See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 08.07.2013 - NATO frykter kollaps av staten Libya
» 12.02.2013 - Islamister truer kristne og moderate muslimer i Tunisia og Libya
» 29.01.2013 - Freden i Libya truet, ifølge FN











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Uten lange køer: Valglokal i hovedstaden Tripoli på torsdag
© HNEC/Kureren
Politikk - Libya

Valg i Libya: Frustrasjon og lav deltakelse

Uten lange køer: Valglokal i Hay al Andalus på torsdag

© HNEC/Kureren
Kureren, 21. februar 2014
- Libyere valgte i går, uten stor entusiasme, 60 representanter som får i oppdrag å utforme en grunnlov som skal etablere nye statsinstitusjoner etter 40 år med Muammar Gaddafis diktatur. Valgdagen var rolig i det meste av landet, men valgdeltakelsen var lite imponerende.

I motsetning til det første frie valget i landet, i juli 2012, er libyerne mye mindre engasjerte i dag. For eksempel hadde kun rundt 1,1 millioner libyere tatt seg bryet med å registrere seg for å stemme ved gårsdagens valg, i motsetning til de mer enn 2,7 millioner borgerne som registrerte seg før valget i 2012.

Og en heller kjedelig valgkamp har ikke hjulpet på for at libyere skulle la seg engasjere i de siste dagene. Nesten ingen av kandidatene til den grunnlovsgivende forsamlingen hadde noen formeninger om hva som ville stå i den nye grunnloven. Flere viser imidlertid til den gamle grunnloven av 1951, som ble tilsidesatt av Gaddafi.

Libyere er også skuffet over resultatene til Nasjonalkongressen, den høyeste politiske og lovgivende myndigheten som ble etablert etter valget i 2012. Dette parlamentet har ikke klart å gjenopprette ro og orden i Libya, som fortsatt plages av lovløshet. Valgkommisjonen måtte flere ganger utsette påmeldingsfristen til valget for å overskride den symbolske terskelen av en million påmeldte velgere.

Valglokalene var i går åpne over hele landet fra klokken 08.00 lokal tid til 19.00. Og det var iverksatt store sikkerhetstiltak for at velgere over hele landet skulle få anledning til å delta. I relativt rolige Tripoli kom det da også relativt mange til valglokalene, mens det i kronisk urolige Øst-Libya knapt var velgere å oppspore.

Ifølge den libyske valgkommisjonen var det mer enn 41.000 politimenn og statlig kontrollerte militser som ble utplassert over hele landet for å garantere sikkerheten på valgdagen. Ifølge innenriksdepartementet ble det tildelt 25 væpnede vakter til hver av de rundt 1500 valglokalene i går. I tillegg hadde den libyske hæren utplassert over 12.000 soldater.

Og valget kunne derfor gjennomføres i så å si hele landet. Ifølge den libyske valgkommisjon var kun 48 av de 1.574 valglokalene i landet utilgjengelige for velgerne i løpet av gårsdagen. Disse kunne ikke åpne dørene på grunn av "sikkerhetsproblemer."

På en pressekonferanse i hovedstaden i går kveld forklarte valgkommisjonens nestleder Emad Al Saih at disse 48 valglokalene var lokalisert i byene Derna (nordøst), Obari (sørvest) og Kufra (sørøst). Men Al Saih bemerket også at, i totalt 97,8 prosent av valglokalene, hadde valgdagen utviklet seg på "en normal

Uten lange køer: Valglokal i Al Taqaddum i Tripoli på torsdag

© HNEC/Kureren
måte".

Og nå forventes det at de endelige resultatene vil bli annonsert "tre eller fire dager etter valget," annonserer valgkommisjonen i en pressemelding.

Berberboikott
Libyske velgere fikk i praksis anledning til å velge ut 58 medlemmer til den nye kommisjonen som endelig skal gå i gang med å lage landets ny grunnlov, tre år etter at revolusjonen startet. Det har hittil blant annet vært uenighet om hvordan denne grunnlovsgivende forsamlingen skal settes sammen.

Den nye institusjonen som skal skrive Libyas grunnlov vil være sammensatt av 20 representanter fra hver av de tre store, historiske regionene av landet: Tripolitania rundt hovedstaden i vest, Kyrenaika rundt byen Benghazi i øst og ørkenområdet Fezzan med sine oaser i sør.

Av de 60 medlemmene som skulle danne den nye institusjon, var seks reservert for de tre minoritetsfolkene tubuer, tuareger og berbere (imazighen). Seks andre seter i forsamlingen var reservert for kvinner.

Men berberne, som var tilgodesett to seter i den grunnlovsgivende forsamlingen, har boikottet valget for å protestere mot mangelen på mekanismer for å sikre sine kulturelle rettigheter i den nye grunnloven. Forsamlingen kommer derfor til å ha 58 medlemmer i stedet for 60.

Det er flere sentrale stridsemner når en ny grunnlov skal defineres. I Tripolitania er man opptatt av et sterkt sentralstyre, mens man særlig i Kyrenaika ønsker seg en løs, føderal stat. Det er spørsmål om en president eller en statsminister, som svarer til parlamentet, skal ha den utøvende makten. Hvilken rolle vil sharia (islamsk lov) få i den nye grunnloven, og hvilken stilling vil minoritetene få?

Valgene ble holdt i en tid med høy politisk spenning mellom et utall sivile og politiske krefter, samt mange væpnede grupper, som trekker parlamentets legitimitet i tvil. Mandatet til Nasjonalkongressen sluttet nemlig egentlig den 7. februar, men parlamentet har ensidig forlenget sin periode.

Dette fikk militser fra byen Zintan til å rykke inn i hovedstaden Tripoli tidligere denne uken, og kreve en øyeblikkelig oppløsning av det libyske parlamentet. Etter forhandlinger på tirsdag ble parlamentet gitt 72 timer ekstra, slik at de kunne organisere gårsdagens viktige valg. Det må dermed regnes med flere angrep på parlamentet i Tripoli i de nærmeste dagene.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no