See also:
» 20.01.2014 - Kina registrerer sin laveste vekst på 14 år
» 21.11.2013 - Kina ønsker frihandelsavtale med EU
» 11.09.2013 - Kinas superrike griper etter makten
» 21.08.2013 - Kina blir verdens største oljeimportør i løpet av 2013
» 12.08.2013 - Kinas første kommersielle frakt over Nordøstpassasjen
» 24.06.2013 - Kineserne vil ha luksusturisme
» 13.05.2013 - Kina og Sveits enige om frihandelsavtale
» 15.04.2013 - Island først i Europa med kinesisk frihandelsavtale











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Eksportsuksess: 75 prosent av verdens hvitløk eksporteres fra Kina
© Adam Cohn/ GNU/Kureren
Økonomi - Kina

Overraskende nedtur for Kinas eksport

Kinesiske tollmyndigheter registrerer all import og eksport

© Tolladministrasjonen i Kina/Kureren
Kureren, 10. juli 2013
- Eksporttallene fra Kina overrasker. Eksperter hadde ventet en fortsatt solid vekst for den kinesiske eksporten, men den sank derimot bratt med 3,1 prosent i juni. Fallet reflekterer en tilbakegang i verdenshandelen, forklarer kinesiske myndigheter.

Eksperter hadde på forhånd gått ut fra at den kinesiske eksporten ville øke med mellom 3 og 4 prosent på årsbasis da tallene for juni skulle presenteres i dag. Det overraskende fallet på 3,1 prosent ble forklart med en "vedvarende dårlig etterspørsel i utlandet" av talsmannen for de kinesiske tollmyndighetene, som la frem den nye statistikken for utenrikshandelen.

Talsmannen viste til de dårlige konjunkturene i de største kinesiske eksportmarkedene, først og fremst Europa og Nord-Amerika, men også Øst-Asia. Eksporten til Europa hadde falt med hele 8,3 prosent fra juni 2012 til juni 2013, mens eksporten til USA falt med 5,4 prosent. Det var også betydelige fall i eksporten til Russland, Japan og Sør-Korea.

Men i tillegg til dårlige konjunkturer utenlands, sliter Kina også med egne problemer som er med på å forklare fallet i eksporten. Et viktig funn er den stadig økende verdien til den kinesiske valutaen, renminbi, som USA og EU i årevis har hevdet at var priset for lavt. Også lønnsnivået har økt sterkt i Kina de siste årene. Til sammen har dette ført til en vesentlig prisøkning på kinesiske eksportprodukter.

Samtidig har det i det siste viste seg at de kinesiske eksporttallene i de siste årene har vært kunstig høye. Dette er på grunn av at utenlandske investorer plasserer store summer i kinesiske banker, der renta er vesentlig høyere enn i de fleste andre land. Da dette i prinsippet er ulovlig, skjules summene som fiktive eksporter. Kinesiske myndigheter har i de siste månedene iverksatt tiltak mot denne "handelen", og dette kan være noe av grunnen til at eksporttallene nå synker.

En svakere utvikling i utenlandshandelen har vært trenden i Kina i flere måneder. I første kvartal i år steg utenlandshandelen fortsatt med imponerende 13,5 prosent, ifølge tolltalsmannen. Dette dempet seg til en vekst på 4,3 prosent i andre kvartal. I mai var veksten allerede nede i 0,3 prosent, mens den kinesiske utenlandshandelen totalt falt med 2,0 prosent fra juni i fjor til juni i år.

Og det er ikke bare eksporten som faller. Også importen til Kina har falt med 0,7 prosent i løpet av året. Det er særlig i løpet av juni at importen har falt, med hele 9,3 prosent i forhold til mai. Ifølge tollmyndighetene avspeiler fallet i importen at kinesiske bedrifter legger seg på en lavere produksjon etter hvert som eksporten reduseres.

Veksten svekkes
De overraskende svake utenrikshandelstallene truer med å komplisere myndighetenes planer for økonomisk vekst i inneværende år, ifølge det statlige nyhetsbyrået 'Xinhua'. Regjeringen i Beijing har satt seg det, for kinesiske forhold, beskjedne målet om en BNP-vekst på 7,5 prosent i år. I fjor oppnådde Kina en BNP-vekst på 7,8 prosent, som var det laveste landet har registrert siden 1999.

I første kvartal i år var veksten i den kinesiske økonomien fortsatt på 7,7 prosent. Tallene for andre kvartal skal legge frem på mandag neste uke, og det forventes at veksten allerede er bremset til rundt 7,5 prosent, ifølge 'Xinhua'. Dersom den negative trenden fortsetter resten av året, kan veksten dermed komme godt under myndighetenes mål.

På tross av de overraskende dårlige eksporttallene, var børsene i Kina og Øst-Asia i dag generelt positivt stemte og noterte en svak oppgang. Analytikere forventer nemlig at myndighetene i Beijing nå vil bli nødt til å presentere en vekstpakke for næringslivet i Kina.

Hittil har regjeringen ikke villet stimulere til ytterligere vekst da den har ansett en forsiktig nedbremsing i økonomien som sundt og ønskelig. Men dersom eksporten fortsetter å krympe og BNP-veksten nærmer seg 6-tallet, regner de fleste med at en vekstpakke vil måtte komme.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no