See also:
» 27.03.2014 - Sjokoladekongen blir trolig Ukrainas neste president
» 18.03.2014 - Kiev lover reformer i Rest-Ukraina
» 12.03.2014 - Selv Hviterussland anerkjenner Ukrainas nye regjering
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin
» 01.03.2014 - Russisk invasjon i Ukraina er i full gang
» 28.02.2014 - Russlands parlament forbereder Krim-anneksjon











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


"Frontlinjen" i Kiev: Bak utbrente busser står politistyrkene klare
© UDAR/Kureren
Politikk - Ukraina

"Full mobilisering" etter drap av demonstranter i Ukraina

På demonstrantenes side av "frontlinjen" i Kiev er det rolig på dagtid, mens sammenstøtene skjer om natten

© UDAR/Kureren
Kureren, 22. januar 2014
- Konflikten har eskalert voldsomt etter at de nye anti-demonstrasjonslovene nå har trådt i kraft og politiet i natt skjøt og drepte tre demonstranter. Myndighetene snakker om et svar på angrep fra "terrorister" mens opposisjonen mener "henrettelser" har funnet sted.

Også i natt var det større demonstrasjoner i sentrum av Kiev, hovedstaden i Ukraina, og et mindretall av demontrantene fortsatte sin konfronterende linje mot politiet og de militære styrkene. Det ble, i mindre grad enn i går natt, kastet stein mot sikkerhetsstyrkene.

Men i natt gjaldt også for første gang et strengere lovverk mot demonstrasjoner i Kiev, etter at det regjerende flertallet i parlamentet for kort tid siden "kuppet" opposisjonen i en uanmeldt avstemning og vedtok en rekke repressive lover. Det var derfor knyttet spenning til om politiet i natt hadde fått ordre om å rydde Uavhengighetsplassen, som blant annet har huset en teltleir av opposisjonelle siden 1. november.

Det skjedde ikke. Men politiet hadde derimot fått ordre om å gå hardere til verks mot den mindre gruppen radikale demonstranter, som i de tre siste nettene har angrepet politiets stillinger og blant annet satt flere politibusser i brann. Det hersker ulike versjoner om forhistorien til politiets dødelige skudd.

Statsminister Nikolai Asarov advarte allerede på tirsdag kveld at politiet hadde fått ordre om å gå hardere til verks mot "provokatører". Ifølge myndighetene svarte sikkerhetsstyrkene på angrep fra "terrorister" da de forlot stillingene sine og foretok flere arrestasjoner. Det kom da til voldsomme sammenstøt, der politiet hadde skutt og drept to personer "i selvforsvar".

De tre opposisjonspartiene som i tre måneder har organisert protestene har imidlertid en annen versjon. I en felles uttalelse legger de det fulle ansvaret på myndighetene. De minner om at det eksisterer en slags våpenhvilelinje mellom demonstrantene og sikkerhetsstyrkene, som blant annet patruljeres av det ukrainske presteskapet og opposisjonsledere for å holde gemyttene i ro.

"En målrettet henrettelse"
Det var politiet som hadde krysset denne linjen og utført et angrep på den andre siden, påpekes det. "Fire skuddsår i hodet og halsen til en av de døde vitner ikke om selvforsvar, men en målrettet henrettelse av sivile," påpeker de tre partiene i den felles uttalelsen.

Partiene hevder at myndighetene har ansvaret for "denne diktatoriske terrorhandlingen mot borgerne." Det eneste som kunne hindre en videre eskalering var e

Opposisjonsleder Vitali Klitsjko i dialog med sikkerhetsstyrkene

© UDAR/Kureren
n umiddelbar tilbaketrekking av innenriksministeriets spesialstyrker og sivile agenter, samt at den ansvarlige innenriksministeren trekker seg.

De tre partilederne i opposisjonen har i de siste dagene til stadighet beveget seg i "frontlinjen" og blant demontrantene. Der har de, med pressen til stede, hele tiden bedt om moderasjon og om å unngå voldelige sammenstøt. Særlig lederen av det moderate opposisjonspartiet UDAR, eksbokseren Vitali Klitsjko, har pendlet mellom politi og demonstranter og forlangt måtehold.

