See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 12.02.2014 - Nasjonalistene blander seg i bosnisk opprør
» 01.10.2013 - Folketelling med krutt i Bosnia-Hercegovina
» 25.04.2013 - Serbisk knefall for ofrene i Srebrenica











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Under angrep fra rasende demonstranter: Regjeringskvartalet i Sarajevo i dag
© Amramal/GNU/Kureren
Politikk - Bosnia-Hercegovina

Voldsomme sosiale opptøyer i Bosnia

Politistyrker i industribyen Tuzla prøvde i dag å stoppe større ødeleggelser

© Jasna Osmanovic/GNU/Kureren
Kureren, 7. februar 2014
- 20 år med økonomisk stillstand. Halvparten av bosnierne er arbeidsløse. Verktøykassen til sentralregjeringen i Sarajevo viser seg å være tom. Nå brer det seg en stor protestbølge i landet, blant bosnjaker, kroater og serbere likens. På fredag ble regjeringsbygg i Tuzla og Sarajevo stormet.

Det har ulmet i Bosnia-Herzegovina i månedsvis. Misnøyen med den økonomiske og sosiale utviklingen er nærmest allmenn. Og dråpen som fikk begeret til å renne over var stengningen av fire storbedrifter i den nordbosniske byen Tuzla. 10.000 arbeidere trues med å bli satt på gata.

Og siden onsdag har dermed tusenvis av demonstranter dominert gatebildet i Tuzla, Bosnias tredje største by.

Protestene i Tuzla har økt raskt i omfang og i radikalisering. Kravet har vært at lederen for lokalmyndighetene, Sead Causevic, som gis ansvar for konkursen til de fire storbedriftene, måtte gå. I dag har demonstrantene beleiret flere regjeringsbygg i Tuzla og satt fyr på kommuneadministrasjonen, helt til Causevic i ettermiddag endelig meldte at han ville trekke seg.

Og mens Tuzla sentrum fortsatt er beleiret, delvis av feirende demonstranter, men også av grupper som krever større endringer, har konflikten for lengst spredd seg til alle større byer i Bosnia-Herzegovina. Fra Bihac i nordvest, til Mostar i den kroatiskdominerte landsdelen, til den serbiskbosniske hovedstaden Banja Luka, og til hovedstaden Sarajevo - overalt er det voldsomme protester rettet mot myndighetene generelt.

Protestene har for lengst fått en bredere horisont, ut over bedriftsstengninger og de vanlige nasjonalistiske motsetningene. Allerede på torsdag var det store protester mot statsstyringen i de største byene i landet, og flere av disse endte opp i voldsomme sammenstøt. Ifølge bosniske medier kom mer enn 130 mennesker til skade, de fleste av dem i Tuzla.

Et voldsomt oppdemmet sinne
I dag har protestene rundt omkring i Bosnia fokusert på den sosiale stagnasjonen og den omfattende korrupsjonen i landet. "Tyver, tyver!" var slagordet til demonstrantene i over 20 bosniske byer i dag. "Arrester disse gribbene!" ropte demonstrantene i Sarajevo. Bare i hovedstaden var det titusener som demonstrerte.

Også i dag var det betydelige voldsepisoder, særlig i Tuzla og Sarajevo. Voldsbølgen i Tuzla ble på fredag kveld dempet etter at sentralregjeringen i Sarajevo oppfordret politiet til ikke å gå til angrep på demonstrantene og Causevic om å gå av. Men i Sarajevo har derimot spenningen økt fra time til time.

I løpet av ettermiddagen og kvelden satt demonstranter både regjerings- og presidentbygget i hovedstaden i brann. Brannmannskaper så etter hvert ut til å få ilden under kontroll. Det har kommet til flere sammenstøt mellom demonstranter og politistyrker i den bosniske hovedstaden, og Universitetssykehuset i Sarajevo meldte klokken 18 om minst 61 skadde personer. 44 av disse var politimenn, og 17 var sivile.

Det er lite som tyder på en rask slutt på demonstrasjonene i Bosnia-Hercegovina. Og selv om demonstrantene ikke har klart å samle seg om noen konkrete krav, ser det ut til å være nok oppdemmet sinne over den håpløse situasjonen i landet til å holde liv i uroen i dage- hvis ikke ukevis.

Politisk lammelse, økonomisk ruin
Og det er grunner nok til å protestere mot det politiske lederskapet i Bosnia. Landet har blant de aller verste økonomiske og sosiale forholdene i hele Europa, langt verre enn krisestatene Hellas og Spania. Ifølge offisielle tall ligger arbeidsledigheten på hele 45 prosent, men det reelle tallet er trolig langt over 50.

