See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.01.2014 - Kupplederens kandidat vant valget på Madagaskar
» 21.11.2013 - En "militærjunta" skal styre regionene på Madagaskar
» 23.08.2013 - Madagaskar skal ha valg, uten kandidater
» 12.08.2013 - Madagaskar: Valget det trolig ikke blir noe av











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Jean Louis Robinson, leder for Avana, er en av favorittene i presidentvalget på Madagaskar
© Robinson Jean Louis/Kureren
Politikk - Madagaskar

Madagaskar velger ny president, men favorittene er ikke med

Støttet av kupplederen: Hery Rajaonarimampianina under valgkampen i går

© Hery Rajaonarimampianina/Kureren
Kureren, 24. oktober 2013
- Madagaskar velger på fredag ny president etter at valget er blitt utsatt flere ganger. Og bistandssamfunnet ser med spenning på valget, som betyr at sanksjonene mot Madagaskar vil kunne heves. Men de tre favorittene er allerede blitt diskvalifisert.

Beatrice Atallah er lederen for den uavhengige nasjonale valgkommisjonen på Madagaskar (CENIT). Hun kan bekrefte at alle forberedelsene er så å si i boks for å avholde presidentvalget i morgen. Hele 7.825.305 velgere kan stemme i over 20.000 valglokaler i 119 distrikter på Madagaskar.

I alt 33 kandidater har presentert seg for velgerne i første valgrunde på fredag. Dersom ingen av kandidatene sikrer seg halvparten av stemmene allerede i første runde, noe ingen forventer, vil de to kandidatene med flest stemmer konkurrere i runde nummer to den 20. desember.

Forberedelsene på den enorme øya har vært omfattende. Ifølge Atallah er det mer enn 4.500 nasjonale observatører og mellom 500 og 700 internasjonale observatører i landet for å overvåke valget.

Og ifølge planen skal CENIT kunngjøre resultatene 10 dager etter valget. Valgkommisjonen "skal bruke helikoptre, biler og motorsykler for å samle resultatene så raskt som mulig" legger Atallah til i en pressemelding. Øystatens væpnede styrker skal være til stede for å sikre sikkerheten rundet valglokalene, observatørene og valgmaterialet.

Favorittene ble ekskludert etter press utenfra
Madagaskar skulle egentlig avholdt presidentvalg den 23. august. Men det ble utsatt, atter en gang. Grunnen var at valgdomstolen i landet diskvalifiserte de tre mest kjente kandidatene bare fem dager før valget, etter krav fra utenlandske bistandsytere.

Les mer om kaoset rundt valget i Madagaskar i denne artikkelen: "Madagaskar skal ha valg, uten kandidater".

I august lå Lalao Ravalomanana, Madagaskars tidligere førstedame, godt an til å bli landets første kvinnelige president. Hun var storfavoritt, foran landets kuppleder, den tidligere dj-en Andry Rajoelina, og den korrupsjonsdømte 76-årige ekspresidenten Didier Ratsiraka.

Noen dager før valget bestemte valgdomstolen i Antananarivo at alle tre skulle diskvalifiseres fra presidentvalget, sammen med fem andre kandidater. Madame Ravalomanana og ekspresident Ratsiraka oppfylte ikke kravet om å ha bodd minst seks måneder på Madagaskar før de meldte kandidaturet sitt. Rajoelina, den sittende statslederen, hadde registrert kandidaturet sitt etter fristen den 28. april.

Men den egentlige grunnen til at valgdomstolen omgjorde de tre kandidatenes tidligere godkjenning fra valgkommisjonen, var internasjonalt press. Det internasjonale samfunnet, med Det sørlige Afrika og Den afrikanske unionen (AU) i spissen, krevde at disse tre kandidatene måtte trekke seg for at det skal ytes bistand til valget og for at sanksjonene mot Madagaskar skal heves etter valget.

Les mer om den internasjonale innblandingen i valget på Madagaskar i denne artikkelen: "Madagaskar: Valget det trolig ikke blir noe av".

Lite kjente favoritter
Og presset har fungert. De tre er diskvalifisert til morgendagens valg, sammen seks andre kandidater. De to kandidatene med best muligheter til å vinne valget nå er Jean Louis Robinson og Hery Rajaonarimampianina, ifølge observatørene i Antananarivo.

Legen Jean Louis Robinson, tidligere minister for ungdom og sport under Marc Ravalomananas folkevalgte regjering, overrasket alle i april da han meldte sitt kandidatur til presidentvalget. Få hadde den gang tro på ham, men nå er Robinson favoritt. Han leder nå partiet "Antoko ny Vahoaka Andrianina Ingen Aloha", mest kjent som Avana. Og den populære ekspresidenten Ravalomanana støtter ham.

Hery Rajaonarimampianina er leder for partiet "Hery Vavaoo hoan'i Madagasikara" og tidligere finansminister. Mannen med det lange navnet har støtte fra kuppleder Rajoelina og det sittende regjeringsapparatet, noe som gir ham fordeler i valgkampen.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no