See also:
» 27.03.2014 - Sjokoladekongen blir trolig Ukrainas neste president
» 18.03.2014 - Kiev lover reformer i Rest-Ukraina
» 12.03.2014 - Selv Hviterussland anerkjenner Ukrainas nye regjering
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin
» 01.03.2014 - Russisk invasjon i Ukraina er i full gang
» 28.02.2014 - Russlands parlament forbereder Krim-anneksjonChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


I den vestukrainske byen Ternopil har spesialstyrkene sverget troskap til revolusjonen
© EuromaidanPR/GNU/Kureren
Politikk - Ukraina

Vest-Ukraina forbereder seg på borgerkrig

Store deler av Vest-Ukraina er allerede i opprørernes kontroll

© GNU/Kureren
Kureren, 19. februar 2014
- Dersom protestleiren på Maidan i Kiev skulle falle, har befolkningen vest i Ukraina allerede forberedt seg på videre motstand. I provins etter provins tar demonstranter over kontrollen over administrasjon og sikkerhetsstyrker. Store våpenlagre har allerede skiftet hender.

Den historiske byen Lviv er det ledende senteret i Vest-Ukraina. Og Lviv er nå komplett på opposisjonens hender. Borgermesteren er på opprørernes side. Demonstranter overtok i går hovedkvarterene til politiet og spesialstyrkene i byen, samt statsadvokatens kontor.

Politistyrkene i Lviv gjorde ingen motstand, og de viste snarere sympati for demonstrantene. Og dermed er også våpenlagrene til politiet og spesialstyrkene i Lviv i opposisjonens hender. Disse har nå begynt å organisere borgerverngrupper for å sørge for den videre sikkerheten i storbyen, men også for å forsvare seg mot motangrep fra regjeringen i Kiev.

I ettermiddag gikk opprørerne og de nye myndighetene i Lviv et skritt videre. Byen og provinsen Lviv har nå erklært seg uavhengig fra Kiev og vil etablere et autonomt styre. Lokale krefter ser på dette som begynnelsen på et autonomt Vest-Ukraina.

I naboprovinsene Ivano-Frankivsk og Rivne er situasjonen den samme. Heller ikke her gjorde sikkerhetsstyrkene motstand mot maktskiftet. Tvert imot har politistyrker og de militære skiftet side. I Ivano-Frankivsk skrev kommandøren for den lokale hærenheten, Petro Sjuliak, under på en forklaring om at enheten "ikke vil følge de klart kriminelle ordrene" fra regjeringen i Kiev. Man ville derimot forsvare det ukrainske folkets rett til å demonstrere.

Men i den vestlige provinsen Ternopil var det er mer dramatisk utvikling. Også her prøvde demonstranter på tirsdag å overta politihovedkvarteret, men her møtte de massiv motstand. Etter flere timers sammenstøt ble politistasjonen i Ternopil satt i brann i går kveld, og da overga politistyrkene seg.

Motstanden til de regjeringstro kreftene i Ternopil var imidlertid ikke brutt med dette, og det pågikk kamper i den vestukrainske byen hele natte

I provinsen Rivne har demonstrantene tatt over kontroll med politi, statsadvokat og provinsmyndigheter

© Valentina Odartsjenko/Radio Svoboda/Kureren
n samt i morgentimene. Resultatet var at demonstrantene litt etter litt overtok åtte regjeringsbygg, og to av disse ble brent ned til grunnen i løpet av gateslagene.

I løpet av onsdag snudde imidlertid stemningen i Ternopil. Da de fleste statsinstitusjonene var blitt overtatt av opprørerne, oppsøkte ledelsen for de fryktede spesialstyrkene, "Berkut", demontrantenes hovedkvarter og "ba om tilgivelse for å ha utført de ulovlige ordrene," ifølge lokalpressen i Ternopil. Berkut-lederne sverget på Bibelen, i påsyn av over 5000 borgere, at de nå ville forsvare revolusjonen.

I provinsen Volyn, også helt vest i Ukraina ved den polske grensen, står fortsatt slaget mellom opprørerne og makthaverne i hovedstaden Lutsk. Den sentralt oppnevnte guvernøren nektet i dag å gå av, selv om guvernørsetet er omringet av barrikader og demonstranter. Guvernøren ble tatt til fange og jult opp av demonstrantene. Det er trolig bare et spørsmål om tid før resten av statsmakten i Volyn faller i opprørernes hender.

I Den transkarpatiske provinsen, med grenser mot EU-landene Romania, Ungarn og Slovakia, er demonstrantene i dag i ferd med å ta over styringen. Også i provinsen Sjitomir, noe vest for hovedstaden Kiev, tar opprørere i dag over et regjeringsbygg etter det andre. Og selv øst for Kiev, i provinsen Poltava, er opprørerne på fremmarsj.

