See also:
» 27.03.2014 - Sjokoladekongen blir trolig Ukrainas neste president
» 18.03.2014 - Kiev lover reformer i Rest-Ukraina
» 12.03.2014 - Selv Hviterussland anerkjenner Ukrainas nye regjering
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin
» 01.03.2014 - Russisk invasjon i Ukraina er i full gang
» 28.02.2014 - Russlands parlament forbereder Krim-anneksjon











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Opposisjonslederne kneler ydmykt i respekt for de falne på storscenen på revolusjonsplassen Maidan i Kiev
© EuromaidanPR/GNU/Kureren
Politikk - Ukraina

Opposisjonslederne jages fra Maidan i Kiev

Titusener hedret de falne og krevde Janukovitsj' umiddelbare avgang på Maidan i Kiev i kveld

© EuromaidanPR/GNU/Kureren
Kureren, 21. februar 2014
- Avtalen de ukrainske opposisjonslederne i dag undertegnet med president Viktor Janukovitsj falt ikke i smak blant titusener demonstranter på Uavhengighetsplassen (Maidan) i Kiev. De tre opposisjonslederne ble møtt av høylydt protest og krav om at Janukovitsj må gå innen i morgen tidlig.

Etter en diplomatisk maraton og en underskriftsseremoni i presidentpalasset i Ukraina i dag, reiste de tre opposisjonslederne i kveld til Maidan for å presentere detaljene i kompromissavtalen med Janukovitsj for demonstrantene.

Allerede ved ankomst ble de tre lederne av Ukrainas viktigste opposisjonspartier møtt med mishag. Da de bevegde seg opp på scenen brøt hele plassen ut i plystring og buing. Kort tid før hadde mer ukjente fjes vært oppe på scenen og, til stor applaus, beskrevet avtalen med Janukovitsj som et svik og krevd fortsatte aksjoner dersom presidenten ikke går av innen klokken ti på lørdags morgen.

Først ute på talerstolen var Vitaly Klitsjko, som leder det mindre opposisjonspartiet UDAR. Men på tross av et potent høytaleranlegg lyktes det ikke Klitsjko å få presentert sitt budskap til den enorme folkemengden. Forsøket på å holde en tale ble overdøvet av buing og banneord.

Klitsjko ble nødt til å forlate scenen uten å få frembrakt sitt budskap. "Skam dere!" ropte et etter hvert mer unisont publikum til alle de tre opposisjonslederne. Klitsjko måtte - sammen med Arseni Jatsenjuk som leder Julia Timosjenkos Fedrelandsparti og Oleh Tjahnybok som leder det høyreradikale partiet Svoboda - rømme scenen på Maidan under svært ydmykende forhold.

Og det var langt i fra en liten gruppe "ekstremister" som var samlet på Maidan fredag kveld.

Kveldens forsamling er blant de største som har vært på Uavhengighetsplassen i Kiev sentrum, og de fleste var helt vanlige demonstranter som var kommet for å vise sin støtte til revolusjonen, både fra Kiev men også flere busslaster fra provinsene. Selv mange avhoppede polititjenestemenn fra hele landet var blant publikum, som anslås til mellom 25.000 og 50.000 mennesker.

"Krigsrett for Janukovitsj"
Med Klitsjko, Jatsenjuk og Tjahnybok ute av veien, begynte massene på Maidan å formulere sine krav. Et

Lederen for militsgruppen "Høyre sektor" sier at avtalen med president Janukovitsj er "uakseptabel"

© EuromaidanPR/GNU/Kureren
medlem av borgerverngruppen fra Maidan gjentok kravet om at Janukovitsj måtte gi fra seg makten innen klokken ti neste morgen. "Dersom det ikke foreligger noen avskjedssøknad innen klokken ti, vil vi gå til væpnet angrep," sa han fra scenen, til stor applaus.

