Salafistgruppen Ansar al-Sharia reklamerer for seg selv med dette bilde på Facebook © Kureren Politikk - Tunisia
Øst-Tunisia under angrep fra al-Qaida | Abu Yadh, lederen for Ansar al-Sharia | © Youtube/Kureren | Kureren, 15. mai 2013 - Terrorgruppen "al-Qaida i Maghreb" har i ukevis bitt seg fast i regionen Kasserine i Tunisia ved den algeriske grensen. Den tunisiske hæren har satt i gang en motoffensiv mot islamistene, som trolig kommer fra Mali med våpen fra Libya.
I løpet av de siste ukene har den tunisiske hæren jevnlig flydd over skogene i den fjellrike regionen Kasserine, helt øst og i innlandet, og sluppet bomber i disse utilgjengelige strøkene. Hele området rundt fjellene Djebel Chambi er i alarmberedskap: En avdeling av terroristene "al-Qaida i Maghreb" har funnet veien hit. og landets militære styrker gjør det de kan for at islamistene ikke skal få bite seg fast i Tunisia.
Ifølge det tunisiske innenriksdepartementet, er det trolig snakk om stridende som har flyktet fra de franske styrkene som har befridd Nord-Mali fra jihadistene. Gruppen fikk trolig våpen under sammenbruddet av Ghadaffi-regimet i Libya. Det antas at den har lokale støttespillere i Tunisia.
Tunisias innenriksminister Lotfi Ben Jeddou har prøvd å holde operasjonen så hemmelig som mulig de siste ukene, både for å unngå frykt om situasjonen i turistlandet Tunisia og for ikke å lokke flere jihadister til landet eller Tunisias egne islamister til Kasserine.
Men i det siste har ryktene i nasjonale og internasjonale medier om en militær operasjon utenfor byen Kasserine blitt sterkere, og Jeddou måtte nå innrømme at nasjonale styrker sloss mot grupperinger fra al-Qaida i grenseområdene mot Algerie. Men ministeren vil ikke ut med mye informasjon, så det meste som berettes fra Kasserine kommer fortsatt fra uautoriserte kilder og er ryktebasert.
Flere kilder, som viser til den tunisiske hæren, hevder det dreier seg om et 20-talls væpnede terrorister som fortsatt skjuler seg i de østtunisiske fjellene og skogene. Offisielle kilder i nabolandet Algerie har allerede bekreftet at jihadistene skal være tilknyttet gruppen "al-Qaida i Maghreb", som var sentral i okkupasjonen av Nord-Mali og sto bak terrorangrepet i In Amenas. "Noen av dem er tunisiere og andre er algeriere," hevder disse kildene. Andre militære kilder hevder at det dreier seg om rundt 50 islamister.
Det tunisiske forsvarsdepartementet har bekreftet at minst 16 tunisiske regjeringssoldater har blitt skadet i kamphandlinger utenfor Kasserine. Ifølge forsvarsminister Rachid Sabbagh, vil "forsvaret fortsette aksjonen til terroristene har blitt eliminert."
Andre kilder har fortalt til tunisiske medier at motoffensiven allerede skal ha gitt resultater. Den tunisiske hæren skal, ifølge disse kildene, ha tatt til fange minst 45 islamister tilhørende gruppen, samt flere lokale kollaboratører.
Frykt for lokale kollaboratører
Også to ledere for den tunisiske salafistgruppen Ansar al-Sharia skal være arrestert. Det er særlig frykt for at denne ekstremistgruppen skal sende forsterkninger til fjellene rundt Kasserine eller slå seg sammen med al-Qaida-gruppen. Ansar al-Sharia har vært den mest ekstreme islamistgruppen som har operert fritt og åpenlyst i Tunisia siden revolusjonen for to år siden. Gruppen, som vil innføre et teokrati i landet og står bak ødeleggelsen av gamle gravplasser og kulturskatter, reklamerer åpenlyst for en "islamsk revolusjon" og deler ut informasjon om hvordan man lager bomber.
Frykten for kollaboratører fra Ansar al-Sharia synes berettiget. Den antatte lederen for gruppen, Abu Yadh, som nylig har gått under jorden, utstedte denne uken en pressemelding der han kaller den tunisiske regjeringshæren for "en tyrannisk hær". Abu Yadh ber videre følgesvennene i salafistgruppen om ikke å gi opp kampen, men tvert imot forberede seg på et snarlig væpnet oppgjør med "regimet".
Salafistene sprer terror
Salafistgruppen Ansar al-Sharia, som får stadig flere medlemmer, har økt angrepene på annerledestenkende i Tunisia det siste året. Det er særlig den vidt utbredte sufismen som får unngjelde - sufismen er en gammel mystikkdyrkende variant av islam. Og angrepene på sufistiske helligdommer og gravsteder til "helgener" har skapt frykt og frustrasjon i Tunisia.
I kystbyen Bizerte, i nærheten av hovedstaden Tunis, ødela islamister i løpet av nyttårsnatten mausoleet etter "helgenen" Ali Hacheni fra 1100-tallet. Videre i januar ble til og med mausoleet til sufistorheten Sidi Bou Said brent ned. Helligdommen fra 1200-tallet sto på UNESCOs verdensarvliste. Senere ble sufihelligdommen etter Sidi Ahmed Ouerfelli brent ned. Mausoleet sto i den liberale turistbyen Sousse ved Middelhavskysten.
Ifølge tunisiske medier har minst 34 minnesmerker og mausoleer blitt vandalisert eller brent ned av religiøse ekstremister siden revolusjonen.
Vandalismen, som regnes som typisk for salafistbevegelsen, har satt sinnene i kok i Tunisia. Folketroen til de fleste tunisiere inneholder større eller mindre elementer av sufisme. Men ikke bare sufistene blir terrorisert av ekstremistene i Tunisia. Også religiøse minoriteter merker et økende trykk i landet. Kristne og jøder har blitt utsatt for flere angrep det siste året.
Les mer om salafistenes terror i Tunisia i denne artikkelen: "Islamister truer kristne og moderate muslimer i Tunisia og Libya".
Av redaksjonen © Kureren
|