See also:
» 27.03.2014 - Sjokoladekongen blir trolig Ukrainas neste president
» 18.03.2014 - Kiev lover reformer i Rest-Ukraina
» 12.03.2014 - Selv Hviterussland anerkjenner Ukrainas nye regjering
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin
» 01.03.2014 - Russisk invasjon i Ukraina er i full gang
» 28.02.2014 - Russlands parlament forbereder Krim-anneksjon











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Opposisjonen holdt appeller mens det smalt i skudd og eksplosjoner på Maidan i Kiev i natt
© Mystafa Nayem/EuromaidanPR/GNU/Kureren
Politikk - Ukraina

Ukraina: Forhandlingene feilet, drapene fortsetter

I katedralen St Mikael i Kiev er det satt opp et midlertidig sykehus der hundrevis av skadede er blitt tatt imot

© EuromaidanPR/GNU/Kureren
Kureren, 19. februar 2014
- Opposisjonsledernes møte med Ukrainas president Viktor Janukovitsj i natt endte i ingenting. Fortsatt sloss rundt 10.000 sikkerhetsstyrker mot 30.000 demonstranter på Maidan i Kiev sentrum. Også i provinsene i Ukraina mobiliseres det til kamp i slaget om "alt eller intet".

Arseni Jatsenjuk og Vitaly Klitsjko, lederne for Ukrainas to største opposisjonspartier, var bedt til et krisemøte hos president Janukovitsj på tirsdag kveld etter at det var meldt om over ti dødsfall etter sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker. Men møtet viste seg å være både dårlig forberedt og innholdsløst.

Jatsenjuk og Klitsjko møtte opp punktlig på presidentkontoret, men måtte vente i mellom en og to timer før Janukovitsj tok imot dem. Samtidig raste kampene ute på Uavhengighetsplassen (Maidan) i nærheten. Det var ikke tegn til "våpenhvile" fra sikkerhetsstyrkenes side, som satte Fagbevegelsens hus i brann og ved flere anledninger prøvde å storme de brennende barrikadene rundt Maidan.

Og da møtet endelig ble holdt, viste president Janukovitsj seg, ifølge Klitsjko, å være uten kontakt med realitetene og dårlig informert om situasjonen. Presidenten hadde kun ett punkt på agendaen, og det var at opposisjonslederne skulle be demonstrantene om å stoppe og reise hjem. Opposisjonslederne satt i over en time og hørte på beskyldninger om at det var de som var eneansvarlige for volden i gatene.

"Janukovitsj er ute av stand til å takle situasjonen," beskrev Klitsjko møtet. "Alt han sa var at opposisjonslederne måtte be folket i gatene om å stoppe konfrontasjonene og legge ned våpnene. Det er uklart hvilke våpen han hadde i tankene, nå som sikkerhetsstyrker bruker vold mot og skyter på demonstranter i sentrum av Kiev. Jeg mener at myndighetene straks bør trekke sikkerhetsstyrkene tilbake og avslutte den blodige konflikten, fordi nå blir folk drept, sa jeg til Janukovitsj," refererer Klitsjko fra møtet.

"Hvordan kan man la det spille blod mens det foregår forhandlinger?" spør opposisjonslederen. "Dessverre forstår han ikke situasjonen," avslutter Klitsjko, som bega seg mot protestleiren på Maidan straks møtet var over.

Jatsenjuk, lederen for Julia Timosjenkos Fedrelandsparti, bekreftet i natt Klitsjkos skildringer og la til at president Janukovitsj hadde truet med å innlede rettsprosesser mot opposisjonslederne. Presidenten hadde holdt en truende tone gjennom hele møtet, ifølge Jatsenjuk. "Vårt eneste mål var en øyeblikkelig våpenhvile," la han til.

Demonstranter beskutt
Og mens opposisjonen og president Janukovitsj "forhandlet", startet i praksis de mest blodige timene hittil i det ukrainske opprøret. Politistyrker, spesialstyrker og væpnede agenter fra regjeringspartiet satt inn et massivt støt mot protestleiren på Maidan fra klokken 20 i går kveld, norsk tid. Det ble skutt skarpt, brukt tåregass, vannkanoner og sjokkgranater, samt armerte fartøy for å forsere barrikadene.

I slaget om Uavhengighetsplassen kastet demonstrantene hjemmelagde

Demonstrantene på Uavhengighetsplassen (Maidan) ble utsatt for harde angrep i går og i natt

© EuromaidanPR/GNU/Kureren
brannbomber og brostein. Enkelte var også bevæpnet med skytevåpen. Brannbombene gjorde spesielt stor skade, og satte også fyr på barrikadene. Det er derimot mer usikkert hvem som hadde ansvar for at demonstrantenes telt og omliggende bygg gikk opp i lys lue.

Politistyrkene stormet først omliggende bygg som var okkupert av demonstrantene. Særlig hardt gikk det ut over Fagforeningens hus, som blant annet huset informasjonsgruppen Euromaidan PR. Bygget tok fyr, og ilden spredte seg over flere etasjer. Flere eksplosjoner i bygget kunne høres utover natten. Brannmannskaper og demonstranter brukte flere timer på å redde ut de mange som var fanget i brannen.

