See also:
» 20.01.2014 - Kina registrerer sin laveste vekst på 14 år
» 21.11.2013 - Kina ønsker frihandelsavtale med EU
» 11.09.2013 - Kinas superrike griper etter makten
» 12.08.2013 - Kinas første kommersielle frakt over Nordøstpassasjen
» 10.07.2013 - Overraskende nedtur for Kinas eksport
» 24.06.2013 - Kineserne vil ha luksusturisme
» 13.05.2013 - Kina og Sveits enige om frihandelsavtale
» 15.04.2013 - Island først i Europa med kinesisk frihandelsavtale











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


USA satser på sin egen oljeproduksjon: Oljebrønn i Michigan (USA)
© Dwight Burdette/GNU/Kureren
Økonomi - Kina

Kina blir verdens største oljeimportør i løpet av 2013

Prognosene fra statistikkbyrået til det amerikanske energidepartementet EIA

© EIA/Kureren
Kureren, 21. august 2013
- Energibehovet til den kinesiske økonomien er så stort at den asiatiske giganten etablerer seg som verdens største importør av olje i løpet av oktober 2013. Dermed tar Kina over denne rollen fra USA, noe amerikanerne for øvrig ser på som en suksess.

Det er det velinformerte statistikkbyrået til det amerikanske energidepartementet EIA som har lagt frem de nye tallene for verdens oljehandel i en ny rapport.

EIA forklarer den tilsynelatende dramatiske endringen i handelsstrømmen blant annet med den konstante veksten i kinesisk etterspørsel de siste årene. Dette kommer i tillegg til den markante økingen av innenlandsk oljeproduksjon i USA og dermed et fall i USAs etterspørsel etter olje fra utenlandske markeder.

En redusert avhengighet av oljeimport er en bevisst amerikansk politikk fra både president George W. Bush og Barack Obama, og den bærer nå frukter. Samtidig er Kina blitt vesentlig mer avhengig av oljeimport. Disse endringene i USAs og Kinas avhengighet av oljeproduserende land har allerede begynt å få globalpolitiske konsekvenser, og tvinger Kina til en mer aktiv utenrikspolitikk.

I 2014 vil den årlige amerikanske oljeproduksjonen være på 13 millioner fat per dag, noe som er 28 prosent mer enn i 2011. Denne økningen skyldes i stor grad utviklingen av ny utvinningsteknologi, som for eksempel metoden hydraulisk oppsprekking innen gassproduksjon, også kjent som fracking.

Også den kinesiske innenlandske oljeproduksjon holder på å vokse, anslagsvis med 6 prosent i samme periode (2011-14). Men denne produksjonsveksten er langt mindre enn veksten i etterspørselen.

Det er forventet at etterspørselen etter flytende drivstoff i Kina vokser med 13 prosent mellom 2011 og 2014, noe som tilsvarer et forbruk på over 11 millioner fat per dag. Samtidig nærmer den amerikanske etterspørselen seg 18,7 millioner fat per dag, betydelig under forbruksnivået på 20,8 millioner fat per dag, som USA registrerte i toppåret 2005.

EIA-rapporten peker på at "økningen i den amerikanske oljeproduksjonen og det stagnerende forbruket, sammen med den forventede økningen i kinesisk etterspørsel og svak vekst i produksjonen, tyder på at gapet mellom de to landene vil fortsette å stige." Ifølge EIA vil Kinas forbruk av fyringsolje i 2040 nå 20 millioner fat per dag, nesten det dobbelte av dagens etterspørsel.

Denne markante kinesiske etterspørselsveksten kan komme til å drive oljeprisene enda lengre opp i de neste årtiene.

I 2014 forventes det at Kina vil forbruke mer enn 440.000 fat per dag. Men mens det kinesiske importbehovet er økende, opplever medlemslandene i Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC) den største nedgangen i produksjonen siden 2009, først og fremst på grunn av politisk uro på regionalt nivå og i land som Iran, Irak, Egypt og Nigeria.

Samtidig utvikler USA, sammen med Canada, seg til et nytt hovedalternativ til OPEC i verdens oljeforsyning, påpeker EIA, som forventer at Nord-Amerika vil etablere en sterkere posisjon i det internasjonale oljemarkedet fremover.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no