See also:
» 27.03.2014 - Sjokoladekongen blir trolig Ukrainas neste president
» 18.03.2014 - Kiev lover reformer i Rest-Ukraina
» 12.03.2014 - Selv Hviterussland anerkjenner Ukrainas nye regjering
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin
» 01.03.2014 - Russisk invasjon i Ukraina er i full gang
» 28.02.2014 - Russlands parlament forbereder Krim-anneksjonChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Det var jubel i parlamentet i Kiev i kveld da det ble flertall for å sende politiet tilbake til kasernene
© UDAR/Kureren
Politikk - Ukraina

Ukrainas parlament vender seg mot Janukovitsj

Hele 236 av de 238 oppmøtte i parlamentet i Kiev stemte for å stanse politioperasjonene i Ukraina

© UDAR/Kureren
Kureren, 20. februar 2014
- President Viktor Janukovitsj har mistet flertallet sitt i Radaen, det ukrainske parlamentet. Et større antall representanter for Regionspartiet til presidenten har i dag flyktet landet. Nesten alle de resterende stemte med opposisjonen for å stoppe politiaksjonen mot demonstrantene.

Det var en stor aksjon bare det å samle nok representanter for å få en beslutningsdyktig Rada, nå som Ukraina står midt i sin dypeste krise siden uavhengigheten. Flere tusen frivillige strømmet til de to flyplassene i Kiev for å hindre enda flere Rada-representanter å flykte landet og tvinge dem tilbake til parlamentet i sentrum av byen.

Til slutt lyktes det å samle 238 av de totalt 450 medlemmene av det ukrainske parlamentet. Dette var nok til at Radaen ble beslutningsdyktig, men ikke nok til et grunnlovsendrende flertall. Så å si hele opposisjonen var til stede i parlamentet, men også et større antall representanter fra det regjerende Regionspartiet til president Janukovitsj og hans allierte kommunistparti.

Stemningen i Radaen var til dels amper, og det var nært ved å bryte ut håndgemeng ved flere anledninger. Likevel klarte opposisjonen og regjeringspartiene etter flere timers debatt og forhandlinger å enes om en større pakke resolusjoner med stor symbolverdi før forsamlingen oppløste seg ved 22-tiden norsk tid i kveld.

I praksis forlangte en nesten enstemmig Rada en slutt på volden fra statlig side mot demonstrantene i Kiev og andre ukrainske byer. Parlamentet beordret politiet og de militære tilbake til sine kaserner og posisjonene de innehadde før opprøret begynte. Vedtaket sier eksplisitt at ingen våpen kan rettes mot ukrainske borgere.

Like viktig var ordren til den statlige etterretningstjenesten SBU om straks å stanse den såkalte "anti-terroraksjonen" som ble iverksatt i går. Aksjonen var rettet mot protestleire i Kiev og andre byer, og den ga spesialtroppene vidtrekkende fullmakter til å arrestere mistenkte og bruke skytevåpen mot befolkningen. Rada-vedtaket tilbakekaller SBUs storoperasjon og SBUs fullmakter.

Videre bestemte parlamentet at alle veisperringer og andre hindre av offentlig trafikk måtte fjernes øyeblikkelig. Sikkerhetsstyrker har i over et døgn sperret alle innfartsårer inn mot Kiev, samt stanset metroen i hovedstaden, for å hindre demonstranter fra å samle seg i sentrum.

Overfor de mange ofrene for volden, erklærte Radaen også sin støtte. Parlamentet krevde at alle dødsfallene måtte undersøkes og at de skyldige måtte bringes fremfor en domstol. Av de anslagsvis 90 døde i dag og i går er rundt 20 politimenn og resten demonstranter og andre sivile. Alle ofrene og deres etterlatte skulle få støtte og en erstatning. Og de mange fengslede aktivistene skulle løslates umiddelbart og etterforskningen mot dem innstilles, krevde Radaen.

Til sist gjorde parlamentarikerne også et viktig prinsippvedtak. "Kun parlamentet kan erklære unntakstilstand," vedtok en nesten enstemmig Rada i dag. Dermed ville man hindre at president Janukovitsj satte Rada-vedtakene til side.

Etter avstemningen sang parlamentsmedlemmene høytidelig den ukrainske nasjonalsangen. Deretter ble det ekstraordinære møtet hevet og man ble enig

Rundt 5000 aksjonister samlet seg for å sperre adgangen til Borispol lufthavn utenfor Kiev i kveld

© Oleksiy Grytsenko/EuromaidanPR/GNU/Kureren
om å samles igjen i morgen formiddag for å fortsette arbeidet med å få Ukraina ut av den akutte krisen.

Selv om Rada-vedtakene er av stor symbolsk betydning og vil påvirke mange polititjenestemenn og militære som må utføre de etter hvert upopulære ordrene, er de legalt sett ikke bindene. President Janukovitsj må nemlig underskrive et Rada-vedtak før det trer i kraft, og han har ifølge grunnloven full rett til å nekte å signere. Likevel har Radaen i dag vist at presidenten ikke lenger har et parlamentarisk flertall bak seg for å fortsette sin politikk overfor demonstrantene.

Mange forlater det synkende skipet
Og Janukovitsj har ikke bare mistet flertallet i Radaen i dag. Svært mange viktige støttespillere til presidenten har enten flyktet landet eller skiftet side i de siste 24 timene. Dette gjelder sentrale politikere, distriktspolitikere, sikkerhetsstyrker, kirken, politimenn og ikke minst flere ukrainske oligarker, landets superrike som hittil har vært presidentens allierte.