Årtier med økonomisk stillstand og få endringer siden krigen for 20 år siden har gjort fattigdommen til et svært omfattende problem. Ifølge offisielle tall lever en av fem bosniere under fattigdomsgrensen. Det er til og med utbredt sult blant landets fattigste.

Heller ikke for dem som har jobb er situasjonen betydelig bedre i Bosnia-Hercegovina. Den gjennomsnittelige månedslønnen i landet ligger på beskjedne 420 euro

Skylder på Daytonavtalen: Stormuftien i Bosnia-Hercegovina, Husein Kavazovic

© IKC/Kureren
(3.500 kroner). Prisnivået er lavt, men heller ikke mye lavere enn i østeuropeiske EU-land, der lønningene er bedre og flere er i arbeid.

Befolkningen retter nå sinnet mot politikere på nasjonalt, kantonalt og lokalt nivå. Ingen har gjort en ordentlig innsats for å få landet ut av den håpløse situasjonen, og krangelen politikerne imellom synes å sørge for evigvarende stagnasjon. Det eneste politikerne gjør, ifølge de frustrerte demonstrantene, er å sitte på toppen av korrupsjonsspiralen.

Ikke bare arbeidsledige bosniere klager på landets politikere. Også EU-parlamentet kom i går med en svært kritisk uttalelse som ga de bosniske politikerne ansvaret for den håpløse sosiale situasjonen i landet, som i sin tur har gitt grobunn for de voldsomme opptøyene, ifølge uttalelsen.

Men i Bosnia-Hercegovina er synspunktene på dette noe mer nyanserte. Den bosniske stormuftien, overhodet for muslimene i landet, sier i en pressemelding i dag at "dagens og tidligere regjeringer ikke kan unndra seg ansvaret for dagens misnøye. Men det er skaperne av den grunnlovsmessige og legale situasjonen i Bosnia-Hercegovina som har ansvaret for den generelle situasjonen i landet og samfunnet, som tillater motstanderne av fremskrittet å blokkere en normal samfunnsutvikling."

Stillstand siden Daytonavtalen
Stormuftien gir dermed en stor del av ansvaret til stormaktene som dikterte vilkårene i Daytonavtalen av 1995. Daytonavtalen la grunnlaget for freden i Bosnia-Hercegovina, men definerte også den kantonale maktdelingen i landet, der bosnjakene ("muslimene"), serberne og kroatene har betydelig selvstyre og hver for seg kan blokkere politikken til sentralregjeringen i Sarajevo.

Dette har i praksis ført til en nærmest fullstendig politisk lammelse i landet. Politikken domineres fortsatt av nasjonalistiske ledere som har hver sin visjon for landet. Blant annet strides det om en eventuell EU-tilnærming, og uenighetene om dette har ført til at Bosnia-Hercegovina er det landet på Balkan som er lengst unna et EU-medlemskap.

De tre folkegruppene fortsetter å rive landet i hver sin retning. Men serberne fortsatt jobber for størst mulig selvstendighet for sitt relativt ensartede territorium, ønsker bosnjakene, som bor spredt over hele landet, et Bosnia som er mest mulig sentralstyrt. Kroatene er for tiden territorielt forent med bosnjakene, men ønsker seg nå i større grad en egen kroatisk delstat, eller til og med en tilknytning til Kroatia.

To årtier med politisk stillstand har også ført til at man har oppnådd svært lite med fornyingen av økonomien i denne tidligere jugoslaviske delstaten, som i utgangspunktet var dominert av lite profitable statsbedrifter. Mye av strukturene i staten Bosnia er en arv fra kommunisttiden, og manglende evne til å reformere dette har ikke bidratt til å lokke investorer til landet.

Det siste slaget som har truffet den bosniske økonomien er at Kroatia ble fullverdig EU-medlem i fjor sommer. Dermed måtte Kroatia også forlate den sørøsteuropeiske frihandelssonen CEFTA, som Bosnia-Hercegovina er en del av. Kroatia var en av hovedhandelspartnerne til bosniske bedrifter, men nå er det reist nye tollgrenser. Nye, tøffe EU-standarder gjelder også for eksporten til Kroatia, noe som mer eller mindre har stengt bosniske meieri- og kjøttprodukter ute fra dette tradisjonelle markedet.

Dette har også gått ut over den tradisjonelle industribyen Tuzla, nord i landet. Byens næringsliv har aldri riktig kommet seg etter Bosniakrigen, og med manglende investeringer og et stadig bortfall av markeder har antall arbeidsplasser stadig sunket. Og det er ingen som har noen gjennomførbare visjoner om hvordan man endelig kan snu trenden i Tuzla.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no