See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 24.01.2014 - Hvorfor det er reelt håp for et demokratisk Tunisia
» 09.01.2014 - Islamistene gir fra seg makten i Tunisia
» 15.08.2013 - Tunisias islamistregjering vurderer nyvalg
» 15.05.2013 - Øst-Tunisia under angrep fra al-Qaida
» 12.02.2013 - Islamister truer kristne og moderate muslimer i Tunisia og Libya











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Tunisias parlament har endelig kommet frem til enighet om en ny grunnlov
© Tab59/GNU/Kureren
Politikk - Tunisia

Endelig enighet om ny grunnlov i Tunisia

Nå er det klart! Tunisias parlamentspresident Mustapha Ben Jaafar

© Tab59/GNU/Kureren
Kureren, 24. januar 2014
- Tre år etter at den arabiske våren startet i Tunisia, er landets nye politikere blitt enige om en ny grunnlov. Denne vil bli vedtatt i løpet av helgen, melder parlamentspresidenten, og da kan tunisierne endelig forberede valget på landets første ordinære parlament.

Det tunisiske parlamentet er egentlig kun en grunnlovsgivende forsamling, som ble valgt i 2011 for å berede grunnen for et nytt demokrati. Men med det moderate islamistpartiet An-Nahdah som største gruppe, med 37 prosent av stemmene, og en stor sekulær opposisjon, har arbeidet med en ny grunnlov blitt blokkert så langt.

Det kreves nemlig et to tredels flertall i den grunnlovsgivende forsamlingen. Og med en grunnleggende konflikt om hvem som skal ha størst makt i fremtidens Tunisia, presidenten eller parlamentet, har blokaden i arbeidet med ny grunnlov vært total i to år.

Men etter en fornyet protestbølge mot den islamistdominerte regjeringen sommeren 2013, som endte med at statsminister Ali Larajedh gikk av og ga makten til en "teknokratregjering" den 9. januar, har det kommet fortgang i arbeidet. Partiene ble enige om at den påbegynte grunnlovsteksten skulle ferdigskrives i løpet av noen uker, slik at det endelig kunne holdes nyvalg.

Forsamlingen satt seg ned allerede den 3. januar, med det klare oppdraget at den nye grunnloven skulle være ferdig innen den 14. januar. Siden dette har forsamlingen sittet i et nærmest kontinuerlig maratonmøte. Og selv om tidsplanen sprakk med ti dager, kunne parlamentspresident Mustapha Ben Jaafar i dag annonsere at grunnlovsteksten var ferdigforhandlet.

Ifølge Ben Jaafar vil forsamlingen stemme over teksten på lørdag eller søndag, og da regner man med å oppnå det nødvendige to tredels flertallet. I så fall vil den nye grunnloven straks tre i kraft. En folkeavstemning er ikke forutsett, da befolkningen allerede ved valget i 2011 hadde gitt mandatet for å skrive grunnloven til forsamlingen.

Grunnlovsteksten har ikke blitt offentliggjort enda. Ben Jaafar kunne i dag likevel presentere noen grunnriss av hva som blir bærebjelkene i Tunisias nye grunnlov.

Ben Jaafar kalte den nye grunnloven "progressiv og i samsvar med målene for revolusjonen." Dette var "grunnloven for frihet, som legger grunnlaget for en moderne stat og etablerer en balanse mellom statsmaktene. Grunnlovsdomstolen, som vil kontrollere både lovene og regjeringsmakten, vil til og med kunne avsette republikkens president," avslørte Ben Jaafar.

Parlamentspresidenten forklarte videre at de sosiale kravene som ble fremmet under revolusjonen også var blitt tilgodesett i den nye grunnloven. "Denne grunnloven stiller garantier for folkets sosiale rettigheter, og den definerer desentraliseringen og lokale myndigheter som det viktigste grunnlaget for statsstyret," sa Ben Jaafar.

Den

86-åringen Beji Kaid Essebsi leder det viktige sekulære partiet Nidaa Tounes

© Nidaa Tounes/Kureren
tunisiske grunnlovsforsamlingen skal ha brutt ut i applaus og spontan sang da man endelig kom frem til enighet om den nye grunnloven. Forsamlingen sang nasjonalsangen og slagordene fra revolusjonen: "Trofaste, trofaste til martyrenes blod!"

Valgkampen begynner
Men den politiske enigheten og feiringen begrenser seg til den nye grunnloven. Realiteten i dagens Tunisia er en tøff maktkamp mellom de i økende grad upopulære islamistene fra An-Nahdah, og en sekulær opposisjon som har begynt å samle seg om en felles leder, 86-åringen Beji Kaid Essebsi.

Og mens forsamlingen trolig vil fremvise stor enighet når det skal stemmes over grunnlovsteksten i helgen, er allerede neste krangel forprogrammert. Ben Jaafar kunne i dag nemlig også annonsere at et mistillitsforslag mot den nye, partiløse statsministeren, Mehdi Jomaa, vil bli stemt over på tirsdag eller onsdag.

Mens statsminister Jomaa, en tidligere industriminister, i prinsippet er "en partiløs teknokrat", hevder den sekulære opposisjonen at han egentlig er tilhenger av islamistpartiet. De krever dermed en annen person til å lede Tunisia mens landet forbereder seg på valget til høsten. Det er imidlertid tvilsomt om opposisjonen vil få flertall for sitt mistillitsforslag.

I praksis har nemlig valgkampen begynt allerede, og de tidligere så splittede sekulære partiene prøver i økende grad å vise at de står samlet og at de kan utøve makt.

Det er det nydannede partiet Nidaa Tounes, under Essebsi, den siste statsministeren i overgangsperioden før valget i 2011, som ser ut til å bygge seg opp til den samlende polen på den sekulære siden. Partiet har støtte fra den mektige fagbevegelsen UGTT, arbeidsgiverforeningen UTICA og mange representanter fra det gamle regimet. Det er allerede 11 parlamentsrepresentanter som er gått over til det nye partiet, og flere av de små sekulære partiene flokker seg nå rundt Nidaa Tounes.

Og det er mye som tyder på at Nidaa Tounes, sammen med andre mindre sekulære partier, ligger best an til å vinne høstens valg. Islamistene i An-Nahdah har derimot fått skylden, mer eller mindre fortjent, for alt som er gått galt i Tunisia siden revolusjonen, og har siden i fjor sunket raskt på meningsmålingene (som for øvrig er svært upålitelige i Tunisia).

Det er altså et spennende år tunisierne nettopp har gått inn i.

Les også dagens leder om hvorfor revolusjonen i Tunisia utvikler seg annerledes enn i Egypt og Libya her: "Hvorfor det er reelt håp for et demokratisk Tunisia".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no