See also:
» 27.03.2014 - Sjokoladekongen blir trolig Ukrainas neste president
» 18.03.2014 - Kiev lover reformer i Rest-Ukraina
» 12.03.2014 - Selv Hviterussland anerkjenner Ukrainas nye regjering
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin
» 01.03.2014 - Russisk invasjon i Ukraina er i full gang
» 28.02.2014 - Russlands parlament forbereder Krim-anneksjon











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Ukrainske sikkerhetsstyrker rykker inn i Kiev sentrum i den iskalde natten
© UDAR/Kureren
Politikk - Ukraina

Mot showdown i Kiev

Bokseverdensmester og demontrant Vladimir Klitsjko i dialog med sikkerhetsstyrkene

© UDAR/Kureren
Kureren, 10. desember 2013
- Teltene står fortsatt på Maidan (Uavhengighetsplassen) i Kiev sentrum. Men ukrainske sikkerhetsstyrker rykker sakte men sikkert fremover. De fleste barrikadene er revet ned, Maidan er mer eller mindre åpen for en storinnsats, og partilokalene til Fedrelandspartiet er stormet.

De pro-europeiske demonstrantene har i dagevis beleiret regjeringskvartalene i Kiev, okkupert den ukrainske hovedstadens rådhus og brukt det som "revolusjonens sentral" og innlosjert seg dag og natt på Uavhengighetsplassen i en permanent teltleir.

Men siden søndag kveld har rundt 6000 ukrainske sikkerhetsstyrker rykket sakte frem mot protesthovedkvarteret. Den ene barrikaden etter den andre har falt i mest mulig udramatiske aksjoner. Styrkene rykker massivt frem og prøver å unngå konfrontasjoner. Også de fleste demonstrantene søker å unngå voldelige sammenstøt.

Kun det ultranasjonalistiske og høyreekstreme partiet Svoboda, som har sluttet seg til demonstrantene, viser jevnlig tilløp til provokasjoner. Mange Svoboda-aktivister bærer finlandshetter eller skjerf foran ansiktet og har ved flere anledninger gått til fysisk angrep på politistyrkene. Men partiets leder, Oleg Tjagnibok, har grepet inn for å hindre at tilhengerne hans tyr til vold.

Også Vladimir Klitsjko, bokseverdensmester og bror til partileder Vitali Klitsjko, sto mandag kveld i fremste rekke da barrikadene ble revet. Klitsjko overga seg rolig til politiet og ytte ikke motstand.

I løpet av den bitende kalde natten mellom mandag og tirsdag kunne sikkerhetsstyrkene bryte beleiringen av regjeringskontorene i Kiev sentrum. Men styrkene rykket ikke inn på selve Uavhengighetsplassen (Maidan), selv om veien lå nærmest åpen for dem. Teltleieren fikk stå, og dermed får protestene holde frem.

Også propagandakrigen er i full gang. Da sikkerhetsstyrkene rykket frem mot demontrantene og rev ned barrikadene, ble den ene t-banestasjonen etter den andre stengt i sentrale Kiev. Stengningen av i alt fem t-banestasjoner gjorde det vanskeligere for nye demonstranter å strømme til Uavhengighetsplassen for å forsvare den. Regjeringen og russiske medier fremstilte dette som at demonstrantene hadde kommet med bombetrusler mot t-banen og at stasjonene ble stengt "på grunn av terrorfare".

Storm mot partilokaler
Det mest kontroversielle fremstøtet til ukrainske sikkerhetsstyrker var angrepet på partihovedkvarteret til Fedrelandspartiet, som ledes av fengslede Julia Timosjenko. Myndighete

Nettene har vært svært kalde i Kiev i det siste, men mange demontranter har trosset kulden

© UDAR/Kureren
ne i Ukraina nekter fortsatt for å ha hatt noen befatning med dette, men overvåkningsvideoer fra åstedet viser hva som skjedde.

Partilokalene ligger utenfor sentrum og er godt beskyttet av høye gjerder og murer. Men politistyrker med maskingevær og den fryktede spesialenheten Berkut hauset seg over murene og stormet bygningen i en nattlig aksjon. Der sparket de inn dører og beslagla partiets server og flere pc-er. Senere kom det flere menn i sivil, viser videoen.

UDAR, partiet til Vitali Klitsjko, reagerte straks på nyheten om angrepet på partihovedkvarteret til Fedrelandspartiet. Klitsjko beordret den umiddelbare ryddingen av lokalene til UDAR for å hindre at også dette protestpartiet skulle rammes. Papirer og datautstyr ble brakt i sikkerhet, selv om dette svekket partiets evne til å fortsette å koordinere protestene.

I dag fortsetter protestene på Uavhengighetsplassen, om enn med noe redusert kraft og med demontrantene mer utsatt for angrep fra sikkerhetsstyrkene. Og fortsatt er rådhuset i demontrantenes makt. Derfra koordineres protestene, det sørges for forsyninger til demonstrantene og lettere skader behandles av frivillige pleiere.

Dette er også dagen da det egentlig skal begynne forhandlinger mellom regjeringen og opposisjonen, på vegne av demonstrantene. Den samlede opposisjonen krever at regjeringen til Ukrainas kontroversielle og russiskvennlige statsminister Nikolai Asarov må gå av. Deretter ønsker opposisjonen seg at det skrives ut nyvalg.

Ukrainas president Viktor Janukovitsj har ikke gått inn på disse kravene, men har sagt seg villig til å forhandle for å få slutt på protestene. Det at teltleiren på Uavhengighetsplassen fortsatt får lov til å stå, selv om sikkerhetsstyrkene lett kunne ryddet den, tolkes også som et tegn på at Janukovitsj mener alvor med forhandlingene.

EUs utenrikskoordinator Catherine Ashton reiser til Kiev på et to dagers besøk i dag for å ha møter med både president Janukovitsj og representanter for opposisjonen med det uttalte målet å få i gang forhandlinger mellom partene. Ashton uttalte i dag at hun var særlig "bekymret" over at partilokalene til Timosjenkos Fedrelandsparti var blitt stormet.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no