See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 21.11.2013 - En "militærjunta" skal styre regionene på Madagaskar
» 24.10.2013 - Madagaskar velger ny president, men favorittene er ikke med
» 23.08.2013 - Madagaskar skal ha valg, uten kandidater
» 12.08.2013 - Madagaskar: Valget det trolig ikke blir noe av











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Madagaskars påtroppende president, Hery Rajaonarimampianina, kaller seg også Hery Vaovao for enkelthets skyld
© Hery Vaovao/Kureren
Politikk - Madagaskar

Kupplederens kandidat vant valget på Madagaskar

Jean Louis Robinson ser ut til å ha fått 46,5 prosent av stemmene, men hevder likevel å ha vunnet valget

© Jean Louis Robinson/Kureren
Kureren, 3. januar 2014
- Foreløpige resultater konkluderer med at Madagaskars neste president heter Hery Rajaonarimampianina, som til nå har vært øystatens finansminister. Dette var kandidaten som ble anbefalt av kupplederen, som har styrt Madagaskar de siste fem årene.

Resultatene fra valgkommisjonen er såpass klare at Rajaonarimampianina allerede har utpekt seg som vinner. Med rundt 53,5 prosent av stemmene i andre valgomgang, slo 55-åringen sin rival, legen Jean Louis Robinson, relativt klart. Robinson er en tidligere ungdomsminister, og var den anbefalte kandidaten til landets siste lovlig valgte president.

Den andre valgrunden ble avholdt den 20. desember, og valgkommisjonen på Madagaskar har latt det drøye lenge med opptellingen av stemmene. Dette til tross for at valgdeltakelsen kun lå på rundt 50 prosent av de rundt 8 millioner stemmeberettigede.

Valgdeltakelsen var såpass lav, blant annet fordi landets mest profilerte politikere ikke fikk stille som kandidat. Madagaskars tre siste presidenter, inkludert kuppleder Andy Rajoelina, ble tvunget til å trekke seg etter internasjonalt press om at de gjeldende sanksjonene mot Madagaskar ikke ville bli opphevet dersom de engasjerte seg i valget.

I alt 33 kandidater presenterte seg for velgerne i første valgrunde i oktober. De fleste av disse var ukjente for folk flest på Madagaskar. Til slutt fikk Robinson og Rajaonarimampianina et visst overtak etter at de fikk den uttalte støtten fra hver sin ekspresident og deres partiapparater. Men heller ikke disse to kandidatene var på forhånd prominente politikere på den store øya øst for Mosambik.

Les mer om organiseringen av første valgomgang og den internasjonale innblandingen i denne artikkelen: "Madagaskar velger ny president, men favorittene er ikke med".

Det endelige valgresultatet skal proklameres senere i dag, men valgkommisjonen har allerede indikert at man ikke skal forvente seg vesentlige endringer i forhold til de foreløpige resultatene. Dette har den tilsynelatende tapende part, Robinson, reagert sterkt på. Robinson har i de siste dagene hevdet at det var "massivt valgfusk" i favør av hans konkurrent.

Robinson har i det siste også hevdet at han er den egentlige vinneren av valget, men det er svært

Hery Rajaonarimampianina (v) fikk støtte av kuppleder Andy Rajoelina (h) under valgkampen

© Hery Vaovao/Kureren
lite trolig at han vil få gjennomslag for synet sitt. Det har nemlig vært en stor internasjonal tilstedeværelse på Madagaskar for å sikre at dette viktige valget gikk ordentlig for seg. Og dermed ser det meste ut til å være klart for at Rajaonarimampianina utropes til seiersherre.

Mot oppheving av sanksjonene
Selv om påtroppende president Rajaonarimampianina vil møtes med en viss skepsis internasjonalt på grunn av sin nærhet til kuppleder Rajoelina, har det internasjonale samfunnet ikke hatt noen innvendinger mot hans kandidatur. Dermed må nå sanksjonene mot Madagaskar oppheves og landet gis tilbake sin plass i Den afrikanske union (AU).

Det var nettopp AU som førte an sanksjonspolitikken mot Madagaskar etter at dj-en Rajoelina for fem år siden kuppet seg til makten ved militærets hjelp. Unionen aksepterer ikke kupp og "ikke-konstitusjonelle styreformer" på det afrikanske kontinentet, og ekskluderte dermed Madagaskar og innførte visse handelssanksjoner. Samtidig ble den betydelige bistanden til øystaten stoppet.

Under Rajoelina har Madagaskar dermed opplevd internasjonal isolasjon og økonomisk tilbakegang. For å holde en viss fart i økonomien, brøt kupplederen også med den strenge miljøpolitikken til forgjengeren og åpnet for storstilt avskoging av Madagaskars unike og artsrike tropeskoger. Dessuten blomstret korrupsjonen og det svarte markedet. Fattigdommen har dermed steget raskt på øya de siste årene.

Nå er det mange som håper at Madagaskar raskt kan komme seg ut av isolasjonen og få et økonomisk oppsving. Sanksjonene mot landet vil trolig heves raskt, med mindre det blir fortsatt politisk uro etter at det endelige valgresultatet er proklamert. Dette vil kunne føre til noen flere investeringer på Madagaskar.

Men en gjenopptakelse av den store bistanden til landet vil trolig ta lengre tid. Til dette må den nye presidenten vise hvilken politikk han står for - en fortsettelse av rovdriften under Rajoelina eller en genuin utviklingspolitikk som under forgjengeren.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no