See also:
» 10.03.2014 - Skatteparadiset Bahamas "nær konkurs"
» 22.01.2014 - Kinas elite gjemmer pengene sine i skatteparadiser
» 12.09.2013 - Skatteflukt til Nederland fra eurokriselandene
» 02.09.2013 - Østerrikes rolle som skatteparadis blir valgkamptema
» 28.08.2013 - Sveits gir seg i skattestriden med USA
» 13.05.2013 - Liechtenstein stiller krav for å sløyfe bankhemmeligheten
» 16.04.2013 - Bankkunder i Luxemburg gis 18 måneder
» 11.04.2013 - "Skatteparadiset Østerrike" står for fall











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


George Town på Caymanøyene er det viktigste finanssenteret i Karibia
© Don McDougall/Dept of Tourism/Kureren
Økonomi - Caymanøyene | Bermuda

Bermuda, Caymanøyene faller fra som skatteparadiser

Caymanøyenes statsminister, Juliana O'Connor-Connolly

© PNACayman/Kureren
Kureren, 2. mai 2013
- Nå tettes skattehullene, også utenfor Europa. Skatteparadisene Bermuda og Caymanøyene har nå gitt etter for britisk og amerikansk press, og vil snart begynne å dele informasjon om penger som er plassert i øyenes fond og banker.

Nå tettes skattehullene, også utenfor Europa. Skatteparadisene Bermuda og Caymanøyene har nå gitt etter for britisk og amerikansk press, og vil snart begynne å dele informasjon om penger som er plassert i øyenes fond og banker.

Finansnæringen på de to britiske oversjøiske territoriene er i sjokk etter at det denne uken ble klart at bankhemmeligheten nå står for fall. De folkevalgte på Bermuda og Caymanøyene har vært utsatt for svært sterkt press i det siste, og har nå annonsert at de bøyer av.

Presset økte etter at Kypros måtte gi opp sin "forretningsmodell", som ikke var ulik de karibiske skatteparadisene, for å få kriselån fra EU. Deretter økte presset på de to siste landene i EU som hittil har nektet å informere om utlendingers bankinnskudd, Luxemburg og Østerrike. Begge landene ga opp bankhemmeligheten i april, men med høylydte krav om at de britiske territoriene måtte følge etter.

Les mer om Luxemburgs og Østerrikes planer om å utveksle skatteinformasjon i denne artikkelen: "Bankkunder i Luxemburg gis 18 måneder".

Og den britiske finansministeren, George Osborne, kunne i dag annonsere at han endelig hadde oppnådd bindene avtaler om utveksling av skatterelevant informasjon med flere av de oversjøiske territoriene. Ifølge Osborne, vil finansnæringen i territoriene nå automatisk sende informasjon til britiske skattemyndigheter om bankinnskudd og annen formue til borgere av Storbritannia og fire andre EU-land.

I tillegg til Caymanøyene og Bermuda, er det flere mindre britiske territorier som har sagt ja til liknende avtaler om automatisk utveksling av finansinformasjon. Dette inkluderer Anguilla, Jomfruøyene, Montserrat og Turks- og Caicosøyene. Gibraltar og Isle of Man skal også i prinsippet være enig om slike avtaler, mens Kanaløyene, Jersey og Guernsey, fortsatt stritter imot.

Ifølge den britiske finansministeren, vil avtalen dekke informasjonsutveksling om britiske, franske, tyske, italienske og spanske borgere. Disse fire EU-landene har inngått omfattende avtaler om å bekjempe skatteunndragelser internasjonalt. Dessuten signerer de fleste territoriene separate avtaler om automatisk informasjonsutveksling med USA.

Osborne kalte avtalene "et vendepunkt i kampen mot skatteunndragelser og ulovlig finansvirksomhet." Finansministeren mener avtalene kan "sette globale standarder" og sier han "håper at andre vil følge eksempelet til disse regjeringene og på en likende måte binde seg til dette nye åpenhetsnivået, og dermed fjerne gjemmestedene til dem som prøver å unngå å betale skatt og gjemme unna formuen sin."

