See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.01.2014 - Kupplederens kandidat vant valget på Madagaskar
» 21.11.2013 - En "militærjunta" skal styre regionene på Madagaskar
» 24.10.2013 - Madagaskar velger ny president, men favorittene er ikke med
» 23.08.2013 - Madagaskar skal ha valg, uten kandidater











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Madagaskars populære men omstridte presidentkandidat og tidligere førstedame, Lalao Ravalomanana
© Ravalomanana 2013/Kureren
Politikk - Madagaskar

Madagaskar: Valget det trolig ikke blir noe av

Madagaskars overgangsleder Andry Rajoelina har startet valgkampen

© Harilala Randrianarison/Gouv Malagasy/Kureren
Kureren, 12. august 2013
- På Madagaskar vil alle gjerne avholde valg. Men det internasjonale samfunnet nekter å godkjenne valgutfallet dersom ikke de tre hovedkandidatene, den sittende kupplederen, kona til den kuppede presidenten og en korrupsjonsdømt ekspresident, trekker seg.

Etter årelange forhandlinger var det i vinter endelig enighet om å holde frie og rettferdige valg på Madagaskar den 24. juli i år slik at demokratiet kunne gjenopprettes og de internasjonale sanksjonene mot øystaten kunne oppheves. Den afrikanske unionen (AU), ledere fra Det sørlige Afrika, EU og USA lovte alle sin støtte til både valget og til gjenreisningen av Madagaskars skakkjørte økonomi.

I løpet av sommeren ble valget utsatt med en måned til 23. august. Og nå ser det ut til at også denne datoen må vike og at valget må utsettes til en ubestemt dato. Hva har gått galt?

Det internasjonalt fremforhandlede valget skulle gjøre slutt på det ikke-anerkjente overgangsrådet under Andry Rajoelina, en tidligere dj som kom til makten i det som allment omtales som et kupp i 2009. Blant betingelsene som de internasjonale forhandlerne har satt for å yte bistand ved valget og heve sanksjonene mot Madagaskar etter valget var at Rajoelina ikke stilte som kandidat.

Kuppleder Rajoelina godtok kravet på én betingelse, at heller ikke Marc Ravalomanana, ekspresidenten han styrtet i 2009, fikk delta. Forhandlerne og Ravalomanana godtok dette kravet, og valgforberedelsene gikk på høygir på vårparten. Valgkommisjonen godkjente et titals kandidater, Sør-Afrika forberedte trykkingen av valglistene og det ble gjort forberedelser til bistandspakker til vanstyrte Madagaskar etter valget.

Men i april ble det bråstopp. Da meldte Lalao Ravalomanana, kona til ekspresidenten, sitt kandidatur til presidentembetet på Madagaskar, med støtte fra de viktigste opposisjonspartiene i landet. Ifølge kuppleder Rajoelina var dette et brudd på avtalen, og dermed meldte også han sitt kandidatur. Til alt overmål kom også den korrupsjonsdømte 76-årige ekspresidenten Didier Ratsiraka frem fra glemselen og meldte seg på som presidentkandidat.

De tre kjente kandidatene ble raskt enige om å organisere valget slik det var planlagt. Lalao Ravalomanana seilte opp som favoritt, mens Rajoelina som statsleder ville ha muligheter til å påvirke valgutfallet med urent spill. Dermed anså begge at de hadde gode sjanser.

Men det internasjonale samfunnet, med Det sørlige Afrika og AU i spissen, ville ikke godta de nye spillereglene og annonserte at et slikt valg ikke ville føre til at sanksjonene mot Madagaskar blir hevet. All logistisk og finansiell støtte til valget ble dermed trukket.

De afrikanske forhandlerne gjorde det klart at alle de tre omstridte kandidaturene var ulovlige. Ravalomanana og Ratsiraka oppfylte ikke kravene om å ha bodd på Madagaskar i mi

Madagaskars ekspresident Didier Ratsiraka (ved makten 1975-93 og 1997-2002)

© Ratsiraka 2013/Kureren
nst seks måneder før kandidatregistreringen, og kuppleder Rajoelina hadde registrert kandidaturet sitt etter den offisielle fristen, den 28. april. Valgkommisjonen hadde kun godtatt kandidaturene deres på grunn av politisk press, het det.

AU krevde at de tre "illegitime" kandidatene måtte trekke seg innen 31. juli for at det internasjonale samfunnet skulle være med å støtte oppunder valget den 23. august. Men de tre kandidatene har fortsatt ikke trukket seg.

Også EUs utenrikskoordinator Catherine Ashton har gjort det klart at EU ville gå hardt ut mot et slikt valg. I forrige uke ga Ashton de tre kandidatene en frist på to uker, til 20. august, for å trekke seg og slutte "å blokkere valget" fra å bli holdt senere i år. Hvis ikke, ville EU, AU og USA innføre nye sanksjoner mot dem som blokkerer valget, truet Ashton.

Samtidig går madame Ravalomanana ut mot forhandlerne og krevde at folket på Madagaskar nå måtte få lov til å velge sine ledere uten utenlandsk innblanding. Hun ber det internasjonale samfunnet om "å respektere ønskene til folket" på Madagaskar og medvirke til at det blir holdt valg på øya i løpet av 2013.

"Det er aldri en enkel prosess å arbeide seg ut av et diktatur," sier Ravalomanana, og innrømmet at "de kommende valgene ikke vil være 100 prosent perfekte." Og så stiller hun følgende spørsmål til det internasjonale samfunnet: "Vil dere heller ha et styrket diktatur eller et demokrati under utvikling?"

Og har også stemmer i Det sørlige Afrika begynt å kritisere staheten til forhandlingslederne. Instituttet for sikkerhetsstudier (ISS) i Pretoria (Sør-Afrika) ba allerede i juli landene i regionen om å "akseptere tapet" i kampen om spillereglene for valget på Madagaskar, "slik de i praksis har gjort i Zimbabwe," der president Robert Mugabe ble tillatt å vinne nok et tvilsomt valg.

Ifølge ISS hadde nemlig forhandlerne allerede i vinter tøyd AUs gjeldende demokratispilleregler da de gikk med på å nekte ekspresident Marc Ravalomanana å stille til valg, noe det ikke var noe juridisk grunnlag for. Derimot forbyr AUs spilleregler kuppledere fra å stille til valg i en demokratiseringsprosess. Derfor burde man ha insistert på at Rajoelina ikke fikk stille, men tillatt Ravalomananas kandidatur, ifølge ISS.

Nå er derfor hele valget og demokratiseringsprosessen på Madagaskar på avveier, og de utenlandske forhandlerne er blitt parter i striden. Det vil ikke bli lett å finne løsninger alle parter kan akseptere uten å tape ansikt, og AU har historisk sett ikke vært lett å bevege til å skifte standpunkt.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no