See also:
» 27.03.2014 - Sjokoladekongen blir trolig Ukrainas neste president
» 18.03.2014 - Kiev lover reformer i Rest-Ukraina
» 12.03.2014 - Selv Hviterussland anerkjenner Ukrainas nye regjering
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin
» 01.03.2014 - Russisk invasjon i Ukraina er i full gang
» 28.02.2014 - Russlands parlament forbereder Krim-anneksjon











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Splittet ukrainsk parlament: Regjeringspartiene beordres til møte med presidenten under avstemningen om amnestiet
© UDAR/Kureren
Politikk | Økonomi - Ukraina

Ukraina uten ledelse; Russland trekker støtten

Putin fryser støtten, Janukovitsj er sykemeldt: I desember 2013 var stemningen bedre da de to lederne møttes i Moskva

© Ukrainas presidentembete/Kureren
Kureren, 30. januar 2014
- Russlands president Vladimir Putin stoppet i dag, mot tidligere forsikringer, den finansielle støtten til Ukraina da landet nå i praksis er uten politisk ledelse. Regjeringen er gått av, opposisjonsgrupper har tatt makten i provinsene, og nå er også president Viktor Janukovitsj innlagt på sykehus.

Russerne ga tilsagn til nødkreditter på totalt 15 milliarder dollar og subsidierte gassleveranser da Janukovitsj i november annonserte at Ukraina likevel ikke skulle gå inn i et tettere samarbeid med EU. Og senest under et møte i Brussel på tirsdag, garanterte Putin at Russland ville levere både kredittene og den billige gassen, uavhengig av hvem som danner regjering i Ukraina.

Men i dag trekker Kreml i nødbremsen. Russland har allerede overført 3 av de lovte 15 milliardene til Ukraina, men nå råder det for mye usikkerhet om hvem som faktisk har makten i Kiev, og hvem som er mottaker av kredittene. Dermed bekrefter russiske myndigheter inntrykket av statsdannelsen Ukraina er i full oppløsning.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti ble en frysing av kredittene til Ukraina besluttet av president Putin under et arbeidsmøte med statsminister Dimitri Medvedev allerede på onsdag. "La oss vente til det er blitt dannet en ny regjering i Ukraina," skal Putin ha konkludert

Statsminister Medvedev sier i dag til nyhetsbyrået at man nå måtte være "forsiktig" i omsetningen av avtalene med nabolandet i sørvest. Det råder rett og slett for mye usikkerhet i Ukraina. Russland kunne bare fortsette sin støtte til Ukraina når man visste hvem som danner den nye regjeringen, hvem som deltar i denne, og hva som blir det nye regjeringsprogrammet.

Presidenten på sykehus
Midt i det som allerede er et politisk kaos i Ukraina, utstedte presidentkontoret i Kiev i dag en kort pressemelding der det fremg

Opposisjonsleder Vitali Klitsjko holder daglig appeller på Uavhengighetsplassen i Kiev og informerer om utviklingen

© UDAR/Kureren
år at Janukovitsj har latt seg sykemelde og er innlagt på sykehus. "Ukrainas president er sykemeldt på grunn av akutt pustebesvær, med samtidig feber," heter det i uttalelsen.

Det som i utgangspunktet kan høres ut som en tung influensa, er allerede gjenstand for store spekulasjoner. Flere vestlige medier siterer sykehuskilder i Kiev, som indikerer at Janukovitsj skal ha akutte hjerteproblemer og at presset mot ham i de siste månedene kan ha vært for stort.

Opposisjonsleder Vitali Klitsjko ser seg derimot utsatt for en konspirasjon. "Sykehusinnleggelsen til presidenten har heller politiske enn medisinske grunner. Dette er en tilbaketrekking fra den politiske krisen," sier Klitsjkos parti UDAR i en pressemelding i ettermiddag.

"Tross alt kan han bruke sykehusinnleggelsen til å ikke skrive under på annulleringen av de diktatoriske lovene, til ikke å møte representanter fra opposisjonen og det internasjonale samfunnet, samt å unngå å treffe hastende beslutninger for å få slutt på den politiske krisen," uttaler partiet, som dermed frykter at forhandlingsprosessen vil gå i stå. UDAR advarer Janukovitsj at sykemeldingen "ikke fritar ham fra ansvar" for de videre hendelsene.