Caymanøyene tok initiativet
Det var regjeringen på de idylliske Caymanøyene i Karibia, sørvest for Cuba, som satte i gang det som nærmest kan kalles en dominoeffekt. Caymanøyene er det betydeligste finanssenteret i Karibia, noe som har gitt de 55.000 innbyggerne betydelig rikdom og en levestandard på linje med Tyskland. Skatteparadiset krever verken lønnsskatt, kapitalskatt eller selskapsskatt, og myndighetene finansierer seg kun ved hjelp av toll og avgifter, som merverdiavgift.

Likevel tok Caymanøyenes statsminister, Juliana O'Connor-Connolly, i april initiativet til å komme frem til en avtale med britiske myndigheter om det stadig mer presserende spørsmålet om skatteinformasjon. I et brev til britenes statsminister David Cameron, s

Bermudas statsminister Craig Cannonier (v) og Storbritannias minister for oversjøiske territorier, Mark Simmonds, i februar i London

© Britisk UD/Kureren
krev O'Connor-Connolly i forrige uke at øyterritoriet nå var "fast bestemt på å fortsette å være i front hva angår lovgivningen om informasjon og iverksettelsen av standarder." I tillegg til å utveksle skatterelevant informasjon, ville Caymanøyene også stramme inn reguleringen mot hvitevasking ytterligere, skrev hun.

Ifølge statsministeren, var det viktig for Caymanøyene at man endelig hadde koordinert det europeiske initiativet om informasjonsutveksling med USAs skatteavtaler med tredjeland, FACTA, slik at det nå var mulig for finansnæringen på øyene å samle inn lik informasjon om alle utlendinger, og dermed ikke påføre næringen unødvendig merarbeid.

Selv om det på Caymanøyene heter at finansnæringen gjorde motstand mot de nye avtalene, melder næringens paraplyorganisasjon, Cayman Finance, at den "er spent på" å jobbe sammen med europeerne for å "finne en felles standard" for automatisk utveksling av skatterelevant informasjon.

Men blant befolkningen på Caymanøyene var det blandede reaksjoner mot de nye avtalene, der mange frykter for at territoriets velstand nå kan være truet. Noen stiller til og med spørsmål om avtalene kan være forenelige med Caymanøyenes grunnlov.

Nå skal det holdes valg på Caymanøyene om tre uker, den 22. mai, og da vil man se om statsminister O'Connor-Connollys store omveltning får folkets godkjenning eller ikke. Regjeringen beskyldes allerede for å ha forårsaket en stigende arbeidsledighet og å selge ut landet til internasjonale investorer. Men et regjeringsskifte på Caymanøyene vil ikke kunne reversere avtalen som nå har blitt skrevet under.

Skepsis på Bermuda
Skatteparadiset Bermuda, som ligger i Atlanterhavet øst for USA, var blant de britiske territoriene som heller motvillig er blitt med i dragsuget etter Caymanøyene. Statsminister Craig Cannonier annonserte på tirsdag at Bermuda nå skal inngå avtaler om utveksling av skatterelevant informasjon med både Storbritannia, og dermed de fire andre EU-landene, og USA. Men han ville ikke skjule sin skepsis.

Ifølge statsminister Cannonier, er det "åpenbart at det vil være kostnader forbundet med dette, og det er det som bekymrer oss. Hva vil dette koste oss?" spurte statsministeren etter å ha annonsert at han kom til å underskrive avtalene med USA og Storbritannia under et møte i Los Angeles.

Cannonier forlanger at britene og amerikanerne i det minste skal betale for merkostnadene til finansnæringen på Bermuda, som oppstår ved etableringen av nye meldesystemer og administrasjonen av dem i ettertid. Det kunne ikke være Bermudas ansvar å betale kostnadene med å registrere og melde fra om utlendingers formue på øya, mente han. Cannonier hevdet å ha finansnæringen bak seg med denne bekymringen.

Blant befolkningen på Bermuda syntes det å være stor motstand mot de nye utvekslingsavtalene. Øyas 65.000 innbyggere har en av de høyeste levestandardene i verden, og den bygger i stor grad på øyterritoriets oppblåste finanstjenester og postboksfirmaer.

Argumentene mot går både på at dette vil bety enda høyere bankgebyrer for vanlige folk, samt at det ikke angår britiske og amerikanske myndigheter hva som foregår i bermudiske banker og fond. I debatten om avtalene, er det også mange som peker på Kypros, og hvordan banknæringen der er i ferd med å kollapse. Dette ville nå kunne hende på Bermuda også, advarer mange.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no