Samtidig gjorde sikkerhetsstyrkene det ene forsøket etter det andre på å storme Uavhengighetsplassen. Armerte fartøy ble flere ganger satt inn for å rydde vei, men demonstrantene klarte å holde festningen. Ved ett tilfelle tok demontrantene også i bruk en vannkanon de hadde fått hånd om, og klarte med den å stanse politistyrkene.

Men steinkastingen og skuddsalvene førte med seg et stort antall skadde. Selv en opposisjonsleder, som holdt en appell på scenen på Maidan, ble truffet av et streifskudd fra politiets salver. Demonstrantene og myndighetene var i natt relativt enige om at minst 22 mennesker var blitt drept i løpet av det blodigste døgnet i protestenes historie hittil. Rundt 8 av disse var politimenn.

I tillegg er det meldt om anslagsvis 1200 skadde. Sykehusene i Kiev svømmer over av skadde, ifølge Irina Gerasjtsjenko, som er parlamentsmedlem for opposisjonspartiet UDAR og sammen med de fleste kvinnelige opposisjonspolitikerne har meldt seg til frivillig arbeid i sykehusene i Kiev. "Det er mange her med svært alvorlige skader og skader fra skuddvåpen," ifølge Gerasjtsjenko.

Kampen om adgangen til Maidan
Og mens den store symbolkampen ble utført i "skyttergravene" rundt Maidan, var det i realiteten en veritabel maktkamp i hele Ukraina i går og i natt. Myndighetene har jobbet hardt for at ytterligere demonstranter ikke skulle klare å komme seg til Kiev sentrum, mens protestanter har gjort sitt beste for å bryte hindringene, samt å stoppe politistyrker og militære fra å forflytte seg til Kiev.

Allerede på tirsdag ettermiddag stengte myndighetene metroen i Kiev, som vanligvis transporterer folk så å si inn i protestenes smørøye. Og kort etter ble alle hovedveiene inn til den ukrainske hovedstaden stengt. Slik ønsket myndighetene å unngå at protesterende fra resten av Ukraina samlet seg i Kiev. I tillegg sørget en medieboikott samt stengningen av den opposisjonsnære tv-kanalen TV5 for en relativt effektiv informasjonssperre til befolkningen.

Og i gater og torg rundt Maidan ble det etter hvert tett b

I den vestukrainske byen Lviv tok demonstranter kontroll over politihus, aktoratet, innenriksministeriet og sikkerhetstjenestene

© EuromaidanPR/GNU/Kureren
efolket av såkalte "titusjki", betalte, væpnede agenter for regjeringspartiet i sivile klær. Titusjkiene har vært sentrale i å angripe demonstranter på vei til og fra Maidan, og det har i hele kveld og natt blitt rapportert om brutale overgrep fra disse paramilitære gruppene i de mørke gate i Kiev. Også gatelysene ble skrudd av i natt.

Men på tross av nyhetsblokade, veisperringer og trusler om vold har det stadig kommet påfyll av mennesker til Maidan. Det ble i natt anslått at 30.000 mennesker deltok i forsvaret av protestleiren i sentrum av Kiev.

Og i tillegg til slaget om Maidan har frontene gått over hele Kiev og Ukraina. I løpet av natten er flere av politisperringene som stanser trafikken inn til Kiev blitt angrepet. I perioder har det lyktes demonstrantene å åpne noen av hovedferdselsårene inn til hovedstaden.

Opprør i provinsene
I provinsene har det vært enda tøffere oppgjør. I de vestukrainske provinsene Lviv, Ivano-Frankivsk og Rivne stormet demontranter i går kveld de lokale politihovedkvarterene og møtte ingen motstand. I naboprovinsen Ternopil mislyktes forsøket på å ta over politihuset, helt til demonstrantene like godt satte det i brann.

Og i løpet av natten ble også aktoratet og innenriksministeriet i storbyen Lviv i Vest-Ukraina overtatt av demonstrantene. Ordføreren i Lviv, Andrij Sadovij, hadde tidligere på dagen oppfordret sikkerhetsstyrkene i provinsen om å "bruke våpnene deres til å beskytte befolkningen" i stedet for å angripe den.

Like viktig var at demonstrantene i Vest-Ukraina har isolert spesialstyrkene og militære baser for slik å stanse flere styrker fra å forflytte seg til Kiev. I storbyen Odessa i sør, der Janukovitsj opprinnelig hadde stor støtte, klarte demonstrantene ikke å hindre styrkene i å bryte ut. Men de trøstet seg med at det imens var blitt en trafikkork på over 200 km (!) på veien mot Kiev.

Samtidig rapportertes det fra viktige provinser som Lviv at tusenvis av demonstranter er på vei til Maidan i Kiev. Forsterkninger ventes etter hvert fra hele landet dersom demonstrantene på Maidan klarer å holde skansen lenge nok.

Og etter hvert som det ble sent på natten i Ukraina, syntes både myndighetene og demonstrantene å innstille seg på at stillingskrigen på Maidan ville fortsette utover dagen i dag. Forretningsstanden i Kiev oppfordret butikkene i sentrum til å holde stengt på onsdag, og kommuneadministrasjonen varslet om stengte skoler og barnehager i minst ett døgn.

Og opposisjonen klarte å holde skansen gjennom natten, selv om dødstallene i morges var steget til minst 25. Men myndighetene har gjort det klart at kampene om Ukrainas fremtid vil fortsette på Maidan også i dagslyset i dag, samme til hvilken pris.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no