Samtidig ble det mer og mer unisone rop om "krigsrett, krigsrett!" for Janukovitsj. Deretter kom det nok en representant for det lokale borgervernet på scenen og sa at "Janukovitsj kan velge mellom å pensjonere seg, fengsel eller at vi setter fyr på boligen hans." Igjen var det jubel.

Det syntes ikke å være noe som helst støtte i folkemengden for kompromissløsningen som ble avtalt i dag, og som i praksis vil gi presidenten anledning til å beholde sin posisjon frem til desember i år. For demonstrantene har presidenten mistet enhver legitimitet etter at han ga ordre om å skyte skarpt på dem tidligere denne uken. To timer før opposisjonslederne kom på scenen hadde forsamlingen på Maidan nemlig tatt avskjed med sine døde i en svært rørende seremoni.

Les mer om den upopulære avtalen i denne artikkelen: "Liten tro på dagens avtale i Ukraina".

Med dette avviser Maidan-bevegelsen også at den vil bidra til flere viktige punkter i avtalen mellom Janukovitsj og opposisjonen, som først ble kjent sent i ettermiddag. Der heter det blant annet at demonstrantene skal oppgi de byggene de holder okkupert og demontere sine veisperringer. Videre blir aksjonistene gitt 24 timer for å levere fra seg "illegale våpen" og de skal unngå "konfronterende situasjoner".

Dette er punkter som demonstrantene må medvirke til, i dialog med opposisjonslederne. Men kveldens nye krav og ultimatum til president Janukovitsj mer enn antyder at opprørsbevegelsen ikke vil føye seg etter disse kravene. Den store folkemengden på Maidan viste også klart at opposisjonslederne ikke har makt til å pålegge de

Stridens kjerne: Opposisjonen og president Janukovitsj undertegnet i dag en kompromissavtale

© Auswärtiges Amt/Kureren
m å følge avtalen.

Opposisjonen viser anger
Etter en times tid fant imidlertid de tre opposisjonslederne veien tilbake til scenen på Maidan, denne gang med en svært ydmyk tone. Klitsjko, Jatsenjuk og Tjahnybok knelte, sammen med andre på scenen, til ære for de falne på Maidan og viste sin ydmyke respekt for de harde kampene fotfolket hadde ført.

Klitsjko ble så tillat å si noen få ord. I stedet for å forsvare avtalen med presidenten, unnskyldte han seg på vegne av opposisjonen for å ha vært "tvunget til" å måtte forhandle med Janukovitsj. Nå ville han være med og "be for Ukraina," sa Klitsjko, uten å stille noen krav til de mange fremmøtte om å overholde avtalen.

Og mens de tre opposisjonslederne fortsatt sto oppe på scenen, holdt lederen for den etter hvert så innflytelsesrike militsgruppen på ytre høyre side, "Høyre sektor", sin emosjonelle tale foran dem. Militslederen gjorde det klart, til stor jubel, at avtalen "ikke er akseptabel". Han kunne fortelle at "min næreste venn ble drept i går, og etterlater seg kone og flere barn," og han krevde at disse ofrene ikke skulle være forgjeves.

Også lederen for "Høyre sektor" gjentok kravet om at Janukovitsj måtte avlevere sin avskjedssøknad innen i morgen tidlig. Og nettopp han er en av de få som kan få massene i Kiev sentrum med seg og sette makt bak kravene.

Men allerede før den pinlige opptredenen på Maidan forsøkte opposisjonslederne å bortforklare de store innrømmelsene de hadde gjort overfor president Janukovitsj. Jatsenjuk, som leder det desidert største opposisjonspartiet i Ukraina, sa seg overfor pressen i Kiev misfornøyd med avtalen. Man hadde kun skrevet under for "å spare liv" og for å "hindre at landet blir delt," sa han.

Det er dermed grunn til å tro at urolighetene i Kiev også vil fortsette på lørdag, og at folkekravet om at Janukovitsj umiddelbart må gå av ikke vil ble dempet.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no