See also:
» 25.09.2013 - Brasil utfordrer Google med ny, gratis e-post
» 24.09.2013 - Brasil: "USA angriper global ytringsfrihet"
» 19.09.2013 - Brasil planlegger Internett-uavhengighet fra USA
» 09.09.2013 - Voldsomme sammenstøt etter nye protester i Brasil
» 25.06.2013 - Brasils president tilbyr demonstrantene en folkeavstemning
» 24.06.2013 - Dilma Rousseff klarer ikke å stoppe protestene i Brasil
» 19.06.2013 - Protestene i Brasil kom overraskende på alle
» 03.05.2013 - Brasil øker militærutgiftene med 480 prosent











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


På svenskehandel: Brasils forsvarsminister Celso Amorim
© Agência Brasil/Kureren
Politikk | Økonomi - Brasil

Brasil kjøper jagerfly fra Sverige etter USA-spionasje

Brasils president Dilma Rousseff fordømte amerikansk overvåkning under FNs generalforsamling den 24. september

© Agência Brasil/Kureren
Kureren, 19. desember 2013
- Brasil vil kjøpe 36 Gripen NG jagerfly fra svenske Saab til en verdi av 4,5 milliarder dollar, eller rundt 27,5 milliarder kroner, etter at USA var favoritt til å levere. Vedtaket kommer etter at forholdet mellom Brasil og USA er skadet etter USAs spionasje mot Brasil.

"Vinneren av konkurransen om kjøp av 36 jagerfly for det brasilianske luftforsvaret er de svenske Gripen NG jagerflyene," sa Brasils forsvarsminister Celso Amorim på en pressekonferanse onsdag kveld.

"Vi er faktisk et fredelig land, men vi vil ikke være hjelpeløse. Derfor er denne prosessen med en industrialisering av forsvaret viktig. Vi må være forberedt på å møte eventuelle trusler og kunne forsvare oss," sa Brasils president Dilma Rousseff på bloggen sin etter kunngjøringen.

Konkurrentene som tapte mot Saab var F/A-18 Super Hornet fra amerikanske Boeing og Rafale fra den franske leverandøren Dassault. Resultatet var overraskende etter at alt i løpet av det siste året hadde tydet på at det var Boeing som hadde best muligheter til å få i havn avtalen.

De siste detaljforhandlingene om kontrakten er forventet å ta mellom 10 og 12 måneder, og i Brasilia håper man at det første flyet skal leveres i Brasil i 2018, sa forsvarsminister Amorim. Han la til at det svenske flyet var det billigste blant de tre konkurrentene.

Forsvaret i Sverige, Ungarn, Tsjekkia, Sør-Afrika og Thailand opererer allerede med andre Gripen-modeller, ifølge den brasilianske forsvarsministeren.

Gripen-flyet, som har en litt mindre størrelse enn sine konkurrenter, er utstyrt med et selvpåfyllingssystem for drivstoff, noe som skal gjøre det mulig å dekke det svært omfattende brasilianske luftrommet.

Brasil har gjennom hele prosessen insistert på at en av betingelsene for å vinne budet var en fullstendig teknologioverføring til landet, og at Brasil selv skulle kunne videreselge disse flyene til sine latinamerikanske naboer.

Men anbudsprosessen har vært langt. Den tidligere brasilianske presidenten Luiz Inacio Lula da Silva, som arvet avgjørelsen om å kjøpe nye jagerfly etter sin forgjenger, sa allerede i 2009 at Brasils regjering hadde bestemt seg for å kjøpe jagerfly fra Frankrike.

Men kort tid etter ombestemte han seg og overlot den endelige avgjørelsen til sin etterfølger, president Dilma Rousseff. Rousseff har deretter utsatt beslutningen på grunn av budsjettkutt etter at brasilianske forsvarsutgifter har skutt kraftig i været de siste årene.

Les mer om de enorme forsvarsinvesteringene i Brasil i denne artikkelen: "Brasil øker militærutgiftene med 480 prosent".

Spionasjeskandalen var utslagsgivende
Kilder i den brasilianske regjeringen har overfor det nasjonale nyhetsbyrået Agência Brasil antydet at forhandlingene med USA i løpet av fjoråret begynte å nærme seg en konklusjon. Men disse ble lagt på is i september, etter påstander om amerikansk spionasje mot den brasilianske regjeringen, inkludert president Rousseff, og det statseide oljeselskapet Petrobras.

Les mer om saken i denne artikkelen: "Spionasjeskandale: Brasil truer med tiltak mot USA".

Myndighetene i Brasil reagerte kraftig og mente at de nye avsløringene om spionasje var en "skam" og annonserte strenge tiltak mot USA. Blant annet er Brasil er i ferd med å utvikle en plan for å "koble seg fra" Internett-avhengigheten til USA. Nå vil myndighetene i Brasil legge en direkte sjøkabelforbindelse til Europa og presse Google og andre amerikanske nettselskaper til å sette opp servere innen Brasils grenser.

Les mer om saken i denne artikkelen: "Brasil planlegger Internett-uavhengighet fra USA".

Men spionasjeavsløringene har også ført til en diplomatisk isfront mellom Brasilia og Washington. Flere samarbeidsprosjekter er blitt lagt på is og Brasil søker nå i størst mulig grad kontakter i retning Europa, Asia og Latin-Amerika, i tillegg til at det etter hvert mellomrike landet søker å bygge sin egen posisjon som stormakt.

Der hvor det er mulig, søkes uavhengighet fra USA, og derfor var en avtale om kjøp av jagerfly fra Boeing ikke politisk mulig i det nåværende politiske klimaet.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no