I dag mener Klitsjko at president Viktor Janukovitsj bevisst har krysset en grense og advarer igjen om at Ukraina kan være på vei mot en borgerkrig. "Opprørspolitiets angrep og skarpe skudd mot befolkningen er et bevisst skritt for å igangsette en borgerkrig," hevder Klitsjko i dag. "I dag svarer myndighetene på folkets krav ved å skyte på dem, og det kan ikke tilgis," legger han til.

"Full mobilisering"
Oleh Tjahnybok leder partiet Svoboda, det mest radikale og nasjonalistiske i opposisjonsalliansen. Og det er nettopp Svoboda-tilhengerne som beskyldes for å ha stått bak angrepene på politiet. Også Tjahnybok har hittil manet til moderasjon i sine mange opptredener på Uavhengighetsplassen.

Men i dag mener Tjahnybok at nok får være nok, og nå krever han en "full mobilisering" av alle tilhengere i partiet. "Det som skjedde i dag betyr at vi har benyttet oss av alle muligheter for å løse den politiske krisen på fredelig vis. Men blodet og dødsfallene hefter utelukkende på hendene til Janukovitsj," sa Svoboda-lederen på Uavhengighetsplassen.

"Derfor annonserer vi i dag en full mobilisering. Alle må komme til Uavhengighetsplassen!" utbrøt Tjahnybok. "For dersom vi ikke yter motstand mot det forbryterske regimet, vil vi havne i store problemer," og derfor oppfordret han alle ukrainere til å begi seg til Kiev så raskt som mulig for å forsvare opposisjonen mot flere angrep.

Ifølge Tjahnybok er de tre opposisjonspartiene nå enige om en "plan" for å møte myndighetenes nye taktikk. Først skal flest mulig tilhengere mobiliseres fra hele landet for å forsvare Uavhengighetsplassen. Deretter skal de tre opposisjonspartiene i kveld holde et "folkeråd" i Kiev sentrum, der målet

Oleh Tjahnybok, leder for det ultranasjonalistiske partiet Svoboda, ber om "full mobilisering"

© Kureren
er å forene partiene og danne en felles kommandostruktur for å koordinere protestene bedre.

En mobilisering er imidlertid ikke bare enkel, ikke minst fordi sikkerhetsstyrker i distriktene også hjelper til med å hindre store folkeforflytninger i retning Kiev. Samtidig har også myndighetene hittil mobilisert over 8000 sikkerhetsstyrker til Kiev sentrum. I flere byer, og spesielt i Lviv i Vest-Ukraina, har imidlertid demontranter klart å hindre styrkene i å forlate kasernene sine for å bevege seg mot Kiev.

"Forhandlingene" har feilet
Siden de enorme demonstrasjonene blusset opp igjen på søndag, da de første tegnene til radikalisering viste seg, har flere opposisjonsledere prøvd å få president Janukovitsj i tale. Klitsjko selv bega seg til presidentpalasset, der han også ble tatt imot av Janukovitsj. De to ble enige om å etablere en "arbeidsgruppe" på mandag, der man skulle forhandle om en fredelig utgang på den politiske krisen.

Men allerede på mandag viste det seg at president Janukovitsj ikke selv ville delta i arbeidsgruppen, som mot forventningene til opposisjonen kun kom til å bestå av høytstående medlemmer av det sittende regimet. Klitsjko forlangte derimot at presidenten selv skulle forhandle med opposisjonslederne.

I går prøvde Klitsjko igjen å oppsøke presidenten og få ham i tale. Men denne gangen ble han fortalt at Janukovitsj var opptatt og ble derimot tatt imot av lederne i "arbeidsgruppen". Ifølge Klitsjko selv, nektet han å møte denne gruppen, og han forlot dermed presidentpalasset.

Myndighetene presenterte imidlertid denne hendelsen som om Klitsjko hadde kommet til presidentpalasset for å ha et møte med arbeidsgruppen, men at han ensidig hadde "brutt forhandlingene". Klitsjko sier i dag at dette er usant, og krevde igjen at Janukovitsj personlig måtte forhandle med opposisjonen.

I ettermiddag kom det imidlertid meldinger fra det ukrainske presidentpalasset om at Janukovitsj skulle være villig til å sette seg ned og forhandle med opposisjon i egen person. Om dette vil føre frem, er et annet spørsmål. Minstekravet til opposisjonen er at styrkene trekkes tilbake fra Uavhengighetsplassen, og at det må holdes nyvalg på parlament og president i løpet av kort tid.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no