Grensen mot Polen stengt
Og det er ikke kun i distriktshovedstedene at demonstrantene har tatt makten. Riktignok var kommunene i Vest-Ukraina allerede på opposisjonens hender i utgangspunktet, da så å si alle valgte kommunestyrer i regionen er kontrollert av de partiene som nå støtter demonstrasjonene. Men nå har disse fullstendig brutt lojaliteten til styresmaktene i Kiev.

Også innbyggerne i de mindre byene i Vest-

Demonstranter fra Vest-Ukraina prøver å komme seg til Kiev for å redde protestleiren på Maidan

© EuromaidanPR/GNU/Kureren
Ukraina deltar nå i opprøret. Mange reiser til provinshovedstedene for å delta i kampen, noen reiser helt til Kiev, og andre igjen påser at det ikke kommer forsyninger av sikkerhetsstyrker eller varer inn til Kiev.

I landlige deler av regionen Lviv, som grenser til Polen i vest, har lokale demonstranter begynt å sette opp veisperringer langs hovedveiene. Noen av blokadene er satt opp i samarbeid med det lokale politiet, og hensikten er å stenge samferdselen mellom Ukraina og resten av Europa. Også den polskukrainske grenseovergangen Korczova er nå på opprørernes hender, ifølge en uttalelse fra det polske grensepolitiet.

Utenrikshandelen er i stor grad i hendene på oligarkene i det regjerende Regionspartiet, påpeker aktivistene i Lviv. Dermed håper man, i tillegg til å skape en forsyningskrise, å ramme regjeringspartiet til president Viktor Janukovitsj direkte, og ikke minst de viktige oligarkene som fortsatt støtter regjeringen.

Forsøk på opprør utenfor Vest-Ukraina
Også utenfor det mest pro-vestlige området i Ukraina har det vært tilløp til protester og forsøk på å ta over regjeringsbygg. Men disse har i regelen blitt slått hardt tilbake av lokale politi- og berkutstyrker, samt den irregulære regjeringsbetalte militsen "titusjkiene".

Odessa, en storby ved Svartehavet i Sør-Ukraina, har hittil vært relativt uberørt av protestene. I regionen Odessa var det da også et flertall som stemte på president Janukovitsj ved forrige valg. Men i går og i dag har et økende antall mennesker latt seg provosere av hendelsene i Kiev og prøvd å sette i gang storaksjoner også i Odessa.

I går prøvde demonstrantene å blokkere leirene til spesialstyrkene (Berkut) i Odessa, slik at disse ikke kunne rykke ut til Kiev for å delta i aksjonene mot demo

I den vestukrainske byen Lviv tok demonstranter kontroll over politihus, aktoratet, innenriksministeriet og sikkerhetstjenestene

© EuromaidanPR/GNU/Kureren
nstrantene på Uavhengighetsplassen. Men overmakten ble for stor. I dag ble det organisert fredelige demonstranter foran distriktsmyndighetenes kontorer, men disse ble angrepet av sivile "titusjkier" og flere be banket opp på det groveste.

Også i industribyen Kharkov, i det mer pro-russiske Øst-Ukraina, har mindre grupper av demonstranter prøvd å samle seg i sentrum. Også disse ble gitt en brutal behandling av lokale "titusjkier". Sikkerhetsstyrkene i Kharkov har også gjort en stor innsats for å hindre studenter og andre opposisjonelle fra å reise til Kiev for å delta i protestene der.

Våpen i omløp
Befolkningen i Vest-Ukraina følger nå godt med på det som skjer i hovedstaden Kiev. Mange forsøker å ta seg til Kiev, men myndighetene har for det meste lyktes i å stenge trafikkårene inn til hovedstaden.

Og dersom sikkerhetsstyrkene i dag eller i morgen lykkes i å oppløse protestleiren på Uavhengighetsplassen (Maidan) i Kiev sentrum, frykter man at styrkene i neste omgang vil vende blikket vestover. Ikke minst av den grunn har opposisjonen og de nye borgervernene som dukker opp i de vestukrainske provinsene sikret seg kontrollen over flere våpenlagre.

Dersom militære eller andre styrker under kontroll av president Janukovitsj i de nærmeste dagene forsøker å med makt gjenvinne kontrollen i Vest-Ukraina, vil de måtte regne med væpnet motstand. Borgervernene er innstilt på å forsvare seg.

Regjeringen i Kiev har nemlig allerede indikert at den har planer om å "gjenerobre" Vest-Ukraina. De hemmelige tjenestene i Ukraina, SBU, som er den direkte etterfølgeren etter Sovjetunionens KGB, har i dag annonsert at de nå setter i gang en nasjonal storaksjon "mot terrorisme". SBU viser særskilt til at våpenlagre er kommet på "terroristers" hender.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no