See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.01.2014 - Kupplederens kandidat vant valget på Madagaskar
» 24.10.2013 - Madagaskar velger ny president, men favorittene er ikke med
» 23.08.2013 - Madagaskar skal ha valg, uten kandidater
» 12.08.2013 - Madagaskar: Valget det trolig ikke blir noe av











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Madagaskars overgangsleder Andry Rajoelina sammen med militære leder
© Andryrajoelinaenaction/Kureren
Politikk - Madagaskar

En "militærjunta" skal styre regionene på Madagaskar

Jean Louis Robinson, leder for Avana, er en av favorittene i presidentvalget på Madagaskar

© Robinson Jean Louis/Kureren
Kureren, 21. november 2013
- Ministerrådet på Madagaskar besluttet overraskende å utnevne tre generaler og fem oberster til regionale ledere. Avgjørelsen begrunnes med den spente politiske situasjonen i landet. Madagaskar er midt i en prosess for å gjenopprette demokratiet.

I går ble ti nye regionale leder oppnevnt per dekret, utstedt av ministerrådet i regjeringspalasset i Madagaskars hovedstad Antananarivo. Åtte høytstående militære offiserer og to sivile administratorer blir de nye representantene for myndighetene i landet "fylker", der de får svært stor lokal makt.

Ifølge en pressemelding fra regjeringen er det "kandidaturet ved parlamentsvalget til flere regionssjefer, hendelser i forbindelse med usikkerheten som i det siste har rådet i landet og den allmenne politiske situasjonen i landet" som hadde ledet til den kontroversielle utnevnelsen.

Det er svært uvanlig med militære ledere i sivile poster på Madagaskar, en afrikansk øystat som riktignok har opplevd mye politisk uro de siste årene, men der de militære styrkene i regelen har visst å holde seg ute fra politikken. Dermed er også pressen på Madagaskar overrasket over det "alarmerende" valget.

Den gassiske avisen L'Express skriver i dag: "Militærjuntaen til makten. Til å begynne med til den regionale makten, og senere... ?"

Avisen har kontaktet Madagaskars kommunikasjonsminister, Harry Lawrence Rahajason, for å spørre om årsakene til denne overraskende avgjørelsen. Men avisen ble ikke så mye klokere av uttalelsene til ministeren og blir dermed nødt il å spekulere selv.

Ifølge Rahajason "er det ingen lovtekst som tilsier at stillingene som regionale ledere utelukkende må bli besatt av sivile administratorer." Ministeren legger til at "forklaringene som gis i pressemeldingen til ministerrådet ble tatt med for å besvare alle spørsmål om saken." Og dermed ville han ikke kommunisere mer.

Presidentvalget i full gang
Madagaskar er midt i en prosess der en ny president skal velges og de nåværende ikke-valgte myndighetene skal byttes ut. Første valgrunde ble avholdt i oktober, og den andre holdes før jul. Og kort tid før forberedelsene til presidentvalget begynte, undertegnet sikkerhetstyrkene på Madagaskar et brev der de sverget på sin "fullstendige nøytralitet" i løpet av valgperioden.

Og midt i forberedelsene til andre valgrunde kommer denne overraskende militariseringen av lokalstyret på Madagaskar. Det er nå mange som anser dette som et brudd på militærets erklæring om "fullstendig nøytralitet". Noen analytikere mener til og med at dette kan være en hemmelig forberedelse for et militærkupp, mens andre forutser at dette kan bli en måte å kvele protester på, eller å unngå problemer under og etter valget, skriver L'Express i dag.

I alt 33 kandidater presenterte seg for velgerne i første valgrunde. Som forventet var det ingen av kandidatene som sikret seg halvparten av stemmene allerede i første runde. Dermed vil de to kandidatene med flest stemmer konkurrere i runde nummer to den 20. desember.

Og disse to blir legen Jean Louis Robinson, tidligere minister for ungdom og sport under ekspresident Marc Ravalomananas folkevalgte regjering. Robinson fikk 21,1 prosent av stemmene.

Den andre er Hery Rajaonarimampianina, som fikk 15,9 prosent av stemmene. Rajaonarimampianina er leder for partiet "Hery Vavaoo hoan'i Madagasikara" og tidligere finansminister. Mannen med det ekstra lange navnet har støtte fra kuppleder Andry Rajoelina og det sittende regjeringsapparatet, noe som ga ham fordeler i valgkampen.

Grunnen til at de to ledende kandidatene begge fikk såpass få stemmer i første valgomgang, er at de tre favorittene til å vinne presidentvalget på Madagaskar ble tvunget til å trekke seg, blant annet etter trykk fra giverlandene. De tre favorittene var sittende president Rajoelina, kona til ekspresident Ravalomanana og den korrupsjonsdømte 76-årige ekspresidenten Didier Ratsiraka.

Les mer om presidentvalget i Madagaskar i denne artikkelen: "Madagaskar velger ny president, men favorittene er ikke med".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no