See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.01.2014 - Kupplederens kandidat vant valget på Madagaskar
» 21.11.2013 - En "militærjunta" skal styre regionene på Madagaskar
» 24.10.2013 - Madagaskar velger ny president, men favorittene er ikke med
» 12.08.2013 - Madagaskar: Valget det trolig ikke blir noe av











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Ekskludert: Forhåndsfavoritt Lalao Ravalomanana får ikke stille som presidentkandidat på Madagaskar
© Ravalomanana 2013/Kureren
Politikk - Madagaskar

Madagaskar skal ha valg, uten kandidater

Ekskludert: Overgangsleder Andry Rajoelina hadde startet valgkampen, men får ikke lov til å fortsette

© Andry Rajoelina/Kureren
Kureren, 23. august 2013
- I dag skulle det egentlig vært avholdt presidentvalg på Madagaskar. Men det er utsatt, igjen. Grunnen er at valgdomstolen i landet diskvalifiserte de tre mest kjente kandidatene i helgen, fem dager før valget, etter krav fra utenlandske bistandsytere.

Lalao Ravalomanana, Madagaskars tidligere førstedame, la godt an til å bli landets første kvinnelige president. Hun var storfavoritt, foran landets kuppleder, den tidligere dj-en Andry Rajoelina, og den korrupsjonsdømte 76-årige ekspresidenten Didier Ratsiraka.

På søndag bestemte valgdomstolen i Antananarivo at alle tre skulle diskvalifiseres fra presidentvalget, sammen med fem andre kandidater. Madame Ravalomanana og ekspresident Ratsiraka oppfylte ikke kravet om å ha bodd minst seks måneder på Madagaskar før de meldte kandidaturet sitt. Rajoelina, den sittende statslederen, hadde registrert kandidaturet sitt etter fristen den 28. april.

Men den egentlige grunnen til at valgdomstolen omgjorde godkjenningen fra valgkommisjonen var internasjonalt press. Det internasjonale samfunnet, med Det sørlige Afrika og Den afrikanske unionen (AU) i spissen, har krevd at disse tre kandidatene må trekke seg for at det skal ytes bistand til valget og for at sanksjonene mot Madagaskar skal heves etter valget.

Les mer om den internasjonale innblandingen i valget på Madagaskar i denne artikkelen: "Madagaskar: Valget det trolig ikke blir noe av".

Madagaskar har levd med sanksjoner siden Rajoelina, en tidligere dj, kom til makten i det som allment omtales som et kupp i 2009. Rajoelina styrtet da den folkevalgte presidenten, Marc Ravalomanana, mannen til opposisjonens toppkandidat Lalao Ravalomanana. Siden 2009 har det vært politisk kaos og sterk økonomisk nedgang på den fattige men frodige øya utenfor Det sørlige Afrika, i Det indiske hav.

Nok en utsettelse
Så sent som i går, så det ut til at Madagaskar skulle avholde presidentvalget sitt, uten de tre fremste kandidatene, i dag. Rundt tretti relativt ukjente kandidater skulle kjempe om presidentvervet, uten at landets frems

Ekskludert: Madagaskars ekspresident Didier Ratsiraka (ved makten 1975-93 og 1997-2002)

© Ratsiraka 2013/Kureren
te politiske partier støttet noen av dem.

I går kom endelig kontrabeskjeden fra landets valgkommisjon. Valget er utsatt, for tredje gang, og skal nå avholdes den 25. oktober. Andre valgomgang, dersom den blir nødvendig, blir organisert den 20. desember, sammen med parlamentsvalget, opplyste kommisjonens leder, Beatrice Atallah, som understreket at kommisjonen hadde fattet vedtaket "i samråd med FN".

Men ikke alle jubler over den nye valgdatoen og de nye forutsetningene. Madame Ravalomanana har i dag utstedt en opprørt pressemelding, som foreligger Kureren, der hun lover at hun skal kjempe videre for å få lov til å bli valgt til Madagaskars neste president.

"Nå blir valget påtvunget befolkningen," sier Ravalomanana. "Gårsdagens fastsettelse av valgdatoen går enda lengre i å stille urettferdige betingelser for folket på Madagaskar, med mulighet for at andre runde av valget blir avholdt midt i regntiden, når millioner av velgere avskjæres fra å gå til valgurnene," påpeker hun. På Madagaskar, med sin dårlige infrastruktur, kan store deler av landet bli ufremkommelig under regntiden.

Ravalomanana, som inntil forrige uke var favoritt til å vinne valget, klager over at velgerne på Madagaskar nå ikke får stemme på de kandidatene et stort flertall ville ha gitt sin støtte. "Nå kan ikke velgerne på Madagaskar virkelig få bestemme hvem som skal lede dem. Hvem som enn vinner denne falske prosessen vil ikke kunne påstå at han eller hun har et genuint mandat til å styre," legger hun til.

Nå har ikke partiet hennes, Mouvance Ravalomanana, noen presidentkandidat lenger og det er for sent å registrere nye kandidater. Men Madame Ravalomanana lover i dag at partiet ikke vil la seg stille på sidelinjen. "Vi skal fortsette å kjempe for et fritt og rettferdig valg," sier hun, uten å avsløre hva hun har i tankene.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no