See also:
» 27.03.2014 - Sjokoladekongen blir trolig Ukrainas neste president
» 18.03.2014 - Kiev lover reformer i Rest-Ukraina
» 12.03.2014 - Selv Hviterussland anerkjenner Ukrainas nye regjering
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin
» 01.03.2014 - Russisk invasjon i Ukraina er i full gang
» 28.02.2014 - Russlands parlament forbereder Krim-anneksjon











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Opprørerne har samlet sine falne på et hotell i Kiev sentrum i dag
© EuromaidanPR/GNU/Kureren
Politikk - Ukraina

Nye kamper i Ukraina: Lederne mister kontroll

Politiet satt i dag inn snikskyttere mot demontrantene i Kiev

© Radio Svoboda/Kureren
Kureren, 20. februar 2014
- I morges brøt det igjen ut heftige kamper på Uavhengighetsplassen (Maidan) i Kiev sentrum, trolig med over 25 drepte. Volden synes å ha fått en egendynamikk, da både president Viktor Janukovitsj og lederne av opposisjonen prøvde å unngå nye kamper i dag.

Våpenhvilen, som ble inngått mellom de politiske lederne sent i går kveld, holdt gjennom hele natten. Men ved daggry ble det plutselig skutt igjen i og rundt protestleiren på Maidan. Og det som først var enkelte skudd og brannbomber utviklet seg raskt til dødelige konfrontasjoner.

Hvem var ansvarlig for bruddet av våpenhvilen? Nærmest som forventet, hevder begge partene at det var den andre siden som startet voldshandlingene i dag tidlig, rundt klokken 9.20.

Det er motstridende meldinger om hva som hendte. Blant de første hendelsene var at Musikkakademiet, et bygg ved Maidan som holdes okkupert av opprørerne, ble satt i brann. Det hevdes at sikkerhetsstyrkene kastet molotovcocktailer inn i bygget, men det er uvisst om skytingen rundt Maidan startet før eller etter denne hendelsen.

På begge sider er det nemlig grupper som er utenfor den direkte kommandolinjen til president Janukovitsj eller til opposisjonslederne, og dette inkluderer de mest voldsberedte gruppene. Blant demonstrantene har det dannet seg egne forsvarsgrupper som i liten grad hører på kommandoer fra den politiske opposisjonen. Og på regjeringssiden opererer grupper av såkalte "titusjkier" - betalte sivile voldsutøvere og provokatører - stort sett på egenhånd.

Både demonstrantenes forsvarsgrupper og "titusjkiene" er til dels væpnet til tennene. De til dels høyreradikale forsvarsgruppene har ved flere anledninger drevet protestene i en mer voldelig retning enn den politiske ledelsen har ønsket. "Titusjkiene" har gått over alle anstendighetsgrenser ved å myrde journalister, banke opp forsvarsløse antatt opposisjonelle og fremprovosere voldel

Utenriksministrene fra Tyskland, Polen og Frankrike i møte med opposisjonslederne i Kiev i dag

© Trutschel/Außenamt/Kureren
ige sammenstøt.

I går kveld fikk demonstrantene på Maidan og de ordinære sikkerhetsstyrkene klar beskjed om tilbakehold fra opposisjonen og regjeringen. Det tok noe tid før beskjeden kom frem og ikke minst før den sank inn, og overivrige enkeltpersoner på begge sider endelig la ned våpnene.

Og da situasjonen i morges plutselig kom ut av kontroll, var det også oppfordringer på begge sider om å være tilbakeholden. Da de første skuddene begynte å falle, gjorde personen som akkurat da befant seg på storscenen på Maidan sitt beste for å roe gemyttene. Han gjentok gang på gang: "Folkens, la være! Det dere holder på med gir ikke noe mening." Men da var det allerede for sent.

Over 25 døde bare i dag
Snart haglet det i molotovcocktailer, brostein og skarpe skudd, fra begge sider. Denne gangen var også begge partene bedre forberedt og bedre væpnet. Sikkerhetsstyrkene skal ha brukt snikskyttere. Demonstrantene hadde forsterket barrikadene og skaffet seg vesentlig flere skytevåpen, som de også tok i bruk.

Kampene i morgentimene utviklet seg til de hardeste og mest dødelige hittil under opprøret i Ukrainas hovedstad Kiev. Opprørerne synes å ha lidd de aller fleste tapene, men de har samtidig klart å rykke frem mot de vikende polititroppene. Stadig nye bygninger ble okkupert i sentrumsgatene, men ikke uten å møte motstand av politiet, som skjøt med skarpt og også kastet brannbomber.

Ifølge ubekreftede meldinger fra de mange sykestuene i Kiev sentrum, samt fra lokale journalister, har minst 25 mennesker blitt drept, bare i løpet av denne morgenen. Svært mange ble drept av nettopp snikskyttere. En av de dre

Ukrainas president Viktor Janukovitsj da han annonserte våpenhvilen i går kveld

© Presidentembetet/Kureren
pte skal være en politimann. Samtidig hevder demonstrantene at de har tatt over 60 politimenn til fange.

Samtidig rapporteres det om nye troppebevegelser inn til Kiev. Det skal dreie seg om politi- og spesialstyrker, men også om den ukrainske hæren. Demonstrantene hevder til og med at de har beslaglagt russiske tjenestebevis fra "ukrainske" politimenn, og hevder dermed at Russland gir aktiv militær hjelp til Janukovisj-regimet. Det går også rykter om at en unntakstilstand står for døren, noe som ville legitimere en militær innsats mot opprørerne.

Men det skal også foregå et intensivt diplomatisk arbeid for å få en rask slutt på den eskalerende volden. Utenriksministrene fra Tyskland, Polen og Frankrike har hatt svært lange møter med både opposisjonen og president Janukovitsj. Opposisjonslederne skal ha vært i et møte etter det andre med regjeringsrepresentanter.

Og mye kan også tyde på at det i dag er politisk bevegelse i Ukraina. Flere representanter fra det regjerende Regionspartiet til president Janukovitsj skal i dag ha hoppet av i protest mot politivolden. Dette gjelder blant annet borgermesteren i Kiev, Volodimir Makenko. Også flere ukrainske medier, som eies av oligarkene, skal i dag ha begynt å rapportere mer kritisk om regjeringsstyrkenes innsats.

Til sammen gjør dette at presset mot president Janukovitsj stadig øker, selv om presidenten i dag trolig ikke har gitt ordre til å bryte våpenhvilen. Men han har satt seg og Ukraina i en situasjon der en slik voldsspiral kunne settes i gang. Klokken 14.30 samles parlamentet igjen, og denne gang kan det hende at man finner et flertall mot Janukovitsj.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no