressen), og 69 sitter i den rådgivende forsamlingen KFPRK, et konsultativt politisk organ utpekt av kommunistpartiet.

Syv av dollarmilliardærene på Hurun-listen var til og med delegerte på kommunistpartiets landsmøte i november i fjor, der de var med å velge landets nye politiske ledelse.

Rapporten avslører videre at antall superrike i Folkerepublikken vokser raskere enn i noen annen del av verden. Riktignok er det fortsatt langt flere dollarmilliardærer i USA og Europa enn i Kina. Men for ti år siden var det ikke en eneste dollarmilliardær i landet. I fjor var det 251 av dem. I år er det hele 315.

Én av fire kinesiske dollarmilliardærer opererer i eiendomsmarkedet, ifølge Hurun Report. Også dette er nytt. I fjor var det fortsatt kinesiske industrimagnater som var den dominerende gruppen blant de superrike. Nytt av året er også at antall dollarmilliardærer fra både IT- og underholdningsbransjen har økt med 20 prosent. Derimot er det nå færre superrike som har tjent formuen sin på utvinning av naturressurser.

Ifølge Hurun Report har verken finanskrisen etter 2008 eller årets nedgang på 1,7 prosent på Shanghai-børsen bremset formueveksten blant de rikeste av de rike i Kina. Gjennomsnittsformuen til Kinas 1000 rikeste personer er nå på 1,04 milliarder dollar, noe som er mer enn en dobling siden begynnelsen av finanskrisen i 2008, da snittet lå på 439 millioner dollar.

Og den som vil på Huruns topp-1000 liste i dagens Kina må ha en formue på minst 325 millioner dollar. Dette er mer enn tre ganger så høyt som før finanskrisen i 2008, og 17 ganger mer enn for ti år siden.






    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no