See also:
» 21.02.2014 - Valg i Libya: Frustrasjon og lav deltakelse
» 24.01.2014 - Endelig enighet om ny grunnlov i Tunisia
» 24.01.2014 - Hvorfor det er reelt håp for et demokratisk Tunisia
» 09.01.2014 - Islamistene gir fra seg makten i Tunisia
» 15.08.2013 - Tunisias islamistregjering vurderer nyvalg
» 08.07.2013 - NATO frykter kollaps av staten Libya
» 15.05.2013 - Øst-Tunisia under angrep fra al-Qaida
» 29.01.2013 - Freden i Libya truet, ifølge FN











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Mausoleet etter sufihelgenen Sidi Bou Said i Tunisia ble satt fyr på i januar 2012
© Farah Mestiri/Kureren
Politikk | Samfunn - Libya | Tunisia

Islamister truer kristne og moderate muslimer i Tunisia og Libya

Kureren, 12. februar 2013 - I det postrevolusjonære Tunisia og Libya blir islamister og salafister til en økende trussel for normale muslimer og kristne. Terrorangrep, trusler og angrep på steder for religionsutøvelse sprer angst og får flere til å flykte.

"Selv om de grunnleggende demokratiske frihetene er ivaretatt i lovverket i begge landene etter den arabiske revolusjonen, har trykket fra islamistene på moderate muslimer og kristne i hverdagen økt sterkt," advarer Ulrich Delius fra det tyske Selskapet for truede folkeslag "GfbV), en av Europas ledende menneskerettsorganisasjoner.

Det er nå to år siden begynnelsen av det politiske oppbruddet i Libya, men for stadig større grupper i landet forverrer den rettslige situasjonen seg. Særlig religiøse minoriteter i Tunisia og Libya merker trykket, men også helt vanlige muslimer blant befolkningsflertallet.

I Libya eksisterer det en liten katolsk minoritet. Det apostoliske vikariatet (et slags bispedømme på prøve) i Tripoli følger utviklingen med bekymring. Vikaren Giovanni Martinelli klager åpent på et stort og økende trykk fra radikale islamister.

Ifølge Martinelli er situasjonen særlig spent i Benghasi øst i landet, der islamistene har vunnet stadig større innflytelse. I bygda Barce øst for Benghasi har fransiskanernonnene begynt å forlate klosteret sitt. Lenger øst, i Derna, har ordensselskapet til Den hellige familien av Spoleto trukket seg helt ut etter en rekke trusler fra islamister.

Den store gruppen egyptiske koptiske kristne i Libya, som for det meste jobber som gjestearbeidere i landet, er særlig blitt utsatt for det nye intolerante klimaet, ifølge Delius. Før borgerkrigen i Libya bodde det anslagsvis 60.000 egyptiske koptere i landet, men det anslås at dette tallet har blitt kraftig redusert, også på grunn av den økonomiske tilbakegangen i landet.

Men det var særlig en episode som skremte kopterne. Den 31. desember 2012 var det et større bombeanslag mot den koptiske kirken i Dafniya i nærheten av byen Misrata der to egyptere ble drept. Kopterne tolker dette som en advarsel og er redde for nye terrorangrep i Libya.

Også i nabolandet Tunisia brer den islamistiske terroren om seg. Det er særlig den vidt utbredte sufismen som får unngjelde - sufismen er en gammel mystikkdyrkende variant av islam. Det er særlig angrepene på sufistiske helligdommer og gravsteder til "helgener" som har skapt frykt og frustrasjon i Tunisia.

I kystbyen Bizerte, i nærheten av hovedstaden Tunis, ødela islamister i løpet av nyttårsnatten mausoleet etter "helgenen" Ali Hacheni fra 1100-tallet. Den 12. januar ble til og med mausoleet til sufistorheten Sidi Bou Said brent ned. Helligdommen fra 1200-tallet sto på UNESCOs verdensarvliste.

Den 23. januar ble sufihelligdommen etter Sidi Ahmed Ouerfelli brent ned. Mausoleet sto i den liberale turistbyen Sousse ved Middelhavskysten. Ifølge tunisiske medier har minst 34 minnesmerker og mausoleer blitt vandalisert eller brent ned av religiøse ekstremister siden revolusjonen.

Det er særlig salafistene, en fundamentalistisk gruppe assosiert til de saudiarabiske wahabittene, som settes i forbindelse med vandaliseringen av sufistiske helligdommer. Salafistene og wahabittene tolererer ikke noen form for "avgudsdyrkelse", mens sufistene har et mer abstrakt gudsbegrep. Folketroen til de fleste tunisiere inneholder større eller mindre elementer av sufisme.

Ikke bare sufistene blir terrorisert av ekstremistene i Tunisia. Også religiøse minoriteter merker et økende trykk i landet.

Blant de kristne i Tunisia er frykten spesielt stor, ifølge Delius. De fleste av de anslagsvis 22.800 kristne i landet er utlendinger. Men det er også rundt 1.500 kristne konvertitter i Tunisia, og disser trues nå på livet. Konvertittene "kan bare utøve troen sin i skjul og står i fare for å bli drept," hevder menneskerettsaktivisten.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no