Fullstendig maktvakuum
Den overraskende sykehusinnleggelsen til president Janukovitsj kommer ubeleilig, særlig dersom den blir vedvarende. Med Janukovitsj forsvinner nemlig en av de siste ordinære og legitime lederne innen statsmakten fra scenen i Ukraina.

Regjeringen til den upopulære statsministeren, Nikolai (My

President Viktor Janukovitsj har i de siste dagene tatt imot både EUs Catherine Ashton og FNs generalsekretær

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
kola) Asarov, søkte sin avskjed på tirsdag. Og siden ingen så langt har sagt seg villig til å danne en ny regjering - verken opposisjonen eller Regionalpartiet til Janukovitsj - leder Asarov nå kun et forretningsministerium med begrensede fullmakter, og med nærmest ingen autoritet og legitimitet i befolkningen.

Også det ukrainske parlamentet har hensunket i kaos. Regjeringspartiene har riktignok fortsatt flertall - og senest i går kunne president Janukovitsj bruke sin autoritet til tvinge gjennom en kontroversiell amnestilov på tross av opposisjonens protester - men regjeringspartiene er splittet i synet på hvordan man skal takle det pågående opprøret. Uten presidentens partipisk vil det kunne dannes nye allianser. Og uten presidentens underskrift trer ingen av lovene parlamentet vedtar i kraft.

Parlamentets autoritet utfordres i tillegg av de såkalte folkeforsamlingene, som er dannet av opposisjonen og demontrantene i Kiev og i provinsene. Disse hevder nå å være de rettmessige lovgiverne i Ukraina. Og særlig i provinsene har disse folkeforsamlingene til dels tatt over den reelle makten.

Og selv dersom Janukovitsj skulle komme seg raskt og gjeninnta presidentkontoret, er autoriteten hans sterkt svekket. Opposisjonen retter seg ikke engang etter de avtalene som ble inngått for få dager siden, slik gårsdagens kamp om amnestiloven viste.

I helgen ble partene nemlig enig om at demonstrantene skulle få amnesti for lovbruddene som ble begått under protestene og at fengslede demonstranter skull

De tre opposisjonslederne Oleh Tjahnybok (Svoboda), Vitali Klitsjko (Udar) og Arseni Jatsenjuk (Fedrelandspartiet)

© UDAR/Kureren
e løslates. Til gjengjeld skulle demonstrantene oppgi okkupasjonen av regjeringsbygg i Kiev og i provinsene. I parlamentet forlangte imidlertid opposisjonen at sistnevnte betingelse skulle sløyfes fra amnestiloven. Og det så lenge ut til at de ville få flertall for dette. Kun etter en flere timers pause, som president Janukovitsj brukte til å svinge partipisken, stemte regjeringsflertallet for å inkludere betingelsen om rydding av okkuperte bygg i amnestiloven.

Opposisjonen ignorerer parlamentet
De tre opposisjonspartiene uttaler dermed i dag at de vil "ignorere" parlamentets vedtak, og dermed fortsette å undergrave den siste intakte statsmakten i Ukraina. "Opposisjonen forblir på post," sier Klitsjko i dag. Riktignok trakk demonstrantene - som nå begynner å bli færre - seg tilbake fra det okkuperte landbruksdepartementet i Kiev i går, men andre okkuperte bygg ville ikke oppgis, heller ikke i provinsene, heter det.

Opposisjonen krever fortsatt at det må utskrives nyvalg, både til parlamentet og presidentembetet, allerede i år. Før dette kravet blir innfridd, vil det ikke dannes en regjering og protestene vil fortsette.

Og mens statsmakten i Ukraina er i full oppløsning, synes også økonomien i landet å være på vei utfor stupet. Ettersom Russland nå stanser utbetalingene til Kiev, nettopp på grunn av dette maktvakuumet, vil Ukraina innen kort tid ikke være i stand til å betjene sin statsgjeld, frykter eksperter. Da står landet i tillegg til den politiske krisen overfor en statsbankerott.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no