See also:
» 21.03.2014 - Med Krim tok Russland Ukrainas største gassfelt
» 05.03.2014 - EU overtar det økonomiske ansvaret for Ukraina
» 03.02.2014 - Ukraina: Oligarkene vender ryggen til Janukovitsj
» 30.01.2014 - Ukraina uten ledelse; Russland trekker støtten
» 21.11.2013 - Ukraina trekker seg fra planlagt EU-tilknytning
» 19.09.2013 - Ukraina bestemmer seg for EU-tilknytning
» 12.09.2013 - EU, Russland i kald krig om handelspartnere
» 08.05.2013 - Ukraina topper liste over billige reisemålChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Revolusjonen fullført: Ukrainerne håper nå på politisk og økonomisk støtte fra Vesten
© Batkivsjtsjina/Kureren
Økonomi - Ukraina

Konkurstruede Ukraina ber Vesten om 212 milliarder

Ukrainas midlertidige finansminister, Jurij Kolobov (h), i møte med lederen for Europas bank for gjenoppbygging (EBRD)

© Ukrainas finansdept./Kureren
Kureren, 24. februar 2014
- Nå kommer regningen etter årene med et korrupt styre og etter måneder med opprør. Ukraina trenger raskt 35 milliarder US dollar (212 milliarder kroner) for å unngå statskonkurs og å sette i gang økonomiske reformer. Europa og Pengefondet (IMF) er foretrukne givere.

Ukrainas midlertidige finansminister, Jurij Kolobov, har så vidt rukket å få et overblikk over landets fatale statsfinanser. Han ser et udekket behov på hele 35 milliarder dollar for 2014, mer enn dobbelt så mye enn den finanshjelpen Ukraina forhandlet med EU og Russland om i høst, da landet ble revet mellom to konkurrerende handelsavtaler.

Det er ikke bare i Kiev man har registrert Ukrainas prekære finansielle situasjon. Byrået Standard & Poor's senket på fredag, igjen, sin rating av Ukraina, denne gang til nivået "CCC", som i praksis betyr at landet står rett foran en konkurs. "Vi er nå overbevist om at Ukraina vil være betalingsudyktig dersom situasjonen ikke snur seg raskt i en svært positiv retning," skrev ratingbyrået i en pressemelding dagen før presiden Viktor Janukovitsj ble avsatt.

De nye makthaverne i Kiev bedømmer situasjonen på samme måte, og søker derfor raskt å snu situasjonen i en positiv retning. "I løpet av de siste to dagene har vi hatt diskusjoner og møter med ambassadører fra EU, USA, andre land og internasjonale finansorganisasjoner om det umiddelbare behovet for økonomisk hjelp," sier finansminister Kolobov i en uttalelse i dag.

Russland har innstilt utbetalingen av lovte kreditter til Ukraina. Og nå håper Kolobov på raske løfter om kreditter fra Vesten, som man opplever som en støttespiller for revolusjonen. Finansdepartementet i Kiev håper særlig på rask støtte fra "partnerlandene" Polen og USA, men også raske løfter om støtte fra Brussel og Pengefondet (IMF). Kolobov foreslår også at det organiseres en giverlandskonferanse så raskt som mulig.

I Kiev forstår man at det må ryddes opp i den uklare politiske situasjonen for at Ukraina skal ha muligheter til internasjonale kreditter. Derfor planlegges det å utnevne en fast overgangsregjering i morgen, tirsdag, som vil erstatte de enkeltvis utnevnte kommissariske ministrene som nå forvalter landet. Samtidig er det planer om å diskutere raske økonomiske reformer, i tråd med EU-kravene fra i høst, da Ukraina sto på terskelen til en omfattende assosiasjonsavtale med EU.

Også i parlamentet, Radaen, er den kritiske økonomiske situasjonen derfor nå kommet høyt på dagsorden. Opposisjonens Arseni Jatsenjuk, som leder Julia Timosjenkos Fedrelandsparti, advarte i dag sine partikollegaer om at statskassen er tom, at økonomiske reformer må besluttes raskt og at det var hastverk med å danne en styringsdyktig regjering.

"Ukraina har aldri

Europas nye kornkammer? I Vest-Ukraina er jordbruket en av de viktigste næringene

© J. Brooke/VoA/Kureren
stått overfor en slik finansiell katastrofe i alle årene siden uavhengigheten," advarte Jatsenjuk.

Men det synes likevel klart at Ukraina ikke kan vente på en omfattende reformpakke og en fullstendig stabilisering av den politiske situasjonen før nye internasjonale kreditter må starte å flyte inn i landet. Reservene av utenlandsk valuta er på rekordlavt nivå siden uavhengigheten, og ligger kun på rundt halvparten av det Ukraina må betale i avdrag på allerede eksisterende lån i 2014.

