See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 24.01.2014 - Endelig enighet om ny grunnlov i Tunisia
» 24.01.2014 - Hvorfor det er reelt håp for et demokratisk Tunisia
» 15.08.2013 - Tunisias islamistregjering vurderer nyvalg
» 15.05.2013 - Øst-Tunisia under angrep fra al-Qaida
» 12.02.2013 - Islamister truer kristne og moderate muslimer i Tunisia og Libya











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Tunisias påtroppende statsminister Mehdi Jomaa (i midten) og avtroppende statsminister Ali Larajedh (h)
© Mehdi Jomaa/Kureren
Politikk - Tunisia

Islamistene gir fra seg makten i Tunisia

Fra demonstrasjonene mot islamistregjeringen i Tunisia sommeren 2013

© Amine Ghrabi/GNU/Kureren
Kureren, 9. januar 2014
- Statsminister Ali Larajedh fra det moderate islamistpartiet An-Nahdah gir i dag fra seg makten til den partiløse industriministeren, Mehdi Jomaa, som har som oppdrag å organisere nyvalg i løpet av året. De sekulære kreftene begynner igjen å få overtaket i Tunisia.

Islamistpartiet An-Nahdah har ikke hatt en heldig hånd med styringen i Tunisia, det første landet som gjennomlevde den arabiske våren, etter at det vant valget i 2011. Med 37 prosent av stemmene har An-Nahdah siden den gang ledet en koalisjonsregjering i landet.

Det er særlig i løpet av 2013 at stemningen snudde i Tunisia, med mordet på to av landets mest fremtredende liberale politikere som utslagsgivende faktor. I løpet av august strømmet igjen hundretusener til gatene, ropte slagord mot islamistene og krevde regjeringens avgang og nyvalg.

Og nyvalg burde det ha vært for lenge siden. Dagens parlament i Tunis er egentlig kun en grunnlovsgivende forsamling, som fortsatt ikke har klart å enes om landets nye, demokratiske grunnlov.

For å slippe en eskalering og en mulig militær innsats som i Egypt, gikk islamistene i august med på forhandlinger om en overgangsregjering og en maktdeling med den sekulære opposisjonen. Mange av de viktigste opposisjonskreftene har imidlertid boikottet forhandlingene, så prosessen har tatt lengre tid enn antatt.

Les mer om den politiske krisen i Tunisia i denne artikkelen: "Tunisias islamistregjering vurderer nyvalg".

Men i dag meldte statsminister Larajedh sin umiddelbare avgang, og at han overlater stillingen til den partiløse industriministeren, Mehdi Jomaa. Larajedh hadde egentlig planlagt å bli sittende ved makten til den nye grunnloven er vedtatt, den nye valgloven er i boks og en valgkommisjon er dannet. Men opposisjonen krevde at Larajedh måtte gå nå for at den skulle delta i den videre lovprosessen.

Ifølge den offisielle tidsplanen skal Tunisias nye grunnlov presenteres allerede i neste uke, den 14, januar. Etter at opposisjonen igjen deltar i parlamentsarbeidet, har arbeidet med grunnloven skutt fart. Samtidig startet også arbeidet med landets nye valglov i går, og en ny valgkommisjon har nå også blitt utpekt. Valget vil trolig holdes mellom oktober og desember i år.

Den sekulære opposisjonen samler seg
Men Tunisias nyutpekte statsminister, Jomaa, kan

86-åringen Beji Kaid Essebsi leder det viktige sekulære partiet Nidaa Tounes

© Nidaa Tounes/Kureren
ikke regne med noe enkelt arbeid i tiden fremover. Jomaa er i prinsippet partiløs, men flere ledende opposisjonspartier anser den nye statsministeren som islamist og tilhenger av partiet An-Nahdah. Derfor støttet kun halvparten av partiene den nye utnevnelsen av det som omtales som en teknokratregjering.

Og det som nå avtegner seg til å bli Tunisias største sekulære parti, Nidaa Tounes, deltok ikke i forhandlingene med islamistregjeringen og anerkjenner ikke statsminister Jomaa.

Nidaa Tounes er et nytt tunisisk parti, som ledes av 86-åringen Beji Kaid Essebsi, den siste statsministeren i overgangsperioden før valget i 2011. Partiet har støtte fra den mektige fagbevegelsen UGTT, arbeidsgiverforeningen UTICA og mange representanter fra det gamle regimet. Det er allerede 11 parlamentsrepresentanter som er gått over til det nye partiet, og flere av de små sekulære partiene flokker seg nå rundt Nidaa Tounes.

Gjentatte meningsmålinger, som imidlertid ikke har vist seg å ha stor troverdighet i Tunisia, har siden desember vist at Nidaa Tounes har klart større tilslutning enn islamistpartiet An-Nahdah. Observatører i Tunisia tror derfor at de sekulære nå ligger godt an til å vinne neste valg.

Islamistene, som var det eneste godt organiserte partiet ved valget i 2011, synes å ha skuffet tunisiske velgere på bred front. An-Nahdah har ikke lyktes i å få ned arbeidsledigheten, å få økonomien på fote igjen eller å gjenopplive turismen til 2010-nivå. Ifølge Pengefondet (IMF), oppnådde Tunisia en skuffende økonomisk vekst på 2,7 prosent i 2013, som var "lavere enn forventet" og for lite til å minske arbeidsledigheten.

Også politisk sett er det mange som har blitt skuffet av islamistene, som ikke har levd opp til løftene om frihet som ble gitt etter revolusjonen. An-Nahdah beskyldes for å ha gitt de ekstreme salafistene spillerom i landet, som igjen har terrorisert kristne og moderate muslimer i Tunisia. Det er særlig mange kvinner som er skuffet over den religiøse regjeringen, da tunisiske kvinner hadde relativt stor frihet under det forrige regimet.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no