Det mest illustrerende er den store frekvensen av privatjetter som har forlatt Kiev i retning Vesten i dag. Det er særlig småflyplassen Sjuljani sentralt i Kiev som har opplevd en ekstraordinær trafikk. Vanligvis starter det rundt 69 flygninger fra Sjuljani hver dag. I dag var det 180 fly som lettet herfra, og alle hadde kurs mot det vestlige utlandet. Destinasjonene inkluderte Nice, Genève og Wien.

Operasjonene på Sjuljani blir behandlet med en viss diskresjon, så det er ikke mye som har lekket ut til befolkningen om hvem det er som har forlatt landet i privatflyene sine.

Men det er imidlertid kjent at flyet til Rinat Ahmetov, Ukrainas rikeste mann og den som finansierte valgseieren til Janukovitsj, har lettet fra flyplassen i hjembyen Donetsk i dag. Om Ahmetov var om bord, er ukjent, men flyet landet utenfor London i kveld. Ahmetov kjøpte nylig den dyreste boligen som noensinne er blitt omsatt i London-området.

Det spekuleres i mange andre prominente navn som skal ha forlatt Ukraina fra flyplassen Sjuljani i dag. Det har vært snakk om at familien til president Janukovitsj også skal ha flyktet til Vest-Europa, men dette synes kun å være løse spekulasjoner.

Det som imidlertid er mer kjent, er at flere toppolitikere og Rada-medlemmer fra presidentens Regionsparti har forlatt eller forsøkt å forlate landet på rutefly via den internasjonale flyplassen Borispol utenfor Kiev. Flere kjente parlamentarikere er blitt observert på flyplassen "med svært mye bagasje", ifølge kilder i Kiev.

Denne strømmen ut av landet av toppfolk som står Janukovitsj-regimet nær, førte i dag til spontane aksjoner blant ukrainere. Utover ettermiddagen og kvelden samlet det seg opptil 5000 frivillige som blokkerte trafikken inn til Borispol lufthavn og rullebanene. Slik fikk de hindret at flere av regimets støttespillere klarte å flykte landet via rutefly til Vesten.

I provinsene, som her i Dnepropetrovsk i Øst-Ukraina, stanset aktivister togsett fullastet av politistyrker på vei til Kiev

© EuromaidanPR/GNU/Kureren
Avhoppere

Og mange av dem som ikke ønsker å flykte landet velger nå å skifte side i konflikten. Janukovitsj har ikke bare mistet kontrollen over sine egne parlamentarikere, men også en rekke lokale politikere og tjenestemenn. Flere sentrale rådgivere og embetsmenn på nasjonalt plan har i det siste døgnet sagt opp sin lojalitet til Janukovitsj, og mange har også forlatt Regionspartiet.

Men det er i provinsene mannefallet er størst. I løpet av de to siste dagene har demontranter og opposisjonen tatt over makten i så å si hele Vest- og Sentral-Ukraina. De guvernørene, statsadvokatene eller politisjefene som ikke har villet bytte side har simpelthen blitt avsatt av folket. Og dermed har de fleste tjenestemennene her sverget sin lojalitet til revolusjonen.

Et av de tyngste slagene for president Janukovitsj var at hans håndplukkede leder for hovedstaden Kiev, Volodimir Makenko, skiftet side. Makenko tok i dag et følelsesladd oppgjør med Janukovitsj og Regionspartiet, og beskyldte disse for grove overgrep mot den ukrainske befolkningen. Dette ville han ikke være med å støtte, og nå vil Makenko bruke stillingen sin til å jobbe for revolusjonen.

Dermed er det bare i Øst-Ukraina og sør i landet at Regionspartiet beholder et knallhardt grep om situasjonen. Folk flest her er imidlertid ikke fornøyd med Janukovitsj som leder, men mange stiller spørsmål ved metodene til demonstrantene i Kiev. Og de tusener som har forsøkt å lage til demonstrasjoner i sør og øst har blitt møtt med enorme mengder politistyrker som har tatt i bruk grov vold.

Spent også på Krim
Men det er også store utfordringer innen provinsene som fortsatt står på Janukovitsj' side. På Krimhalvøya, en provins med en svært stor russisk befolkning, har lederen for det lokale parlamentet under et besøk i Moskva uttalt til russisk presse at Krim ønsker å returnere til Russland dersom det blir et maktskifte i Kiev. Russerne har allerede store marinebaser på Krim.

Uttalelsen, som ble tolket som en invitasjon til russisk militær innblanding når Janukovitsj faller, førte til stor frykt blant befolkningen på Krim i dag, både russere, ukrainere og krimtartarer. Det rapporteres om hamstring av mat- og andre essensielle varer og en storm mot bankene for å ta ut kontanter før en eventuell væpnet konflikt.

Ledere for den viktige minoriteten krimtartarene har i uttalelser i dag nørt opp under frykten for en konflikt. Her understrekes det at folkegruppen har sitt hjemland i Ukraina og aldri igjen vil godta et russisk herredømme.

Andre toppolitikere på Krimhalvøya har i dag prøvd å dempe frykten ved å sverge troskap til Ukraina. Men frykten for en russisk innblanding, som vil kunne føre til en storkonflikt, synes ikke å gi seg på Krim. Til det har russiske nasjonalister i Moskva, som høylydt gjør krav på halvøya, altfor ofte demonstrert at denne saken når som helst kan komme opp.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no