See also:
» 17.04.2015 - "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
» 15.04.2015 - Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne
» 15.04.2015 - Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land
» 13.04.2015 - Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 19.12.2013 - Brasil kjøper jagerfly fra Sverige etter USA-spionasje
» 07.05.2013 - Brasilianske Azevêdo skal lede WTO
» 05.12.2012 - Brasils oljeinntekter skal gå rett til skoleverketChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Forventningen er allerede halvert: Turister i Corcovado, Rio de Janeiro
© Fernando Stankuns/Kureren
Reise | Økonomi - Brasil

Brasils fotball-VM er dårlig for økonomien

Storslått: Fra åpningsseremonien under Konfederasjonscupen i 2013

© Agência Brasil/Kureren
Kureren, 2. april 2014
- Brasilianeres drøm om et storslått fotball-VM, som starter den 12. juni, ser ut til å ende opp mer beskjedent enn mange hadde forestilt seg. Turistene som var forventet til Brasil er nå nedjustert til halvparten, og den håpte effekten på økonomien ser også ut til å utebli.

Ifølge en ny rapport, gjennomført av ratingbyrået Moodys, vil innvirkningene av verdens største sportsarrangement bli "kortvarige" for de fleste bransjene som i utgangspunktet hadde store forventninger. Dette gjelder særlig Brasils mat- og drikkevareindustrien, hoteller og restauranter, transportindustrien, samt tv- og reklamebransjen.

Moody advarer i sin rapport om de økonomiske ringvirkningene av årets fotball-VM i Brasil om at arrangementet faktisk heller vil få "negative konsekvenser" for de fleste sektorer i den brasilianske økonomien, med unntak av korte suksesshistorier for blant annet reiselivet og mat- og drikkevareindustrien.

Analytikeren Barbara Mattos ved Moodys forklarer at "noen forventer at det å være vert for et fotball-VM vil hjelpe Brasil ut av den økonomiske nedgangen som landet opplever i dag. Men effekten er for liten i forhold til landets nasjonaløkonomi, landets normale investeringsnivå og størrelsen på den årlige omsetningen til mange brasilianske selskap." Kort sagt blir fotball-VM en dråpe i havet i den store brasilianske nasjonaløkonomien.

Videre fremhever rapporten at de forventende utgiftene til infrastruktur har favorisert mange lokale leverandører i byggebransjen, som er de store vinnerne av arrangementet. Men den totale regningen for utbyggingen ligger på kun 0,7 prosent av de totale investeringene som var planlagt i Brasil i perioden 2010 til 2014. Fordelt på fire år blir dette altså lite i forhold til å gi landet en ny giv.

I tillegg advarer studien om risikoen for landets internasjonale omdømme. "Selv om fotball-VM tilbyr en potensielt stor fordel for et lands image, kan omdømmet til Brasil heller bli preget av de store sosiale protestene som vi så i juni under Konfederasjonscupen, eller dersom den nødvendige byggingen av infrastruktur ikke blir ferdig," påpeker analytiker Mattos.

Og dette er allerede tilfellet. Flere samferdselsprosjekter har allerede måtte utsettes til etter VM, og flere av flyplassene som skal ta imot internasjonale og nasjonale gjester er fortsatt byggeplasser. Til og med på flere av arenaene, der arrangementet skal holdes for et verdenspublikum, vil ikke bli ferdige innen juni og må satse på pinlige midlertidige løsninger. Brasil som et mål for investeringer vil derfor trolig heller tape enn vinne omdømme.

Reiselivet er skuffet, så langt
En altfor optimistisk oppfatning om gevinstene av storarrangementet har vært regelen heller enn unntaket i Brasil, både hos myndighetene og i næringslivet. Da det ble kjent at Brasil skulle arrangere fotball-VM i 2014, spådde myndighetene at landet kom til å få mellom 600.000 og 700.000 turister. Men de siste tallene fra Brasils reiselivsorganisasjon forutsetter nå maksimalt 300.000 ekstra tilreisende under VM.

Organisasjonen forklarer i en uttalelse at den forventer at de fleste av disse turistene vil komme fra nabolandene, som blant annet Argentina, Paraguay og Uruguay. Tilreisende fra andre kon

Pengesluket i Rio: Gjenoppbyggingen av stadionet Maracanã

© Agência Brasil/Kureren
tinenter vil bli svært få i antall, slik det ser ut fra reservasjonene man har mottat.

For selv om det nå bare er to måneder igjen til VM, er ikke alle hotellene fullbooket. Det er bare i byene Rio de Janeiro og Fortaleza at bransjen melder at den nærmer seg full utnyttelse av hotellkapasiteten. I storbyen São Paulo, derimot, tilsvarer reservasjonene kun 60 prosent av byens hotellkapasitet.

Heller ikke flyselskapene kommer med de mest positive meldingene. Den gjennomsnittlige dekningsprosenten i slutten av januar var på bare 10 prosent av solgte billetter til de 12 vertsbyene, samt byene Campinas og São José dos Campos, som også ble tatt med i undersøkelsen på grunn av sin nærhet til São Paulo.

Reiselivsorganisasjonen påpeker videre i en uttalelse at "antall forretningsreisende svikter, ikke bare i Brasil, men på alle steder som er vert for et arrangement på linje med VM. Ikke noe veloverveid selskap vil planlegge å avholde, for eksempel en kongress, i en by på samme tidsrom som et VM," forklarer bransjen. Og dermed mister det brasilianske reiselivet noen av sine mest lukrative kunder i sommer, samtidig som det kommer mye færre VM-turister enn man hadde planlagt for.

>b>Store kostnader for staten
Og mens næringslivet på langt nær ser ut til å få de ekstrainntektene man hadde håpet på og VM blir for lite til å få en reell innvirkning på nasjonaløkonomien, får arrangementet en svært reell effekt på statskassen i Brasil. Staten har nemlig påtatt seg store utgifter for å arrangere flere store eventer.

Pengebruken på sportsarrangementer i Brasil har vært enorm de siste årene: Fra juni 2013 og frem til sommeren 2016 er Brasil vertskap for flere av verdens viktigste sportslige arrangementer: Konfederasjonscupen i 2013, fotballverdensmesterskapet i 2014 og De olympiske leker i 2016.

Staten har investert enorme summer i arenaer, som i de fleste tilfeller har kostet mye mer enn opprinnelig budsjettert. Og det er særlig korrupsjonen som har drevet prisene i været, ifølge lokale rapporter. Bare kostnadene ved å arrangere fotball-VM har allerede krøpet over 75 milliarder kroner, og fortsatt er det mye ugjort.

Et eksempel er stadionet Maracanã i Rio, som hadde blitt satt godt i stand til organiseringen av De panamerikanske lekene i 2008. Med henblikk på fotball-VM, bevilget regjeringen i Brasilia ytterligere 2,8 milliarder kroner for å rive ned oppussingsarbeidene fra 2008, og for å gjenoppbygge Maracanã nok en gang. Den nye arenaen blir uten tvil svært spektakulær, på høyeste internasjonale nivå, men det er mange som spør seg om gjenoppussingen virkelig var nødvendig.

Og allerede under Konfederasjonscupen i fjor startet de sosiale protestene i Brasil, som nettopp rettet seg mot den enorme statlige pengebruken til sportsarrangementer mens befolkningen ble konfrontert med økende priser og dårlig utbygde offentlige tjenester. Det forventes at fotball-VM også vil bli arena for fornyede sosiale protester.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no