Vesten antyder rask støtte
Allerede før president Janukovitsj ble avsatt på lørdag, begynte politiske ledere i øst og vest å bekymre seg over Ukrainas politiske og økonomiske kollaps. Tysklands forbundskansler Angela Merkel var i samtaler med Russlands president Vladimir Putin enig om at verken Russland eller EU var tjent med et kaos i Ukraina. Og begge parter hadde vitale interesser i at Ukraina kunne betjene sine lån og opprettholde sin handel.

Både fra Brussel og Washington kommer det nå erklæringer som tyder på at man raskt vil ta tak i betalingsproblemene til Ukraina. Fra finansministermøtet til G20-landene i australske Sydney i helgen ble det gitt løfter om raskt å komme i gang med arbeidet med en hjelpepakke for Ukraina.

USAs finansminister Jacob Lew kom med de klareste uttalelsene fra Sydney, der han lovet en "bred støtte" til de nye makthaverne i Kiev. Men først måtte det dannes en overgangsregjering, krevde også Lew. Deretter kunne IMF sette sammen en større hjelpepakke for "å støtte Ukraina i å vende tilbake til demokrati, stabilitet og vekst," sa Lew, som også understreket at IMF-pakken kunne hjelpe til å dempe de sosiale effektene av en nødvendig reform av statsøkonomien.

I Brussel har lederen for EU-parlamentets utenrikskomité, Elmar Brok, mer enn antydet at EU vil bidra med sin skjerv for å stabilisere den ukrainske økonomien. Brok snakket om mulighetene for et økonomisk bidrag på opptil 20 milliarder euro (167 milliarder kroner) fra Brussel, til de gunstigst mulige betingelser. Men det er verken Brok eller EU-parlamentet som bestemmer dette.

EUs utenrikskommissær Catherine Ashton var i dag langt forsiktigere i sine uttalelser om en europeisk hjelpepakke til Ukraina. Ashton er nå i Kiev for å bli kjent med den nye ledelsen i landet, men også for konkret å diskutere den politiske og økonomiske stabiliseringen av nabolandet Ukraina.

Det ventes at Ashton vil gjenta noen av EUs forhandlingskrav

Øst-Ukraina er blant Europas mest industrialiserte områder: Bogdan er Ukrainas fremste bilprodusent

© Bogdan/Kureren
fra i fjor høst for å yte bistand. Og finansminister Kolobov har allerede sagt at Ukraina nå er villig til å skrive under assosiasjonsavtalen med EU.

Men i Tyskland, det økonomisk og politisk tyngste EU-landet, er det en skepsis til at EU alene skal finansiere den økonomiske gjenreisningen av Ukraina. Fra regjeringshold i Berlin heter det i dag at man også forventer seg at Russland bidrar til denne hjelpepakken, og at russerne tas med ved forhandlingsbordet når de nye kredittene skal forhandles frem med den nye regjeringen i Kiev.

Krise siden 2009
Den akutte betalingskrisen i Ukraina skyldes revolusjonens kaos og at russerne har frosset utbetalingene av tidligere lovte kreditter. Men røttene til den økonomiske krisen i landet ligger mye dypere, og det var også derfor president Janukovitsj i fjor høst var nødt til å gi etter for tøffe russiske krav for å motta en kreditt på 15 milliarder US dollar.

Frem til 2009 var Ukraina en økonomi i sterk vekst og ansett som et mulig østeuropeisk boommarked med en lys fremtid. Men i 2009, som følge av den internasjonale finanskrisen og dårlig politisk styring, opplevde landet et økonomisk crack som man fortsatt ikke har kommet seg etter. I det året registrerte Ukraina en negativ vest på hele 15 prosent, og siden dette har det knapt vært vekst.

Med denne femårige stillstanden har Ukraina utviklet seg til et av de fattigste landene i Europa overhodet. Den omfattende korrupsjonen, og til dels bestående strukturer fra sovjettiden, bidrar sterkt til å bremse veksten i dette potensielt svært rike landet.

Ukraina har nemlig ofte blitt fremhevet som et land med store økonomiske muligheter. Ikke bare er landet Europas potensielt største kornkammer. Befolkningen er godt utdannet mens lønnsnivået er lavt. Det er en godt utbygd industri i Ukraina, både tungindustri og høyteknologi. Og det er enorme mineralressurser i landet.

Men med enorme hindringer for investorer, er det lite som har kunnet dra i gang ny vekst i landet. Korrupsjonen er nærmest altomfattende, og kun politisk innflytelse sikrer gode konkurranseforhold og rettssikkerhet for investorer. Effektiviteten er fortsatt lav, ikke minst fordi mye av infrastrukturen fortsatt er sovjetisk.

Også folket i Ukraina vet at land og befolkning har store muligheter, bare politikken stemmer og korrupsjonen blir bekjempet. Nettopp dette var den viktigste grunnen til at revolusjonen kunne få så bred støtte i landet.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no