See also:
» 17.04.2015 - "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
» 11.04.2015 - Rekordvekst i turisme til Portugal
» 09.04.2015 - Qatar investerer 65 milliarder i turismeboom
» 07.04.2015 - Billige flyturer skal redde Russlands reiseliv
» 03.04.2014 - Det går mot lavere kortgebyrer i Europa
» 02.04.2014 - Brasils fotball-VM er dårlig for økonomien
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 01.04.2014 - Japan stanser hvalfangsten etter dom i FN-domstol











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Generaldirektør i WTO Roberto Azevêdo ønsker Jemen velkommen til organisasjonen
© WTO/Kureren
Økonomi - Jemen

Jemen inn i WTO etter 13 års forhandlinger

Fornøyd: Jemens industri- og handelsminister Saadaldeen Talib

© WIPO/Kureren
Kureren, 4. desember 2013
- Verdens handelsorganisasjon (WTO) godkjente i dag medlemskapet til Jemen i den globale organisasjonen, etter hele 13 år med forhandlinger for å få slippe inn i varmen. Jemens offisielle inntreden i organisasjonen blir ved årsskiftet.

Generaldirektøren i WTO, Roberto Azevêdo, sa under en seremoni på den indonesiske ferieøya Bali i dag, der den niende ministerkonferansen i WTO nå blir avholdt, at medlemskapet til Jemen vil gjøre organisasjonen "sterkere."

Allerede den 26. september ble WTO og Jemen enige om at vilkårene var oppfylt, og i dag måtte vedtaket bli godkjent av resten av medlemslandene. Ifølge en uttalelse fra WTO i september hadde Jemen forpliktet seg til å gjennomgå en reke reformer om handelslover samt å forbedre markedsadgangen for varer og tjenester for andre WTO-medlemmer.

Også Jemens industri- og handelsminister Saadaldeen Talib var svært optimistisk i forhold til medlemskapet.

"Selv om Jemens medlemskap har tatt mer enn et tiår å oppnå, betyr ikke dette at Jemen har nådd målstreken, men snarere et nytt utgangspunkt for integrering i det multilaterale systemet, den globale økonomien og, det mest betydelige, en bedre fremtid for det nye Jemen," sa Talib.

Jemen, som søkte om å bli med i WTO for første gang i april 2000, har nå en måned på seg til å ratifisere medlemskapet sitt, og dermed vil landet bli det 160. medlemmet av WTO i begynnelsen av neste år, etter at Laos og Tadsjikistan ble medlemmer tidligere i år.

Som den 35. minst utviklede medlemmet av organisasjonen vil Jemen kunne dra nytte av å delta i WTO-samarbeidet for å styrke reformprosessen og fremme utviklingen, sa Azevedo i en uttalelse i Bali i dag.

Landet har et bruttonasjonalprodukt på beskjedne 356 milliarder kroner, eksporterer noe olje og andre råvarer fra gruvedriften, samtidig som det importerer landbruksvarer og industrivarer. Jemen er det fattigste landet på Den arabiske halvøy.

Ifølge de siste tallene fra WTO var Jemens utenrikshandel verdt totalt 126 milliarder kroner i 2012. Jemens viktigste handelspartnere er Kina, De forente arabiske emirater og EU. Landet har inngått bilaterale avtaler om markedsadgang for varer og tjenester med blant annet Australia, Canada, Kina, EU, Japan og USA.

Jemen har gjennom WTO-forhandlingene forpliktet seg til å binde tariffene på alle importvarer til et gjennomsnitt på 21,1 prosent for alle produkter - 24,9 prosent i gjennomsnitt for landbruksprodukter og 20,5 prosent for andre produkter. For tjenester, derimot, har Jemen forpliktet seg til fullstendig å åpne markedet sitt i 11 sektorer, som igjen dekker 78 undersektorer.

Demokratiseringsprosess
Og det nye medlemskapet i WTO skjer på en tid der landet er midt i en viktig men vanskelig demokratiseringsprosess.

I Jemen gikk den arabiske våren noe i stå etter at demonstranter tvang den autoritære presidenten Ali Abdullah Saleh til å gå av. Nå ledes landet sør på Den arabiske halvøy av en nasjonal samlingsregjering under president Abd Rabuh Mansur Hadi, som har forpliktet seg til en demokratiseringsprosess. Hadi ble valgt i februar i fjor og støttes av de fleste demokratiaktivistene.

Men noen aktivister, som fredsprisvinner Tawakkul Karman, har tidligere klaget på at overgangen til demokrati har stoppet opp og at eksdiktator "Saleh fortsatt har den reelle makten i Jemen." Særlig "den nasjonale dialogen", som skulle danne grunnlaget for demokratiseringen, var blitt utsatt gang på gang.

Men Jemens president levde endelig opp til kravene og åpnet i mars "Den nasjonale dialogen", som skal sikre overgangen til fullt demokrati. Til da hadde autoritære krefter rundt eksdiktator Saleh klart å stoppe prosessen.

Les mer om saken i denne artikkelen: "Nasjonaldialogen i Jemen begynner endelig".

I denne demokratiseringsprosessen skal også økonomien liberaliseres, og det søkes etter tiltak som kan skape flere sårt tiltrengte arbeidsplasser. Men Jemen har opplevd flere økonomiske tilbakeslag i det siste. Blant annet er nabolandet Saudi-Arabia i gang med en stor prosess med å utvise arbeidsinnvandrere, noe som særlig har truffet jemenitter hardt.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no