See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 21.02.2014 - Valg i Libya: Frustrasjon og lav deltakelse
» 08.07.2013 - NATO frykter kollaps av staten Libya
» 12.02.2013 - Islamister truer kristne og moderate muslimer i Tunisia og Libya











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


FNs spesialutsending til Libya, Tarek Mitri, taler i Sikkerhetsrådet
© Kureren/UN Photo/Evan Schneider
Politikk - Libya

Freden i Libya truet, ifølge FN

Libyas statsminister Ali Zeidan

© Mahmud Turkia/France Diplomatie/Kureren
Kureren, 29. januar 2013
- Den nyeste rapporten om situasjonen i Libya advarer om alarmerende farer i det nordafrikanske landet. Statsbyggingsprosessen er for langsom og truer stabiliteten, og krigen i Mali kan smitte over til Libya, advarer FN.

Tarek Mitri leder FNs sivile støtteoperasjon i Libya, UNSMIL, og orienterte i dag FNs Sikkerhetsråd om den siste utviklingen i landet. Mens Mitri roste den nye regjeringen til statsminister Ali Zeidan, ved makten siden 14. november, fokuserte han likevel uvanlig mye på utfordringer og farer.

Det er særlig den labile sikkerhetssituasjonen i Libya som bekymret sikkerhetsrådsmedlemmene. Ett permanent medlem, Storbritannia, har allerede oppfordret alle vestlige borgere om å forlate Benghazi, Libyas nest største by, på bakgrunn av etterretningsrapporter som tilsier at et terroristangrep kan være i anmarsj.

FN-representanten bekrefter indirekte disse bekymringene og setter i sær søkelyset på den skjøre situasjonen i Benghazi og i den enorme og tynt befolkede sørdelen av landet. Regjeringen i Tripoli synes ikke å ha tilstekkelig kontroll over disse landsdelene.

Mitri skisserte også en ny og alvorlig trussel: "Sikkerheten langs Libyas grenser fortsetter å være et problem, særlig med tanke på en smitteeffekt fra den nyere utviklingen i Mali."

Islamistene i Mali, som paradoksalt nok ble bevæpnet under kaoset da det gamle regimet i Libya falt, blir nå fordrevet fra de maliske ørkenbyene av franske tropper og beveger seg inn i Sahara. Man frykter at de vil prøve å etablere nye baser i områder der statsmakten er minimal eller totalt fraværende.

Sør-Libya passer for øyeblikket best til denne beskrivelsen og er også geografisk nært Nord-Mali. Libyske myndigheter har liten eller ingen kontroll over grensene i Sahara.

"Det er økende misnøye blant befolkningen i sør [Libya], med beskyldninger om at landsdelen ikke får levert nok tjenester" fra sentralmyndighetene, advarte Mitri. Parlamentsmedlemmer fra Sør-Libya forlot nylig den libyske nasjonalkongressen i protest, og det er uklart hvor mye kontroll regjeringen i Tripoli har over den sørlige ørkenlandsdelen.

I tillegg til trusselen fra utenlandske angrep og lokale militser, advarte FN-representanten om faren for ustabilitet som følge av at prosessen med statsbygging og reformer har gått i stå. Den libyske transisjonsprosessen går for sakte, og dette bidrar til å øke sikkerhetsproblemene i det vidstrakte landet.

"Man må insistere på at mange vanskelige avgjørelser fortsatt må bli tatt, hva angår temaene grunnlovsskriving, rettsvesenet i overgangsperioden, forsoning og selvsagt en reform i sikkerhetssektoren," understreket Mitri, i det som er uvanlig klar tale for en FN-representant.

Det har vært et stort trykk for å komme videre i prosessen med en ny grunnlov, men det libyske parlamentet er blokkert i spørsmålet om grunnlovsforsamlingen skal velges eller bli utpekt. Mitri ser dette i forbindelse med regionalpolitikken, der de forskjellige landsdelene representerer forskjellige interesser.

Men Mitri kunne også berette noen positive nyheter. Den nye, partiuavhengige statsministeren Zeidan "synes å ha en bred støtte fra de folkevalgte, parlamentet, de politiske partiene og befolkningen," sier Mitri.

Han hadde også observert fremskritt i reformene rundt sikkerhetssektoren. Over 20.000 revolusjonskrigere har til nå meldt seg på treningskurs organisert av innenriksministeriet siden sikkerhetsreformen ble lansert i desember. Slik ønsker staten å binde de bevæpnede krigerne inn i nye statlige sikkerhetsorganer og bygge ned lokale militser.

Libya har vært i en transisjonsprosess i retning en moderne demokratisk stat etter tiår med et totalitært diktatur under Muammar al-Gaddafi. Gaddafi styrte det nordafrikanske landet i over 40 år, til et opprør, som del av "den arabiske våren", i 2011 førte til borgerkrig og regimets fall.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no